19. marts 2019
Politiassistent Erik Andersen betegner det automatiske nummerpladegenkendelse-system som et effektivt værktøj. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Politiassistent Erik Andersen betegner det automatiske nummerpladegenkendelse-system som et effektivt værktøj. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Video og billeder: Politibil med »sladrehank« på taget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Video og billeder: Politibil med »sladrehank« på taget
Vestegnen - 17. juni 2018 kl. 15:19
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vestegnens Politi har en håndfuld patruljebiler, der er udstyret med automatisk nummerplade genkendelse. Det afslører bilister, der fx kører rundt uden førerret eller forsikring. Systemet kan også bruges i politiets efterforskning.

Politiassistent Erik Andersen kører i sin patruljevogn stille og roligt gennem Vestegnen. Pludselig lyser skærmen foran ham op, og han vender lynhurtigt rundt for at følge efter en bil, der netop har passeret i modsat retning.

Det automatiske nummerplade-genkendelse system har netop spottet en bil, hvis ejer ikke har førerret.

»Man kan jo godt eje en bil, selv om man ikke har førerret, men man må så ikke selv køre i den,« påpeger Erik Andersen.

Den erfarne politimand fra færdselsafdelingen i Vestegnens Politi følger efter bilen og på en parkeringsplads i Albertslund får han kontakt til bilens fører. Den unge mand indrømmer på stedet, at han efter en frakendelse ikke er i besiddelse af et gyldigt kørekort. Han bliver sigtet for at køre uden førerret, og kan se frem til en større bøde.

Effektivt redskab

Patruljebilen glider videre ud i trafikken på Vestegnen, mens det automatiske nummerplade-genkendelse system - ANPG - kontant scanner nummerplader.

Blå blink er nemlig ikke det eneste, som patruljebilen har på taget. Der er også monteret to kameraer, der peger skråt forud. Disse kameraer scanner nummerplader på køretøjer omkring patruljevognen, samtidig med, at systemet ved hjælp af satellitter giver en præcis position.

Bagved ligger et system, der - i hvert fald i de fleste tilfælde - kan genkende en nummerplade. Bogstaver og tal i nummerpladen bliver automatisk omsat til tekst og slået op i en database, og hvis køretøjet er kendt i de tilkoblede systemer, kommer der en besked op på skærmen. Det kan være data om manglende syn, manglende forsikring og altså også, at bilens ejer ikke har førerret.

»Det er et effektivt redskab i vores arbejde. Vi får fjernet biler, der kører rundt uden at have været til syn, eller der ikke er betalt forsikring. Og så standser vi mange, der ikke har førerret. Alt sammen noget, der er til gavn for trafiksikkerheden,« siger politiassistent Erik Andersen.

»Naturligvis vil vi også standse sådanne biler, når vi patruljerer i politibiler uden ANPG, men ikke i samme omfang,« tilføjer Erik Andersen.

Vestegnens Politi har en håndfuld patruljebiler, der er udstyret med ANPG, og de er rigtig meget ude at køre.

»I de daglige fungerer de jo som almindelige patruljevogne, men vi tilstræber, at de er ude at køre mest muligt, netop fordi ANPG-systemet er så effektivt,« siger Erik Andersen. Og stod det til ham, så burde alle politiets patruljevogne være udstyret med automatisk nummerpladegenkendelse.

Får klippet nummerpladerne

Der kommer endnu en alarm på skærmen. Politibilen er kørt forbi en bil, hvor ejeren ikke har førerret.

»Det er uinteressant, for bilen holder jo parkeret uden der er en fører i,« forklarer Erik Andersen.

Ikke lang tid efter lyser skærmen op igen. Systemet har aflæst nummerpladen på en parkeret bil i Brøndby Strand, der burde have været til et indkaldt syn.

Politiassistent Erik Andersen standser patruljevognen og tjekker oplysningerne fra systemet med den parkerede bil. Og den er god nok. Bilen får taget nummerpladerne af, og Erik Andersen sætter en seddel på bilen med en frist på, hvornår den skal være fjernet.

