21. november 2018
Trafikken på Amagermotorvejen er bare steget og steget - og det er støjen også.
Trafikken på Amagermotorvejen er bare steget og steget - og det er støjen også.
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Trafik og støj stiger voldsomt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trafik og støj stiger voldsomt
Vestegnen - 14. november 2017 kl. 14:38
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvis beboerne langs Amagermotorvejen i Hvidovre synes, at trafikstøjen fra motorvejen bare stiger og stiger - så har de fuldstændig ret.

Og vil transportministeren så gøre noget ved det? Nææh!

Det er folketingsmedlem Morten Bødskov (S), der er valgt på Vestegnen, som har sendt en byge af spørgsmål af sted mod transportminister Ole Birk Olesen (LA). Morten Bødskov har ønsket at sætte fokus på trafikstøjen, som rigtig mange på Vestegnen er stærkt plaget af, og som medvirker til at give beboere en ringere sundhed og i yderste konsekvens en for tidlig død.

Morten Bødskov har blandt andet spurgt, hvordan trafikken har udviklet sig på Amagermotorvejen i Hvidovre. Svaret fra transportminister Ole Birk Olesen afslører, at trafikken bare vokser og vokser. I 2017 forventes en trafik på i gennemsnit 115.500 køretøjer i døgnet. For fem år siden - i 2012 - var tallet på 91.700 køretøjer i døgnet, og for ti år siden - i 2007 - var tallet på 88.000 køretøjer i døgnet. Alene det seneste år fra 2016 er man gået fra 108.900 til altså 115.500 køretøjer i døgnet.

Trafikstøjen er også steget, viser ministersvaret. Udgangspunktet for støjudviklingen er 1990. Siden er trafikstøjen fra Amagermotorvejen i Hvidovre steget med 4,4 dB. Det er værd at bemærke, at en stigning på 3 dB svarer til en fordobling af støjen.

Også de senere år har trafikstøjen været stigende. I 2011 var stigningen på 3,2 dB i forhold til 1990, og i 2014 var stigningen på 3,7 dB.

Netop den stigende trafikstøj har fået Morten Bødskov til at spørge:

»Ministeren bedes redegøre for baggrunden for, at Amagermotorvejen på strækningen igennem Hvidovre, som er landets næstmest trafikerede vejstrækning, endnu ikke er forsynet med støjværn.«

I sit svar oplyser ministeren, at boligområdet nord for Amagermotorvejen ved Strandholms Alle, er udpeget som et særligt støjbelastet område, som indgår i den fremadrettede planlægning af støjskærmsprojekter langs statens veje.

»Der er behov for, at der udføres en særskilt vurdering af effekt og pris af at etablere en støjskærm ved boligområdet ved Strandholms Alle og Hvidovre Strandvej. Undersøgelsen forventes gennemført i 2018 og boligområdet vil herefter indgå i prioriteringen af eventuelt fremtidige støjpuljemidler på lige fod med andre undersøgte støjskærmsprojekter langs statsvejnettet. Det skal bemærkes, at Vejdirektoratet løbende arbejder med planlægning og prioritering af støjskærmsprojekter. Der udestår stadig undersøgelser af støjskærme ved en række særligt støjbelastede boligområder, som er udpeget i Vejdirektoratets støjhandlingsplan. Disse undersøgelser gennemføres i takt med forhåndenværende ressourcer, der er til rådighed, og prioriteres så vidt muligt, så der opnås mest værdi for de anvendte ressourcer,« lyder det i svaret.

Der er med andre ord ikke en støjskærm lige om hjørnet - hverken langs Amagermotorvejen eller Kalvebodbroen.

Heller ikke ny støjdæmpende asfalt er umiddelbart noget, som de stærkt støjplagede beboere kan glæde sig til. Det bliver formentlig først i 2021.

»Ministeren bedes redegøre for, hvornår Amagermotorvejen igennem Hvidovre, som lovet, bliver forsynet med støjdæmpende asfalt,« var spørgsmålet fra Morten Bødskov.

»Det forventes, at det eksisterende asfaltslidlag, som blev udlagt i 2011, har en restlevetid i størrelsesordenen 10 år. Når det nuværende asfaltslidlag skal udskiftes forventes anvendt et støjreducerende asfaltslidlag,« siges det i svaret fra transportminister Ole Birk Olesen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk