21. august 2019
Der kommer i gennemsnit 250 gæster torsdag aften, når Forældre-BIF arrangerer banko i Brøndby. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Der kommer i gennemsnit 250 gæster torsdag aften, når Forældre-BIF arrangerer banko i Brøndby. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og stor billedserie: Fuld plade i Forældre-BIF

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og stor billedserie: Fuld plade i Forældre-BIF
Vestegnen - 05. marts 2019 kl. 13:28
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er så stille, at man nærmest ville kunne høre en bankobrik falde til gulvet. Koncentrationen lyser ud af de godt 250 gæster i Vestegnens Bankohal, mens numrene råbes op i højttalerne og vises på skærmene.

Banko! - lyder det, og en arm rækkes i vejret.

Straks lyder der en summen af stemmer. Der bliver taget en slurk kaffe og en bid kage, mens det bliver kontrolleret, at numrene og gevinsten er i orden.

Stilheden og koncentrationen sætter ind igen - nu gælder det to rækker, og senere igen fuld plade.

Alle aldersgrupper

Vi er i Vestegnens Bankohal på Park Allé i Brøndby. Her arrangerer Forældre-BIF bankospil hver torsdag året rundt, og der kommer fast 250-300 gæster hver uge. Og skulle man have en fordom om, at bankospil kun er for cerutrygende ældre kvinder, så kan man godt tro om.

Godt nok er langt de fleste bankospillere kvinder, og godt nok er der en stor, indbygget rygekabine i bankohallen, men gæsterne er i alle aldersgrupper.

Blandt dem er Maria fra Ishøj, som er der sammen med sin søn Gabriel på otte år og sin mor.

- Jeg så annoncen i Vestegnen og tænkte, at det kunne være sjovt at prøve. Og så er Gabriel kæmpe fan af Brøndby, så det lå lige til højrebenet. Og det er faktisk også sjovt og hyggeligt at spille og kræver rigtig meget koncentration, siger Maria.

Om hun vender tilbage, må tiden vise, men hun udelukker det absolut ikke.

Værdifuldt frivilligt arbejde

De ugentlige bankospil er det helt centrale i Forældre-BIF, hvor det hele bygger på frivillig arbejdskraft. Alt sammen for økonomisk at kunne støtte ungdomsafdelingen i Brøndbyernes IF.

- Vi støtter fast ungdomsafdelingen med 300.000 kroner om året. Dertil kommer, at der kan søges yderligere penge i tilfælde, hvor børn og unge har brug for en håndsrækning af sociale årsager, fortæller Bruno Nørregård, der i 40 år har været kasserer i Forældre-BIF.

- Hele idéen med Forældre-BIF er, at alle børn skal have lov til at spille fodbold i Brøndby IF - uanset hvilken baggrund de har. Det kan godt være, at velstanden generelt er steget, men der er stadig familier, som ikke har råd til fodboldstøvler eller til at betale for en træningstur. Her kan vi træde til, så de unge stadig kan være en del af fællesskabet, siger Allan Sørensen, der er formand for Forældre-BIF.

Forældre-BIF har i løbet af de 50 år støttet økonomisk med et tocifret millionbeløb, og er en meget vigtig del af fællesskabet i Brøndbyernes IF.

Det sociale er vigtigt

Fællesskab er der også blandt de frivillige, som hver torsdag møder op i Vestegnens Bankohal. Det er en fast gruppe på godt 20 kvinder og mænd, som får det hele til at fungere. I Forældre-BIF er der ikke en liste over, hvem der kommer - her krydser man af, hvis man undtagelsesvist ikke kommer. De frivillige er lidt som en familie - og det er ikke noget problem at skaffe frivillige.

De første kommer allerede ved 14-15 tiden, og begynder forberedelserne. Vestegnens Bankohal er udelukkende indrettet til bankospil, så der skal ikke sættes borde og stole op, men der skal ordnes bankoplader, der skal varmes pølser, brygges kaffe og meget andet, inden gæsterne ankommer.

Der kommer hele tiden nye gæster, men rigtig mange kender hinanden, fordi de kommer hver uge. Der bliver hygget, drukket kaffe, spist slik og kager, og nogle har også mad med eller køber i kiosken, som de frivillige bemander.

- Hyggen og det sociale har stor betydning, konstaterer Bruno Nørregård.

Gæsterne har ikke nødvendigvis tilknytning til Brøndby eller til fodboldklubben. De kommer fra hele Vestegnen og Sjælland, på grund af bankospillet og hyggen.

I dag kan banko også spilles på computer og smartphone, men mange savner samværet med andre - og vender sig derfor mod den fysiske bankohal i Brøndby.

Så selv om meget har ændret sig gennem årene, så holder konceptet i dén grad også i 2019. Det er godt 250 bankospillere en torsdag aften et godt bevis på.

I dag spilles der ikke om ænder eller flæskestege - den tid er forbi. De eneste naturaliegevinster er en pose kaffe. Resten er kontante præmier.

Flere plader

For at kunne deltage i Forældre-BIFs bankospil, skal man være medlem - og det ruinerer ikke nogen, for prisen er bare 25 kroner, og så gælder medlemskortet oven i købet som lodseddel. Der er cirka 1100-1200 medlemmer.

En bankoplade koster 13 kroner, og gælder til 25 spil. Det er dog de færreste, der nøjes med en enkelt plade. I gennemsnit køber hver gæst 8,5 plader pr. aften - og nogle kommer i god tid for at få plader med helt bestemte numre.

Foruden selve bankospillet er der også forskellige lotterier og andre indslag.

Koncentrationen sænker sig igen over bankohallen. Opråberen sørger for at viderebringe de tal, som bliver genereret af et computerprogram, og numrene vises samtidig på skærme rundt om i bankohallen.

Programmet kan indstilles til, hvor hurtigt tallene kommer op. I starten er der 4,4 sekunder mellem tallene, men efterhånden som gæsterne lærer bankopladerne at kende, så sættes hastigheden op, så der kommer et nyt tal for hver 3,5 sekund.

Nogle gæster bruger plastikbrikker på bankopladen, andre markerer tallet med en farvet banko-dupper.

I den forbindelse kan vi aflive en anden fordom: Der bliver ikke sat øgenavn på bestemte numre - det er ganske enkelt ikke god stil i moderne bankospil. Så det hedder »Nummer 90« og ikke »Gamle Ole«.

Når der så bliver råbt banko, tjekker en af de frivillige »på gulvet«, at det er rigtigt nok. Computerprogrammet sørger for, at der er overensstemmelse mellem nummeret på bankopladen og de tal, der er kommet frem. Alle gæster kan på skærmene følge denne kontrol.

Forældre-BIF driver Vestegnens Bankohal sammen med flere andre foreninger, så der er bankospil hele ugen. Og rent faktisk er der nogle gæster, som kommer til banko både torsdag aften i Forældre-BIF, og en eller flere af de andre aftener.

Selve jubilæumsdagen for Forældre-BIF er den 10. marts. Forældre-BIF fejrer jubilæet sammen med ungdomsspillerne ved en stor fest på Brøndby Stadion lørdag den 22. juni.