26. oktober 2021
Anne-Grethe Madsen har i flere år indsamlet og istandsat dukkehuse, som hun har givet til udsatte børn. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Anne-Grethe Madsen har i flere år indsamlet og istandsat dukkehuse, som hun har givet til udsatte børn. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tøj, mad og legetøj: I Ishøj hjælper man sin næste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tøj, mad og legetøj: I Ishøj hjælper man sin næste
Opdateret 02. december 2016 kl. 11:23
Vestegnen - 30. november 2016 kl. 07:07
Af Kasper Ellesøe

Dukkehuse, bamser, lego og duplo står på reoler i et kælderrum i Vejleåparken. Legetøjet er klar til at blive udleveret til familier, som af den ene eller anden grund er økonomisk trængte - enten fordi de er ramt af kontanthjælpsloftet, eller fordi de blot har en stram økonomi.

arrow Læs også: Først ramte ulykken Patricia - så kontanthjælpsloftet

»Legetøjskælderen« kaldes den, og det er bevægelsen Næstehjælperne Ishøj, der står for den. Næstehjælperne Ishøj blev etableret for et par måneder siden, i forbindelse med at kontanthjælpsloftet trådte i kraft og ramte 321 borgere i Ishøj, der blev skåret i deres offentlige ydelser.

Derfor er omkring 60 borgere trådt i karakter og har skabt nogle initiativer, der har til formål at hjælpe borgerne med mad, tøj eller legetøj til familiernes børn - især her op til jul, hvor der måske ikke er penge til julegaver.

Næstehjælperne Ishøj begyndte som en gruppe på Facebook, hvor der er flere end 1200 medlemmer. Her kan man skrive personligt eller anonymt, hvis man har brug for noget, og ofte er der lynhurtigt flere personer, der melder sig med en hjælpende hånd. Der er også mange, der lægger billeder op af ting derhjemme, som de kan undvære, men som andre måske kan bruge, og det bliver så givet væk.

Kan lide at hjælpe

Et af initiativerne er »Legetøjskælderen«, som 70-årige Anne-Grethe Madsen har ansvaret for, og hvor hun laver frivilligt arbejde. Sammen med Connie Bjørn, som også er frivillig i Næstehjælperne Ishøj, har avisen mødt dem i »Legetøjskælderen«, som netop er sat i stand og indviet, for at høre, hvad Næstehjælperne er, og hvorfor de to kvinder arbejder frivilligt for at hjælpe andre.

Anne-Grethe Madsen har i flere år indsamlet brugt legetøj - især dukkehuse - sat det i stand og givet det til udsatte børn i hele landet. Så derfor er det oplagt, at det er hende, der har fået ansvaret for »Legetøjskælderen«.

»Jeg kan godt lide at hjælpe andre, og jeg har gennem flere år indsamlet dukkehuse og sat dem i stand. Der var en gang en enlig mor, som fortalte, at hendes datter ønskede sig et dukkehus. Jeg satte et i stand og gav hende det. Bare det at se, hvordan hun så ud, da hun fik det. Det er det hele værd,« fortæller Anne Grethe Madsen og fortsætter.

»Og her i »Legetøjskælderen« er det bedste, at det hele er gratis,« siger hun.

»Nej, det bedste er, at se, børnene bliver glade,« supplerer Connie Bjørn.

Legetøjskælderen fungerer ved, at man inden for en fast telefontid ringer til Anne-Grethe Madsen og hører, om »Legetøjskælderen« muligvis har det legetøj, som ens børn ønsker sig, men som man ikke selv har mulighed for at købe. Derefter kan man komme ned og se på alt legetøjet, der står på hylderne og gulvet og hænger på væggene.

Udover »Legetøjskælderen« har Næstehjælperne også startet »Tøjkælderen«, der har åbent to dage om ugen. Her kan man gå ned, hvis man mangler noget tøj til sig selv eller sine børn, og man kan også donere tøj, som andre kan få brug for.

