7. maj 2021
Debat1
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Om Gentofte Kommunes budget for 2021

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Om Gentofte Kommunes budget for 2021
Opdateret 18. november 2020 kl. 11:17
Villabyerne - 17. november 2020 kl. 18:04
Af Af Kenneth Olsen, formand, Nye Borgerlige, Gentofte

Det er muligt, at Gentofte Kommunes bestyrelsesmedlemmer selv er godt tilfredse med det budget for 2021, som netop er vedtaget.

Og det kan også godt være, at det ikke er let at spare på den del af kommunens udgifter, som hidrører beslutninger truffet af Folketinget, herunder de voldsomme overførselsbeløb til andre kommuner (brutto 3,5 milliarder kr.).

Men der er dog et område, hvor kommunalbestyrelsen kan have væsentlig indflydelse - administrationen (på rådhuset), der i kommunens årsberetninger og budget kaldes udgifter til 'Politisk ledelse og administration'.

I perioden 2010-19 - det vil sige de år, der nu foreligger regnskab for - er antallet af fuldtidsansatte (årsværk) i Gentofte Kommunes administration steget med 18 procent (gennemsnitligt to procent om året), fra 502 i 2010 til 593 i 2019.

Antallet af ansatte i kommunens forsyningsaktiviteter er i samme periode steget med 37 procent, men det tæller ikke så meget, da der kun er relativt få ansatte her indenfor (ca. 20).

Beskæftigelsen inden for de store beskæftigelsesområder børn/skoler og sociale forhold faldt fra i alt 5.400 heltidsansatte i 2010 til 4.600 i 2019, altså en reduktion på 14 procent.

Kommunens gennemsnitlige løn pr. ansat steg i perioden med 2,7 procent om året, hvor lønudgiften i den private sektor til sammenligning steg 1,7 procent om året.

Da kommunens opgørelsesmetoder og regnskabsopstillinger - bevidst eller ej - er ændret nogle gange i den anførte periode, er det lidt vanskeligt at foretage meget præcise sammenligninger fra år til år. Blandt andet er løn-/honorarudgifterne til administrationen på rådhuset (funktionærer og politikere) ikke direkte læselige.

Men på grundlag af de foreliggende oplysninger kan udledes, at lønsummen, der var 243 millioner kr. i 2010, kan formodes at være steget til omkring 340 millioner kr. i 2019 - altså 40 procent.

Disse tendenser er desværre ikke ændret i det netop vedtagne budget for 2021.

Konklusionen er klar: Kommunalbestyrelsen med den sammensætning, den har haft i de senere år, har accepteret, at et antal dyre 'administratorer' har erstattet et større antal billigere 'varme hænder'.

Det, synes vi hos Nye Borgerlige ikke, er nogen god udvikling. Vi går ind for mindre stat og kommune - herunder langt større bevidsthed omkring effektivitet i administrationen og øget inddragelse af mere effektive og billigere private leverandører.

Derfor ønsker vi indflydelse og søger ved kommunalvalget i 2021 at komme med i Gentofte Kommunalbestyrelse.

Planlægger du at holde den kommende sommerferie uden for Danmarks grænser?
 

KONTAKT OS