15. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: "Med en hånd i ryggen kan alle bidrage"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Med en hånd i ryggen kan alle bidrage"

High fives og fælleskab. I 10 år har JAC og IKEA samarbejdet om at få flere borgere med særlige behov i arbejde

Opdateret 04. juni 2020 kl. 01:58
Villabyerne - 10. august 2016 kl. 09:30
Af Signe Haahr Pedersen

Hver torsdag tager 49-årige Carsten Jurlander sin IKEA-trøje og navneskilt på og går på arbejde. Her rydder han op, sorterer affald, vasker tøj og løfter rundt på sofaer og andre store møbler. Han spiser frokost og får løn. Og så har han altid en pædagog med, som hjælper ham, hvis der bliver brug for det.

Den ordning har nu eksisteret i 10 år, men Carsten synes ikke, det føles som så længe.

"Tiden er fløjet af sted", siger han.

Carsten Jurlander er en del af samarbejdet mellem Job- Aktivitets- og Komptencecentret (JAC) og IKEA Gentofte, der har som mål at få flere borgere med udviklingshæmning ud på arbejdsmarkedet.

Tilbage i 2005 søgte JAC projektmidler gennem EU's socialfond, og året efter kunne centret sende de første borgere af sted til en hverdag i den blågule boligbutik på Nybrovej lige rundt om hjørnet fra centrets adresse på Sandtoften. Siden forvandlede projektet sig til en ordning uden udløbsdato, og det er leder af JAC, Ann-Christina Matzen, stolt af.

"Vores borgere er blevet en etableret del af personalestaben i IKEA, og det giver borgerne med særlige behov mulighed for at være en del af det ordinære arbejdsmarked. Det giver en identitet, at de kan sige 'Jeg arbejder i Ikea'. Når de møder ind om morgenen derovre, er det med high fives fra deres kollegaer. 'Der kommer Sandtoften'!", fortæller hun.

Hos IKEA er man også glade for, at aftalen med JAC stadig kører 10 år efter, den blev sat i gang.

"Vi har det i vores DNA, at vi tager et socialt ansvar, og hvis vi kan hjælpe i lokalområdet især, gør vi rigtig gerne det. Det er en del af vores værdigrundlag. Vores vision for IKEA er at skabe en bedre hverdag for mange mennesker, og det kan lyde stort. Men det er det ikke, når man fokuserer på det enkelte varehus og gør noget for medarbejderne og kunderne dér", siger HR-chef Judith Passer og understreger, at Carsten og hans kolleger gør en forskel for virksomheden.

"Når de ikke er der og har ferie, kan vi virkelig mærke det. Det er en stor opgave, de løfter i hverdagen. Og så bidrager de med stolthed, og de bidrager med glæde. De er altid glade og hilser på alle. Der er et rigtig godt samarbejde i det. De er en del af det sammenhold, vi har og bliver betragtet som medarbejdere på lige fod med alle de andre ansatte".
Også Ann-Christina Matzen peger på, at ordningen især avler godt humør og en følelse af fællesskab.

"Vores borgere fra JAC skaber glæde, fis og ballade. Dét, at man gensidigt rummer hinanden, giver så meget begge veje. Jeg plejer at sige, at med en hånd i ryggen kan alle mennesker lære noget nyt og bidrage til samfundet. Og vores borgere giver den fuld gas. Mennesker med særlige behov kan simpelthen så meget med den rigtige 'guidening'. De kan bidrage. De kan tillære sig nye kompetencer og viden. De kan arbejde. De kan gøre ting, de måske aldrig havde drømt om, men med den rette støtte, åbner der sig nye muligheder, også på det ordinære arbejdsmarked", siger hun.

Carsten Jurlander kan godt lide fester. Han skal holde en, når han senere på året fylder 50. Men først skulle en anden rund dag markeres. Mandag 8. august samlede 50 mennesker sig i IKEAs kantine for at fejre Carstens og to andre borgere fra JAC's 10-års jubliæum som IKEA-medarbejdere. Af sin arbejdsplads fik han en sølvnål, som han fremover kan pryde sin arbejdstrøje med hver torsdag, måske i 10 år til.

"Man ved jo aldrig", siger han og smiler.


Rejser du til udlandet i år?
 

KONTAKT OS