21. oktober 2019
Thilde, Izabella og Daniel har alle prøvet at gå på gymnasium i hovedstaden. Nu er de vendt »hjem« til Vestegnen. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Thilde, Izabella og Daniel har alle prøvet at gå på gymnasium i hovedstaden. Nu er de vendt »hjem« til Vestegnen. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tag huen på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tag huen på Vestegnen
Vestegnen - 06. februar 2019 kl. 06:53
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når de unge skal vælge uddannelse efter skolen, og gerne vil i gymnasiet, så lokker uddannelsesstederne i hovedstaden.

arrow Læs også: Hvor skal de unge gå?

Det er lysten til at prøve noget helt nyt, lysten til caféer og fristende byliv, lysten til at møde nye spændende mennesker og miljøer, der blandt andet spiller ind. Og så er der i mange tilfælde også en vis prestige forbundet med hovedstadens gymnasier. At man er en tand mere sej, når man går på et gymnasium inde i byen, frem for et gymnasium på Vestegnen.

Det er dog ikke altid, at denne »hype« omkring gymnasierne i byen, giver det rigtige valg. Det kan være mindst lige så fedt at gå på et gymnasium på Vestegnen, lyder det fra Thilde, Izabella og Daniel.

- Mange tænker måske, at alt er bedre inde i byen. Sådan er det ikke.

Fordomme om Vestegnen

De ved, hvad de taler om. Alle tre har nemlig gået på et gymnasium inde i byen, og er efterfølgende skiftet »tilbage« til Albertslund Gymnasium.

16-årige Thilde fra Rødovre startede på et gymnasium i hovedstaden, men hun følte sig ikke tilpas i klassen.

- Den var meget opdelt, og det var svært som en af de få fra Vestegnen, at »trænge igennem«, fortæller Thilde, som også mødte en hel del fordomme om Vestegnen.

- Hos de andre i klassen havde Vestegnen ikke det bedste ry. Når man selv er fra Vestegnen, så synes man jo bare det er et helt almindeligt område, men sådan så de andre ikke på det, forklarer Thilde.

Nu går hun i 1.g på Albertslund Gymnasium, og hun har ikke fortrudt.

- Her er både det sociale og det faglige i top. Lærerne er hjælpsomme, og man får god støtte, og i det hele taget er det sociale liv i top, siger Thilde, som dog godt kan forstå, at de unge efter skolen i stor stil søger mod byen.

- Det gjorde jeg jo selv - for at prøve noget nyt. Det var bare ikke så fedt, som jeg troede.

Mere fællesskab

Det kan Izabella, der går i 2.g, bekræfte. Hun startede faktisk på Albertslund Gymnasium, hvor hun gik i 1.g, men da der blev en plads på hendes »drømmegymnasium« inde i byen, valgte hun at skifte for at prøve det af. I dag er hun tilbage på Albertslund Gymnasium.

- Jeg oplevede ikke samme fællesskab og imødekommenhed, og så fik man kastet mange fordomme om Vestegnen i hovedet. Altså, det kan jo være sjovt nok, når folk joker om Vestegnen og det der sker her, men det er ikke sjovt, når det bare bliver ved og ved. Når man er opvokset på Vestegnen, så er det jo bare et helt almindeligt sted, siger Izabella.

Hun har ikke et øjeblik fortrudt, at hun vendte tilbage til Albertslund Gymnasium.

- Her er et rigtig godt fællesskab. Der er mange forskellige personer her på gymnasiet, og det synes jeg er fedt. På en eller anden måde er det mere harmonisk. Man har mere tilfælles, når man er fra samme område, mener Izabella.

Nede på jorden

Både Thilde og Izabella mener, at atmosfæren på et Vestegns-gymnasium er meget mere nede på jorden. Der er, som de udtrykker det, ikke noget »praleri«.

- Det kan godt være, at man ikke lige tager ud på en café i pausen og drikker en latte. Til gengæld kan man sætte sig sammen og snakke over den medbragte mad eller en sandwich fra kantinen. Det er mindst lige så hyggeligt.

De to piger bliver bakket op af Daniel fra Rødovre, der udtrykker det sådan:

- Der er ikke noget blær her på Vestegnen.

Daniel startede på Albertslund Gymnasium, og skiftede, da der blev plads, til det gymnasium inde i byen, som var hans første prioritet. Han skiftede dog tilbage til Albertslund Gymnasium efter en periode.

- Det er faktisk sjovt at opleve forskellen. Her på Vestegnen er folk meget åbne og hjælpsomme - det gælder både elever og lærere. Det er bare naturligt både at få og modtage hjælp. Sådan oplevede jeg det ikke inde i byen. Så jeg er glad for at være tilbage, siger Daniel.

For Daniel har afstanden ikke haft betydning i hans valg - han har faktisk fået længere, efter han skiftede tilbage til Albertslund. For Thilde og Izabella har afstanden derimod haft en betydning.

- I forhold til det sociale, så er det bare bedst at holde sig til nærområdet - Vestegnen - hvor der ikke er så langt, når man skal mødes eller til fest.