24. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ambassadører for det gode måltid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ambassadører for det gode måltid

Gentofte Kommune har uddannet 12 medarbejdere til måltidsambassadører, der skal sprede viden om gode rammer for måltidet på dag- og botilbud for borgere med funktionsnedsættelse

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:03
Villabyerne - 26. juli 2019 kl. 10:21
Af Peter Klar

For mennesker med funktionsnedsættelse kan det at spise være en kraftanstrengelse.

Siddestilling, vejrtrækning og madens konsistens er bare nogle af de mange faktorer, der har betydning for den enkelte borgers madoplevelse.

For eksempel er der risiko for udvikling af lungebetændelse på grund af fejlsynkning, der sender madrester i luftrøret.

For at øge opmærksomheden på de mange forhold, der har indflydelse på madoplevelsen for borgere med funktionsnedsættelse, har Gentofte Kommunes Center for Specialterapi (CFS) derfor uddannet 12 medarbejdere fra fire af kommunens bo- og dagtilbud til måltidsambassadører.

De skal nu sprede ny og nyttig viden til deres kolleger om, hvordan man kan sætte de bedst mulige rammer for måltidet i forhold til den enkelte borgeres funktionsnedsættelse.

Det var ergoterapeut i CFS, Maria Sørensen, der fik idéen til måltidsambassadørerne for at forebygge lungebetændelse og andre negative følger af uhensigtsmæssige spiserammer.

"Jeg tænkte, at vi kunne arbejde med måltiderne på en anden måde og få personalet til at tænke anderledes og arbejde mere bevidst med problematikken i det daglige. Ellers fungerer vi ergo- og fysioterapeuter fra CFS mere som brandslukkere, der først kommer ind i billedet, når borgere med funktionsnedsættelse for eksempel kommer tilbage fra en indlæggelse med lungebetændelse," siger Maria Sørensen.

Resultatet blev en måltidsambassadør-uddannelse med undervisere, der hver især var ekspert på et område, der har betydning for spiseoplevelsen.

Maria Sørensen underviste selv på uddannelsen. Derudover blev ambassadørerne undervist af en tidligere Michelin-kok, en fysioterapeut, en klinisk diætist og en sondespecialist.

En vigtig del af læringen bestod i, at medarbejderne, der blev undervist, selv prøvede at indtage mad i uhensigtsmæssige stillinger.

En anden øjenåbner var det faktum, at det er helt individuelt fra borger til borger, hvad der er sundt, og hvilke faktorer, der er vigtige for måltidsoplevelsen.

For eksempel er grøntsager og andre fødevarer, vi normalt forbinder med sundhed, ikke vigtigst, hvis borgeren er underernæret og ikke spiser meget - så er en federe menu med fløde og chokolade mere relevant.

"For nogle er det vigtigt, at der er den ro, de har behov for til at spise. For andre er det vigtigt, at de sidder ordentligt i stolen eller er lejret bedst muligt, hvis ikke de kan sidde. Ikke mange af de borgere, vi har med at gøre, har en mundmotorik, så de kan tygge en rugbrødsmad. Derfor handlede uddannelsen også om, hvordan vi for eksempel kan give blendet mad en smag og konsistens, så det stadig er en positiv madoplevelse," forklarer Maria Sørensen.

CFS - Center for Specialterapi - tilbyder ergoterapi, fysioterapi, rådgivning og undervisning til borgere med funktionsnedsættelser.

CFS finansierede selv måltidsambassadør-projektet, og planen er nu at søge puljer til en videreførelse af projektet, så Gentoftes dag- og botilbud under Social & Handicap får endnu flere måltidsambassadører.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?
 

KONTAKT OS