20. januar 2021
Gentofte Hovedbibliotek anbefaler i denne uge bogen ?Den gamle mand og havet? af Ernest Hemmingway.
gallery icon

Se billedserie

Gentofte Hovedbibliotek anbefaler i denne uge bogen ?Den gamle mand og havet? af Ernest Hemmingway.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Biblioteket anbefaler: En gammel klassiker i nyt tøj

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biblioteket anbefaler: En gammel klassiker i nyt tøj
Villabyerne - 10. januar 2021 kl. 10:48
Af Signe Langtved Pallisgaard, litteraturkonsulent, Gentofte Hovedbibliotek

"There are only two tragedies in life: one is not getting what one wants, and the other is getting it."

Med dette citat af Oscar Wilde vil jeg indlede denne uges anbefaling. I en tid som denne, hvor eksemplerne på, at den urmenneskelige drøm om "den store fangst" alt for nemt kan slå over i en grådighed så ubehersket, at det ender med at man selv - og andre med - sidder tilbage med ingenting, finder jeg det helt på sin plads at anbefale Hemmingways udødelige klassiker 'Den gamle mand og havet'.

Romanen, der er elsket af generationer af læsere, og for længst har slået sin position fast som et hovedværk i amerikansk litteratur, er historien om en cubansk fisker og hans nådesløse kamp med en gigantisk marlin langt ude i Golfstrømmen.

Romanens enkle og kraftfulde handling og sprog er måske dens største genialitet.

Den gamle fattige fisker fra Cuba, der ikke har fanget noget i lang tid, får pludselig den helt store fisk på krogen.

Igennem flere dages heroisk kamp for at hive fangsten i land, må han sande, at hajerne tager den fra ham, og han sidder tilbage med fiskens afpillede skelet. Som det ofte er tilfældet med så stor fortællekunst, kan romanen læses på mange måder og niveauer.

Man kan læse et Messias-tema ind i den, spørgsmålet om mennesket over for naturen, kønnenes kamp, kærlighed, mod, tab, personlig triumf og det velkendte 'konen i muddergrøften-tema': Alle disse tidsløse temaer er centrale i denne mytiske beretning om mennesket og dets grundvilkår som væsen i verden.

'Den gamle mand og havet' er Hemingways mest berømte og roste roman, som han først modtog Pulitzerprisen for og året efter, i 1954, Nobelprisen.

Ernest Hemingway blev født 21. juli 1899 i Oak Park, Illinois. I Paris skabte han sig i 1920'erne et navn som journalist, og hans enkle og realistiske skrivestil blev karakteristisk for hans forfatterskab.

Udgivelsen af 'Solen går sin gang' (1926) og 'Farvel til våbnene' (1929) etablerede ham som en af det tyvende århundredes største litterære stjerner. Han døde i 1961.

'Den gamle mand og havet' er Ernest Hemingways mest solgte og mest elskede fortælling. Den udkom første gang i 1952 og blev den sidste roman, Hemingway fik udgivet, mens han levede. Romanen er netop udkommet i ny dansk oversættelse af Mich Vraa og præsenteret af Hemingways barnebarn Seán Hemingway.

Den nye udgave indeholder desuden et forord skrevet af forfatterens søn Patrick Hemingway samt supplerende materiale, inklusive en novelle, der ikke tidligere har været udgivet.

Det var oprindeligt planen, at Mich Vraa skulle tale om arbejdet med oversættelsen af 'Den gamle mand og havet' på Hovedbiblioteket 11. januar, men arrangementet er aflyst på grund af coronakrisen og bibliotekernes lukning.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?
 

KONTAKT OS