18. juni 2019
Eleverne kunne give deres mening til kende med grønne og røde sedler, når de skulle svare på ja/nej-spørgsmål. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Eleverne kunne give deres mening til kende med grønne og røde sedler, når de skulle svare på ja/nej-spørgsmål. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ungt valg med grønne og røde sedler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ungt valg med grønne og røde sedler
Vestegnen - 30. januar 2019 kl. 16:47
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gode spørgsmål, velovervejede svar og god debat-atmosfære, da der var ungdomspolitisk debat på skole i Ishøj som optakt til torsdagens skolevalg.

arrow Læs også: Debat før skolevalg

Skal der indføres hårdere straffe for vold og overgreb?

En sværm af grønne sedler ryger i vejret. Et stort flertal af eleverne svarer ja på spørgsmålet.

Det er de ældste elever på Strandgårdskolen i Ishøj, der giver deres mening til kende, efter fem ungdomspolitikere har haft en politisk debat om emnet.

Arrangementet er en del af Skolevalg 2019, som arrangeres af Folketinget og Undervisningsministeriet i samarbejde med Dansk Ungdoms Fællesråd. Skolevalg er en autentisk gennemført valghandling for 8., 9. og 10. klasser - og med til valget hører også et tre uger langt forløb, der har karakter af både valgkamp og læring i samfundsfag.

En lang række skoler i Albertslund, Brøndby, Glostrup, Greve, Hvidovre, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk er tilmeldt skolevalget, der finder sted torsdag den 31. januar, hvor eleverne får udleveret valgkort og stemmesedler, og der bliver stillet stemmebokse og valgurner op på skolerne.

Som optakt til selve valget var der på Strandgårdskolen i Ishøj arrangeret et valgmøde med fem ungdomspolitikere. Det var Kenni Flink fra Alternativet, Jonathan Dam fra Venstre, Alec Gyrafas fra Liberal Alliance, Absalon Billehøj fra Enhedslisten, og Simon B. Eriksen fra Socialdemokratiet.

De skulle forholde sig til tre emner, og skolens elever havde på forhånd arbejdet med emnerne og formuleret spørgsmål. De tre emner var hårdere straffe for vold og overgreb, om aktiv dødshjælp skal gøres lovligt, og om afgiften på cigaretter skal sættes op, så færre unge begynder at ryge.

Eleverne på Strandgårdskolen oplever en politisk debat, der er noget anderledes, end de kan se på de elektroniske og sociale medier.

De fem ungdomspolitikere er ikke bange for at give hinanden ret, der bliver ikke uddelt »svinere« eller lignende, og der er plads til både refleksion og tvivl. De fem ungdomspolitikere møder ganske enkelt hinanden og eleverne i øjenhøjde.

Et eksempel var spørgsmålet om øgede tobaksafgifter. Både hos ungdomspolitikerne og eleverne var der forskellige holdninger til, om afgifterne skal hæves - blandt andet fordi det kan få økonomiske konsekvenser for folk, der i forvejen er økonomisk pressede. Omvendt var der ret stor enighed om, at en prisstigning på cigaretter er noget af det som virker, hvis man vil have færre unge til at ryge.

Arrangementet sluttede med en politisk markedsplads, hvor eleverne kunne gå i direkte dialog med de fem ungdomspolitikere.

Mattias Tesfaye, der sidder i Folketinget, valgt på Vestegnen, fulgte debatten.

- Jeg synes de unge politikere virkede meget velovervejede. Og så vil jeg gerne rose Dansk Ungdoms Fællesråd for at finde emner, der indeholder ægte dilemmaer, sagde Mattias Tesfaye, som var i Ishøj for at lytte til de unges synspunkter og de måske kommende folketingspolitikere.