Alle hjælper hinanden

Connie Bjørn er en af de fremtrædende frivillige i Næstehjælperne Ishøj, og hun har nærmest oplevet en helt ny by i forbindelse med at kontanthjælpsloftet er trådt i kraft.

»Det har været meget negativ tale om Ishøj, men nu mærker man virkelig, at vi står sammen på tværs af køn og religion, og alle hjælper hinanden. Jeg er stolt af at bo i Ishøj. Der er mange fordomme om byen, og Ishøj er en udskældt by, men det har ikke noget på sig. Her hjælper man hinanden,« siger Connie Bjørn, som har boet i Ishøj 43 år og har sclerose og dermed er førtidspensionist, der gør, at hun har tid til at lave en frivilligt arbejde i Næstehjælperne Ishøj.

Hun håber dog på, at der en dag ikke er behov for, at hun træder til for at hjælpe de svageste i samfundet.

»Vi håber jo ikke, at Næstehjælperne eksisterer næste år, for det betyder, at der ikke er nogen, der har brug for hjælp. Men jeg tror, at der altid vil være brug for Næstehjælperne,« siger Connie Bjørn, mens Anne-Grethe Madsen fortæller, hvad hun synes om at der er et behov for hjælp.

»Jeg bliver ked af, at så mange har brug for hjælp, og jeg vil hjælpe så godt, jeg kan. Jeg er glad for at hjælpe og har en ligeså dejlig følelse, som dem, der modtager hjælpen,« siger Anne-Grethe Madsen.

Næstehjælperne i Ishøj
 • Der er omkring 60 frivillige i Næstehjælperne. Derudover er der dem, som donerer tøj, mad, legetøj og andet.
 • Facebook-gruppen Næstehjælperne Ishøj har flere end 1200 medlemmer
 • Det er familier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller som på anden måde har en stram økonomi, der kan få hjælp.
 • Næstehjælperne Ishøj hjælper blandt andet med følgende initiativer.
 • »Tøjkælderen« - Her kan man hente gratis tøj og donerer, hvis man har noget i overskud.
 • »Legetøjskælderen« - Et lager af brugt legetøj, som kan bruges til gaver
 • Frisør - En fritidsfrisør står klar til at hjælpe
 • Ønsketræ i Vejleå Kirke - Frem til den 18. december hænger børn ønsker på juletræet. Man kan så hente et hjerte med et ønske og købe gaven, aflevere den til Næstehjælperne, som sørger for at aflevere gaven til den rette familie.
 • Fødselsdagsalfer - Har man ikke penge til at holde fødselsdag for sit barn, er der frivillige borgere, der står klar til at bage, hvis de har tid.
 • 1. hjælper-kasse - Man kan ansøge om at få en pose med mad bestående af basisvarer som for eksempel havregryn, ris, pasta, mel og gær.
 • Cykelhjælp - En cykelmekaniker udfører arbejdet gratis, man betaler selv for reservedel.
 • Der bliver hele tiden arbejdet på at skabe nye tilbud og muligheder til de borgere, der har et behov for det.
 • Næstehjælperne Ishøj hjælper også medborgere uden for Ishøj. Man kan finde gruppen få Facebook og ansøge om at blive medlem af den.

Kontanthjælpsloftet
 • Kontanthjælpsloftet er en grænse for, hvor meget man samlet set kan få i særlig støtte, boligstøtte og kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.
 • Hvis man har modtaget kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i sammenlagt 1 år i løbet af de sidste 3 år, skal man fremover arbejde mindst 225 timer om året. Ellers kan ydelsen blive sat ned, og hvis man er gift, kan den helt bortfalde. Kun almindeligt ustøttet arbejde tæller med. Virksomhedspraktik og løntilskud tæller ikke med.
 • I Ishøj blev 321 personer ramt af kontanthjælpsloftet pr. 1. oktober, på landsplan er tallet 33.127 personer.


Kilde: Altinget.dk
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?