7. maj 2021
Jonas Niemann. Privatfoto
Jonas Niemann. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Profitfrie daginstitutioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Profitfrie daginstitutioner
Villabyerne - 12. april 2021 kl. 04:50
Af Jonas Niemann (SF), Gentoftegade 56, 3. TH, Gentofte

I sidste uges Villabyerne skrev Andreas Weidinger, Henrik Jensen og Rikke Rosengren i et læserbrev, at en ny lov indebærer et "forbud mod private daginstitutioner" og at det "afskaffer det frie valg". Det er faktuelt forkert. Loven betyder blot, at man i fremtiden ikke længere kan hive et overskud, skabt af skattekroner og forældrebetaling, ud af private daginstitutioner og give det til ejeren.

For så vidt angår det ideologiske spørgsmål, som forfatterne fokuserer på, vil jeg sige dette: ja, vi er uenige her, for i SF mener vi faktisk, at det er rimeligt, at vores velfærd skal drives profitfrit - og det gælder ikke kun daginstitutionerne. For socialister er det nemlig ganske væsentligt at passe på vores fælles skattekroner, såvel som borgernes egne penge. Den nye lov, som vi har stemt for, sikrer at alle de penge, som går ind i de private daginstitutioner, går til at sikre kvaliteten i dem, og ikke kan trækkes ud som profit til ejerne. De kan altså passende sænke forældrebetalingen eller hæve kvaliteten, frem for at udbetale overskud til ejeren. Det mener vi er ganske rimeligt og gennemsigtigt.

Loven lukker ikke de eksisterende private institutioner og ændrer ikke på, at man må oprette nye private tilbud, de skal bare være selvejende, så der ikke kan høstes profit på dem. Der er altså stadig frit valg for forældrene og plads til et mangfoldigt udbud. Og forældre og andre kan stadig oprette daginstitutioner med den pædagogiske profil de ønsker. I øvrigt den helt samme model som gælder på skoleområdet.

Så hvis dette reelt ændrer på noget for private institutioner i Gentofte, må det være, at de enten bliver billigere eller bedre. Hvad de foretrækker, må være op til dem selv - de er jo trods alt private.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

KONTAKT OS