22. oktober 2020
Mandag starter forsøget med nedsat hastighed på Holbækmotorvejen gennem Hvidovre.
Mandag starter forsøget med nedsat hastighed på Holbækmotorvejen gennem Hvidovre.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trafikstøj: Nu sænkes hastigheden på motorvejen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trafikstøj: Nu sænkes hastigheden på motorvejen
Vestegnen - 20. september 2020 kl. 10:05
Af Peter Erlitz

Når trafikanterne mandag morgen kører på den inderste del af Holbækmotorvejen i udadgående retning, skal de holde en lavere hastighed end normalt.

Hastighedsgrænsen bliver nemlig nedsat som led i et forsøg på at dæmpe trafikstøjen fra motorvejen - og dermed afhjælpe støjgenerne hos de borgere i Hvidovre, der bor i nærheden af motorvejen.

Det oplyser afdelingsleder Maria Meiner fra Vejdirektoratet.

- Vi iværksætter et forsøg, der skal undersøge, om man kan opnå hørbare dæmpninger af støjniveauet fra motorvejen ved at skilte med en lavere hastighed. Det er jo et spørgsmål, der længe har været diskuteret, og nu afprøver vi altså muligheden i praksis, siger hun.

Forsøget er bestilt af transportminister Benny Engelbrecht. Helt konkret betyder det, at hastigheden nedskiltes i vestgående retning på den del af Holbækmotorvejen, der løber fra motorvejens start ved Folehaven og ud til Motorring 3 i Brøndby, i alt cirka tre kilometer.

I dag må man køre 110 kilometer i timen på strækningen, men hastigheden nedsættes således, at den ensartes med hastighedsbegrænsningen i indadgående retning, der er 60, 70 og 90 kilometer i timen på dele af strækningen.

Vejdirektoratet vil måle hastigheder og støj i en periode frem til og med uge 46. De nye hastighedsgrænser vil indtil videre gælde frem til foråret. På baggrund af forsøgets resultater skal der tages stilling til, om de skal fortsætte, eller om hastigheden igen skal sættes op til 110 kilometer i timen på strækningen.

Vejdirektoratet gennemfører før- og eftermålinger af trafik og støj på strækningen i efteråret og laver en evaluering, der forventes at være klar til næste forår.

Pres fra tre kommuner

Forsøget er oprindeligt foreslået af borgmestrene fra Hvidovre, Brøndby og Vallensbæk.

De var i starten af februar til møde med transportministeren om sagen. Netop disse tre kommuner har nogle af de mest støjplagede beboere i landet, og de har længe kæmpet for initiativer, der kan reducere trafikstøjen.

De tre Vestegns-borgmestre - Helle Adelborg (S) fra Hvidovre, Kent Magelund (S) fra Brøndby og Henrik Rasmussen (K) fra Vallensbæk - ønsker at øge opmærksomheden på trafikstøjen, der blandt andet går ud over borgernes sundhed.

Trafikstøjen kan dæmpes på mange måder. Det kan ske ved støjskærme, jordvolde, støjdæmpende asfalt mm. De tre kommuner mener dog, at det billigste og mest effektive middel er at nedsætte hastigheden på Holbækmotorvejen og Køge Bugt Motorvejen gennem de tre kommuner.

Nu gennemføres forsøget med nedsat hastighed, så det kan tjekkes, om lavere hastighed kan dæmpe trafikstøjen for de tusindvis af beboere, der er plaget af støj fra motorvejene.

En hastighedsnedsættelse vil, ifølge de tre kommuner, uden de store omkostninger kunne bidrage til at nedbringe støjniveauet i området med omkring 2 - 3 dB - samtidig med det kan have en positiv effekt på trafiksikkerhed og klima.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?