Erik Andersen kører videre i patruljebilen, og der går ikke lang tid, før systemet igen kommer med en alarm. En bil har netop passeret, og systemet fortæller, at den lovpligtige ansvarsforsikring ikke er betalt. Erik Andersen vender patruljevognen, kører efter, og får standset bilen i Glostrup,

Det er ganske rigtigt, at bilen kører rundt uden forsikring. Desuden viser det sig hurtigt, at føreren af bilen har fået frakendt kørekortet, og ikke har fået generhvervet det endnu. Han har med andre ord ikke førerret.

Det ender med, at Erik Andersen klipper nummerpladerne på bilen, og at føreren må finde alternative transportmuligheder.

Har ryddet op

Da Erik Andersen kører patruljebilen tilbage til politigården i Albertslund efter et par timer, har han to sæt nummerplader i bagagerummet plus flere andre sager. Selv om det i sig selv virker som et solidt resultat, så er det ikke noget imod tiden lige efter man fik ANPG-systemet på Vestegnen.

»I den første tid havde vi rigtig mange sager. Nu er der blevet ryddet meget op,« fortæller politiassistent Erik Andersen.

Bruges til efterforskning

Den automatiske nummerpladegenkendelse kan bruges til andet og mere end at tage bilister uden førerret og klippe nummerplader på biler, der ikke er forsikret eller har været til syn.

Politiet bruger i høj grad også systemet til efterforskning af alvorlig kriminalitet, forklarer Rigspolitiet.

»ANPG er et effektivt værktøj til at bekæmpe alvorlig kriminalitet, herunder bandekriminalitet og omrejsende kriminelle grupperinger, og som samtidig bidrager til trafiksikkerheden ved at få en række af de usikre biler væk fra vejene,« skriver Rigspolitiet.

Systemet holder nemlig de læste nummerplader op mod de databaser, der indeholder oplysninger om nummerplader, der blandt andet er knyttet til personer, som konkret er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst en år og seks måneder, eller er tilknyttet personer, der er dømt, sigtet eller konkret mistænkt for at være involveret i alvorlig og organiseret kriminalitet.

Automatisk nummerpladegenkendelse
 • Det er et automatisk system, der reagerer, hvis det genkender en nummerplade, som politiet af den ene eller anden grund har registreret i en sag. De læste nummerplader holdes op mod de databaser, der indeholder oplysninger om nummerplader, der:
 • Skal inddrages på grund af manglende syn.
 • Skal inddrages på grund af manglende forsikring.
 • Er tilknyttet køretøjer, der er afmeldt eller i øvrigt ikke må anvendes på færdselslovens område.
 • Er efterlyst, tabt eller anvendes uberettiget.
 • Er tilknyttet efterlyste køretøjer.
 • Er tilknyttet personer, hos hvem førerretten er inddraget eller frakendt ubetinget.
 • Formodes at være forfalskede eller falske.
 • Er tilknyttet brugsstjålne køretøjer.
 • Er knyttet til personer, der konkret er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst et år og seks måneder.
 • Er indlagt i Schengeninformationssystemet med henblik på diskret eller målrettet kontrol.
 • Er indlagt i Schengeninformationssystemet med henblik på beslaglæggelse eller anvendelse som bevismiddel i en straffesag.
 • Er knyttet til personer, der konkret er mistænkt for grove strafbare handlinger omfattet af kriminalitetskravet for registrering i Schengeninformationssystemet med henblik på diskret overvågning og er tilknyttet personer, der er dømt, sigtet eller konkret mistænkt for at være involveret i alvorlig og organiseret kriminalitet inden for de områder, der efter Rigspolitiets bestemmelse er undergivet systematisk politimæssig monitering.
 • Kørsel uden førerret
 • Fører man bil uden førerret, er bøden 7.000 kroner første gang. Anden gang koster det 8.500 kroner. Tredje gang er bøden 10.500 kroner plus at bilen kan konfiskeres. Fjerde gang koster det 14.000 kroner og derefter fængselsstraf.