26. januar 2021
Sognerådet i den gamle rådhussal. Foto: Gentofte Lokalarkiv
gallery icon

Se billedserie

Sognerådet i den gamle rådhussal. Foto: Gentofte Lokalarkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedet fortæller: For 100 år siden i dag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedet fortæller: For 100 år siden i dag

Hvad skrev Villabyernes Avis mon den 25. november 1920? Foruden reklamerne for juleindkøb og annoncerne med tilbud om hushjælp, var det kommenalpolitik, der prægede den 48. udgave af Villabyerne i 1920

Villabyerne - 30. november 2020 kl. 13:21
Af Eva Greve Mortensen, arkivar, Gentofte Lokalarkiv

lokalhistorie I november 1920 optog Gentofte Kommune et lån på fire millioner kroner, hvilket svarer til 91 millioner kroner i dag. Cirka halvdelen skulle bruges til at opføre Ordrup Skole, og resten skulle forrentes og gemmes til senere anlægsarbejde, f.eks. det nye Øregård Gymnasium.

arrow Læs også: Billedet fortæller: Nytårsaften som da farfar var ung

Lånet blev optaget i 'Nordisk Livsforsikrings Aktieselskab', og Amtsrådet samtykkede om optagelsen, selvom de udtalte, at det var risikable tider at lave større byggerier.

Oberst Parkov, formanden for sognerådet, fik i et læserbrev af en Julius Jensen kritik for at lade skatteprocenten stige fra to en halv til fem procent inden for den sidste valgperiode. Det, der især vakte Jensens harme, var idrætsinspektør Holger Nielsens planer om at lade et stadion opføre, nu hvor kommunekassen var slunken.

Julius Jensen mente, at hospitalssagen snarere burde hjælpes frem, i stedet for denne "flothed". Som I nok ved, endte det jo faktisk sådan; Amtssygehuset kom i 1927, og stadion åbnede først i 1943.

1920 var i det hele taget et år, der var præget af eftervirkninger af Første Verdenskrig. Der var fødevarerationering, og de såkaldte ernæringskort stod kommunen for at udlevere. Kortene kunne afhentes på byens hoteller i bestemte tidsrum. Kom man uden for dette tidsrum, måtte man på rådhuset.

Dyrtidsskatten kom oveni i føromtalte skattestigninger, og der var mangel på brændsel og gas. Derfor blev der også indført spærretimer på gasbelysning i bestemte tidsrum. Det var der også en del skriverier om i avisen den 25. november. Bankinspektør Klein var blevet talsmand for borgernes indsigelser mod spærretimerne, og han havde forelagt sagen for belysningsudvalget.

Men det var ikke økonomisk elendighed det hele. Professor Andreas Steenberg, der boede i Charlottenlund, modtog en fornem medalje for sin indsats for "bibliotekssagens fremme i Danmark".

Steenberg spillede en stor rolle i oprettelsen af de danske folkebiblioteker. Og i Vangede Menighedshus var der møde, hvor man kunne se "lysbilleder fra Jesu liv" - det må have været et tilløbsstykke...

arrow Billedet fortæller: Hvad sysler De med?
07. december 2020 kl. 18:19 Opdateret: kl. 12:53
arrow Billedet fortæller: Legetøj fra gamle dage
09. november 2020 kl. 14:56 Opdateret: kl. 15:23
Aftalepartier holder fast i, at biler skal kunne konfiskeres ved farlig kørsel - uanset om føreren ejer bilen. Er det en god idé?
 

KONTAKT OS