6. april 2020
Sigrid Bjerregaard, Melda Musovski og Nanna Berg kom med et opråb til alle i Villabyerne den 11. marts. Foto: Jesper Bjørn Larsen
Sigrid Bjerregaard, Melda Musovski og Nanna Berg kom med et opråb til alle i Villabyerne den 11. marts. Foto: Jesper Bjørn Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Skal vi virkelig redde verden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Skal vi virkelig redde verden?
Villabyerne - 26. marts 2020 kl. 09:20
Af Svend Stouge, Strandvejen 138B, 2.th.,Hellerup
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ifølge 'Dit eller mit ansvar?' (læserbrev i Villabyerne 11. marts) 'skal' vi redde verden og bekæmpe den globale opvarmning. Opfordringerne afspejler holdningen, at mennesket er centrum for alverdens begivenheder og naturfænomener på Jorden (antropocentrisme).

arrow Læs også: Unge klimaaktivister: Vi savner, at de voksne tager et ansvar. Nu

Den globale opvarmning handler om, at stigende temperatur og koncentrationer af 'drivhusgasser' får katastrofale konsekvenser for mennesket og Jorden.

CO2 udgør 0.041 procent af atmosfæren, men betragtes som forurenende drivhusgas. Effekten på vejret og klimaet af CO2 skiller forskerne.

Nogle mener, at drivhusgasser har ingen effekt og bygger dette på termodynamikkens anden sætning. Andre bruger drivhusgasserne i deres computermodeller.

CO2 er ikke forurening, men er den ene af de tre basale elementer (sollys og vand), som er nødvendige for liv, og for planterne er CO2 livsnødvendig. CO2-niveauet var højt for halvtreds millioner år siden, og planterne udvikledes og trivedes med et indhold på flere tusinde ppm.

Planter gror bedre, får bedre blomster og frugter ved højere CO2-værdier. Derimod standser fotosyntesen med CO2 på 200 ppm, en værdi, der ligger tæt på den præindustrielle værdi på 270 ppm.

Stigningen af Jordens middeltemperatur i de sidste 140 år er 0.6-1 ºC (middelværdi 0.8 ºC). I gennemsnit er ændringen 0.5 ºC per 100 år, hvilket ligger indenfor kendte historiske variationer.

Alligevel siger de tre unge, at vi skal tage ansvar og modarbejde den globale opvarmning, som om dagens klima er normen.

Men klima har ingen norm. Vejret og klimaet varierer hele tiden - intet er konstant - nogle gange kaotisk, andre gange i kendte cyklusser.

Dette ses af de naturlige fænomener, der stammer fra solen, månen (tidevand), vinde, havstrømme og vegetation, så børn, unge og forældre har ingen grund til at miste modet pga. potentielle og fremtidige forandringer af vejr og klima.

Derimod hvis niveauet af CO2 sænkes yderligere, kan dette blive kritisk for planternes vækst og trivslen på Jorden.


KONTAKT OS