21. juni 2021
'Siddende kvinde med blomster' af Sonja Due. Foto: Peter Madsen
gallery icon

Se billedserie

'Siddende kvinde med blomster' af Sonja Due. Foto: Peter Madsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anmeldelse: Due har styr på sine farver og former

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anmeldelse: Due har styr på sine farver og former

Strandlund byder i øjeblikket på en lille interessant kammerudstilling af Sonja Due, som præsenterer en fin farve- og formsans med sine værker, skriver vor anmelder, der kvitterer med fire stjerner

Villabyerne - 12. maj 2021 kl. 19:06
Af Peter Madsen, kulturanmelder på Villabyerne

Strandlund i Charlottenlund kunne fredag slå dørene op for en udstilling med maleren Sonja Due. Kunstneren føler sig inspireret af de store im- og ekspressionister, hvilket også fremgår af ophængningen.

arrow Læs også: Anmeldelse: Endelig kunne grinet atter slippes løs

Et stort maleri på lærred, 'Siddende kvinde med blomster', er et fint eksempel herpå. Matisses blomsterverden har kunstneren taget i hånden og frembragt et stemningsfyldt maleri med blomsterranke og buketter, som så at sige indrammer den siddende kvinde, som var der tale om sart parfume.

'Blomster i orange krukke' viser en noget kraftigere palet, som får oplevelsen hen i Nolde-retning. Et yderst vellykket maleri med mættede farver, som spiller fint sammen i den fortættede opstilling. Blomsterne ligefrem støtter hinanden i den mættede og tætte atmosfære, hvor pottens orange nuances rå udstråling balancerer buketten på fornem vis, samtidig med at den bryder farveskalaen med den rå udstråling.

Tråde til Gauguin

Et andet blomsterbillede, 'Store blomster på blå baggrund', viser tilhørsforhold til Paul Gauguin og hans eksotiske verden af blomster og farver. Ikke at der er tale om kopiering, men om reminiscenser af stemningen i mesterens værker.

Smukt er det sat op og også her med fin farvebalancering og formsans.

En frise på seks malerier af samme motiv hedder 'Hattedamer'. Kunstneren piller så at sige lag af det færdige maleri for hvert billede og giver det langsomt karakter af kubistiske skitser.

Strukturerne i modellen, kunstneren selv, danner fine opstregninger og liv i billedfladen, og det er interessant at følge forandringerne de seks billeder imellem. Seks små mesterværker er der såmænd tale om her.

Et herligt stykke af 'Liggende kvinde' skaber mindelser om de franske maleres liggende modeller. Sart og nænsomt er det gjort, måske lidt farvemæssigt underspillet her.

Vandets leg med kroppen

Af kunstnerens erfaringer som vinterbader er opstået et par drømmeagtige malerier af svømmende damer, som nymfeagtigt forcerer det våde element.

Udtrykket bliver impressionistisk og nært, så man føler vandets leg mod og med kroppens konturer. Levende og livsbekræftende er de.

Alt i alt en lille interessant 'kammer-udstilling' af Sonja Due, som her får præsenteret en fin farve- og formsans. Sarte og farvemættede billeder mellem hinanden giver ophængningen lethed, luftighed og en vis tyngde og viser kunstnerens fine sans for former, farver og lærreder.

Fire blinkende stjerner for denne oplevelse.

Sonja Due udstiller sine billeder frem til udgangen af juni måned i Strandlunds restaurant.

arrow Seks stjerner: Museum genåbner med et brag af en øjenåbner
07. maj 2021 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:41
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

KONTAKT OS