15. april 2021
Helle Helle er en af Danmarks fremmeste prosaister og har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab. Pressefoto
gallery icon

Se billedserie

Helle Helle er en af Danmarks fremmeste prosaister og har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab. Pressefoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biblioteket anbefaler: Helle Helle sender igen sit nænsomme røntgenblik ind i vores indre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket anbefaler: Helle Helle sender igen sit nænsomme røntgenblik ind i vores indre

Biblioteket anbefaler i denne uge Helle Helles roman 'Hus og hjem'

Villabyerne - 05. april 2021 kl. 08:34
Af Signe Langtved Pallisgaard, litteraturkonsulent, Gentofte Hovedbibliotek

Når jeg læser Helle Helles bøger, fyldes jeg altid af forundring over, hvad i alverden det er, hun gør - og ikke mindst, hvordan hun gør det.

arrow Læs også: Biblioteket anbefaler: Usminkede beskrivelser af moderskabet

Præcis det spurgte jeg Helle om til et interview for nylig, og svaret var, som det altid er med Helle Helle, fint, underfundigt og tankevækkende. Du kan se interviewet på bibliotekets hjemmeside www.genbib.dk/forfatterkvarteret.

I sine romaner sender Helle Helle et blidt og nænsomt røntgenblik ind i menneskets indre verden. Med en sirlig skalpel blotlægger hun de private cirkler, vi bevæger os rundt i, og kaster lys over, hvorfor vi bevæger os i dem, som vi gør.

De små ting er de største

Det er alle de små ting, som ved nærmere eftersyn nemt kan vise sig at være de største, der er rygraden i romanen 'Hus og hjem'.

Det er den rustne havebænk, som Anne aldrig får malet, venindens hund, der raserer huset, og blomsterne i vindueskarmene.

Al den usikkerhed og tvivl, som de fleste tror sig ene om, kommer til orde i Helle Helles bøger.

Man kommer sådan til at holde af hendes personer: Dorte, Putte, Anne og de andre. Selvom man er nødt til at forholde sig til det faktum, at de er fiktive, er det en trøst at vide, at de står henne i reolen og findes.

Anne vender hjem

Hovedpersonen Anne vender hjem til sin barndomsby i provinsen efter mange år i København. Hun har købt et hus sammen med kæresten, Anders, som dog først flytter derned senere.

Anne har ambitioner om at male og indrette huset, mens hun venter på ham, men hun har svært ved at komme ud af stedet og finde sig til rette, i sig selv og omgivelserne.

Men det har hun lov til. For heri ligger det allerfineste ved Helle Helles forfatterskab: hun lader sine personer have deres grundløshed i fred. Og det er noget så befriende.

Tiltrukket af præsten

De to skoleveninder fra gamle dage, der stadig bor i byen, modtager Anne med åbne arme og en næsten hjerteskærende åbenhed og tillid.

Jeg ved ikke, hvorfor det er hjerteskærende, men det er det.

I nabohuset bor Jens, der er byens yngre, ugifte præst, og han tiltrækker Anne og hendes opmærksomhed.

Du kan møde Helle Helle 5. maj kl. 17, enten på Gentofte Hovedbibliotek eller på dettes Facebookside. Hold øje med genbib.dk for informationer.

Rundt om forfatteren

Helle Helle er en af Danmarks fremmeste prosaister.

Hun fik sit store gennembrud med romanen 'Rødby-Puttgarden' (2005), som hun modtog Kritikerprisen for. Derudover har hun modtaget en række priser og præmieringer, bl.a. P.O. Enquist-prisen, De Gyldne Laurbær, Det Danske Akademis Store Pris og Holbergmedaljen.

Hendes bøger er oversat til 22 sprog.

Hendes seneste roman er 'Bob' fra 2021.

arrow Biblioteket anbefaler: Få et godt grin med 'Meter i sekundet'
14. marts 2021 kl. 09:26 Opdateret: kl. 16:15
arrow Biblioteket anbefaler: Et sanseligt indblik i en kunstners arbejde
09. marts 2021 kl. 06:16 Opdateret: kl. 11:19
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

KONTAKT OS