20. oktober 2021
Olga Ravn har skrevet en bog om at blive mor. En bog, der vil fortælle alt det, glansbilledet ikke rummer. 

Fotograf: Lærke Posselt
gallery icon

Se billedserie

Olga Ravn har skrevet en bog om at blive mor. En bog, der vil fortælle alt det, glansbilledet ikke rummer. Fotograf: Lærke Posselt
Foto: Laerke Posselt
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biblioteket anbefaler: Et ærligt blik på moderskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket anbefaler: Et ærligt blik på moderskabet
Villabyerne - 14. august 2021 kl. 12:11
Af Christine Fur Fischer, litteraturformidler, Gentofte Hovedbibliotek

Olga Ravn er prisbelønnet forfatter til både digte og romaner, og for bogen 'Mit arbejde' modtog hun Politikens Litteraturpris 2020.

arrow Læs også: Antikke digte fulde af erotik og begær

Den murstenstykke hybrid af en bog er skrevet i tiden, efter hun blev mor første gang og i den forbindelse oplevede angst og en efterfødselsreaktion på egen krop. Det er en bog, der består af en række forskellige elementer, blandt andet 13 begyndelser, 28 fortsættelser og ni slutninger, uddrag af en fødselsjournal, dagbogsnotater fra graviditet og barsel, elementer, der minder om digte og drama og en rammefortælling om en anden kvinde, Anna, der har efterladt noterne til forfatteren at nedskrive.

En monstrøs bog

Bogen er altså mange forskellige ting i en stor monstrøs - og indimellem uskøn - blanding. Den er også en kamp om retten og tiden til at skrive uden at være en dårlig mor. Om hvad der sker i kvindekroppen under graviditet, fødsel og amning og i et parforhold, hvor faren til barnet insisterer på, at forældrene er fuldstændig ligestillede, mens moren, fortælleren, oplever, at det er langt fra hendes virkelighed.

Ravn siger selv, at hun har skrevet den bog, hun selv gerne ville have læst, inden hun blev mor. En bog, der ikke forskønner moderskabet, men fortæller det modsatte af glansbilledet, det ellers usagte og tabubelagte.

Moderskabslitteratur

På den måde skriver hun sig ind i den tendens i dansk litteratur, hvor forfattere som Maja Lucas, Ida Marie Hede, Cecilie Lind, Hanne Højgaard Viemose og Dy Plambeck blandt flere i de senere år har skrevet en usminket, drænende og mere ægte side af moderskabet frem.

En tendens, der blev slået an i udlandet allerede i 2001, da canadisk-britiske Rachel Cusk udkom med romanen 'Et livsværk' (først oversat til dansk i 2021), der i England chokerede med sine rå og ærlige beskrivelser af moderskabet som alt andet end idyllisk.

'Mit arbejde' er som en grundbog udi moderskab; en bog, der minder mødre om de voldsomme oplevelser, man går igennem, når man bliver mor (og delvist glemmer igen, når børnene er blevet større).

En bog, der kræver fokus på det enorme arbejde det er, at bære, føde og nære børn.

arrow Biblioteket anbefaler: De ødelæggende skygger fra Sprogø
22. august 2021 kl. 08:27 Opdateret: kl. 10:54
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

KONTAKT OS