7. august 2020
Kavalergården er en af de bygninger, som 18 ud af 19 politikere i Gentofte Kommune ønsker at indrette ungdoms- eller kollegieboliger i. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen
gallery icon

Se billedserie

Kavalergården er en af de bygninger, som 18 ud af 19 politikere i Gentofte Kommune ønsker at indrette ungdoms- eller kollegieboliger i. Arkivfoto: Signe Haahr Pedersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmester Hans Toft (K): Vi mener stadig det samme, og derfor får du hermed et samlet svar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Borgmester Hans Toft (K): Vi mener stadig det samme, og derfor får du hermed et samlet svar

Det er ikke muligt at indhente politiske kommentarer fra de enkelte partier i kommunalbestyrelsen, når det gælder sagen om ungdoms- eller kollegieboliger i Charlottenlund Slotshave og den kommende retssag mod Slots- og Kulturstyrelsen. Budgetflertallet udtaler sig samlet. Enhedslisten har som eneste enkeltparti ønsket at svare på Villabyernes spørgsmål

Opdateret 24. januar 2020 kl. 09:42
Villabyerne - 23. januar 2020 kl. 11:38
Af Jesper Bjørn Larsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Artiklen er rettet: I den tidligere version fra 8. januar skrev vi i underrubrikken, at borgmester Hans Toft (K) udtalte sig på vegne af sit budgetflertal, men det korrekte er, at budgetflertallet udtaler sig samlet. Vi har tilføjet den afsluttende del af det skriftlige svar, så det klart fremgår, at svaret var fra fem politiske partier og ikke alene fra borgmester Hans Toft (K). Vi har også tilføjet hele svaret på et opfølgende spørgsmål, der før alene var gengivet med ”ja”.

Som Villabyerne kunne fortælle for en måned siden, venter en retssag i det nye år mellem Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.Gentofte Kommune har beordret Slots- og Kulturstyrelsen til at rømme fem bygninger i Charlottenlund Slotshave: Kavalergården, Vognporten, Maskinhuset, Bilharziosebygningen samt Mandskabsbygningen.

Det sker, fordi kommunen mener, den nuværende brug af bygningerne som kontorer er ulovlig. Kommunen mener, at brugen af de fem bygninger skal bringes i vater med lokalplanen, der siden maj 2018 har fastlagt, at bygningerne skal bruges til at huse ungdoms- eller kollegieboliger.

arrow Læs også: Q&A med Jeanne Toxværd: Vi har på intet tidspunkt bakket op om, at der skal indrettes ungdomsboliger i de nævnte bygninger
National fortælling

Slots- og Kulturstyrelsen har reageret ved at trække Gentofte Kommune i retten. Styrelsen mener, at den nuværende anvendelse er fuldt lovlig og har absolut ingen interesse i at sætte sine lejere på gaden.

Tvisten har udviklet sig til lidt af en national fortælling, som har været bragt i både TV2 Lorry, Ekstra Bladet og Berlingske.

Mens vi venter på retssagen, har Villabyerne sat sig for at undersøge det politiske ønske om at indrette ungdoms- og kollegieboliger i slotshaven til bunds.

Den ene part i sagen - ikke overraskende Slots- og Kulturstyrelsen - har hævdet, at dét egner hverken bygningerne eller området sig til. Men passer det? Hvor meget vil det egentlig koste, og hvem vil i givet fald skulle stå for de udgifter, hvis Gentofte Kommune vinder retssagen?

Svarer samlet

Vi har derfor sendt de samme tre relevante spørgsmål til alle gruppeformænd i kommunalbestyrelsen. Det skete i fredags. Kun Enhedslisten har fundet det betimeligt at svare på vores spørgsmål.

Selv om vi altså har spurgt til Det Konservative Folkepartis, Socialdemokratiets, Venstres, Det Radikale Venstres og SF's holdninger til sagen, har vi kun fået én mail tilbage. Den kom tirsdag formiddag fra borgmester Hans Toft, mens de øvrige gruppeformænd var sat på cc og som medunderskrivere af mailen.

De fem partier skriver følgende til os:
"Kære Jesper B. Larsen.
Vi har alle modtaget enslydende spørgsmål fra dig vedrørende bygningerne i Charlottenlund Slotshave. Vores partier står bag både kommunens boligplan og lokalplanen for bygningerne i slotshaven. Vi mener stadig det samme, og derfor får du hermed et samlet svar.

Budgetforligspartiernes ønske om flere ungdomsboliger – også på dette sted – har samme høje prioritet som hidtil. Gentofte Kommune har siden 2016 lagt stort beslag på ungdomsboliger til flygtningeformål. Pt. bruges 175 ungdomsboliger til flygtningeboliger.

En statslig styrelse skal som ejer naturligvis – på samme måde som også private og kommunale ejere – leve op til lokalplanen. Som i andre sager er kommunen planmyndighed, mens det påhviler ejeren – i dette tilfælde styrelsen – at leve op til lokalplanen. Det er realistisk at omdanne bygningerne, så de kan udlejes til ungdoms- og kollegieboliger.

Lokalplanens intentioner om flere boliger til unge ligger i øvrigt på linje med regeringens ønske om netop flere ungdomsboliger. Og lokalplanens indhold passer også med de ønsker og krav, som staten stiller til andre, der måtte ønske at bygge boliger.

Sagsanlægget fra Slots- og Kulturstyrelsen står således i grotesk modsætning til udmeldingerne fra den nye boligminister, der ønsker at bruge alle de muligheder, man har, for at lave flere boliger til unge - og som oven i købet specifikt har nævnt området ved Danmarks Akvarium," hedder det i mailen, der ankom kl. 09.59 og var underskrevet af Hans Toft, Søren B. Heisel, Kristine Kryger, Morten Løkkegaard, Brigitta Rick.

Opfølgende spørgsmål

Tirsdag kl. 10.09 svarede Villabyerne følgende:

"Kære Hans – og alle jer andre. Tak for jeres svar.
Skal jeg forstå det sådan, at det i denne sag ikke er muligt at spørge de enkelte gruppeformænd til deres politiske holdning? Gælder det også i andre sager? Når Villabyerne har spørgsmål til de forskellige politiske partier i Gentofte, skal vi så bare sende dem til borgmesteren fremover? Det vil jeg gerne bede om svar på fra alle partier, for det vil bryde markant med den gængse journalistiske arbejdsmetode."

Kort efter redaktionens deadline tirsdag eftermiddag modtog vi kortfattede svar fra budgetflertallet. På det første spørgsmål var svaret: "På de spørgsmål, du har stillet: Ja." Svaret var nej til de to næste spørgsmål.

Villabyerne har også spurgt Slots- og Kulturstyrelsen, om den har nogle beregninger af, hvad det vil koste at omdanne Kavalergården, Vognporten, Maskinhuset, Bilharziosebygningen og Mandskabsbygningen til ungdoms- og kollegieboliger.

Vi har naturligvis også spurgt Slots- og Kulturstyrelsen, hvem det vil påhvile at omdanne bygningerne til ungdoms- og kollegieboliger, hvis Gentofte Kommune vinder den kommende retssag og Slots- og Kulturstyrelsen dermed bliver tvunget til at opsige sine nuværende lejere af de fem bygninger.

Vi har endnu ikke modtaget svar på de spørgsmål.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

KONTAKT OS