11. december 2017
Riyad Morad har sit eget lille værelse i en villa, han deler med seks andre syriske flygtninge. Han er på jagt efter sin egen bolig. Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Riyad Morad har sit eget lille værelse i en villa, han deler med seks andre syriske flygtninge. Han er på jagt efter sin egen bolig. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Syrisk flygtning i Danmark drømmer om job og egen bolig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syrisk flygtning i Danmark drømmer om job og egen bolig
Vestegnen - 17. marts 2017 kl. 14:15
Af Kasper Ellesøe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når man træder ind af døren, møder man en tom entre, og lige fremme kan man se ind i et halvtomt køkken, mens der til højre er en trappe op til første sal. Det er tydeligt, at der ikke bor en kernefamilie i villaen, for der er hverken sko i forskellige størrelser i entreen, knager med jakker på eller nogen form for indretning i entreen.

I stedet huser villaen syv syriske mænd, der alle er flygtet til Danmark. De bor side om side i hver deres værelse. En af dem er Riyad Morad, som avisen mødte for lidt over et år siden, kun omkring ni måneder efter han var kommet til Danmark.

Riyad Morad har nu boet i Danmark omkring et år længere, han er flyttet og er efterhånden i gang med at etablere sig på arbejdsmarkedet og integrere sig i Danmark. I øjeblikket er han dog sygemeldt fra sit job. Han er lagerarbejder på L'Oreals hovedlager i Greve, hvor han sætter mærkater på kosmetik.

»Det er et rigtig fint job, men jeg vil arbejde som fotograf,« siger han med et klart budskab, der viser, at han er taknemmelig for at have et job, men gerne vil lave det, han er bedst til.

»Jeg vil gerne arbejde, og jeg har taget den praktik og de job på blandt andet en café, jeg har fået tilbudt, men jeg drømmer om at arbejde som fotograf,« understreger han.

Ikke meget plads

I værelset, som Riyad Morad bor på, er der plads til en enkeltmandsseng, et lille bord et par stole og en mindre sofa. Ikke meget plads for en voksen mand, og Riyad Morad indrømmer også, at han er træt af, at han efter knap to år i Danmark er nødt til at bo under de forhold.

»Jeg vil gerne have en lille lejlighed eller et værelse i en bolig, hvor jeg kun bor sammen med en enkelt anden, som gerne må være dansker, så jeg også kan blive bedre til at tale dansk,« siger Riyad Morad og fortsætter.

»Jeg vil også gerne have besøg af mine børn og mine venner, men jeg har ikke plads til det her, hvor jeg bor nu,« siger han.

Deler køkken med andre

Selvom han deler et opholdsrum og et køkken med de seks andre syriske asylansøgere, mærker man tydeligt, at han ikke synes om at bo på den måde. De andre lever ikke op til deres ansvar, mener Riyad Morad.

»Jeg brugte det meste af en dag på at gøre hele køkkenet rent og pænt, og da jeg stod op næste morgen, så det sådan ud,« siger han, mens vi står i køkkenet, hvor der er krummer på bordene, står beskidte gryder med mad i, og der i det hele taget ikke er rent.

Det samme gør sig gældende i opholdsrummet, hvor der er en sofagruppe med tv og et spisebord med stole rundt om, men Riyad Morads kommentar og udstråling, da han viser rummet frem, er klar.

»Jeg kommer ikke her,« siger han.

Ønsket om at få en sin egen lejlighed eller et værelse er det største for ham, og han fortæller, at det stort set er lige meget, hvor henne det er, men det må gerne være i København eller i omegnen af København, da det er dér, der er flest muligheder for at få det rette job.

Objektiver og kamera

Og netop drømmen om det rette job, fylder også hos Riyad Morad. Han har haft muligheden for at arbejde inden for sin branche som fotograf, da han havde fire måneders praktik hos Copenhagen Media Facility sidste år, hvor hans chef var glad for det arbejde, han udførte.

»Men han sagde, at han ikke kunne ansætte mig fast på grund af sproget,« fortæller Riyad Morad, der holder kontakten med virksomheden, hvis nu der skulle dukke en mulighed op senere.

Da fotografen, der har taget billederne til artiklen, dukker op, er det tydeligt, at Riyad Morad er en mand, der har forstand på kunsten at tage billeder, og snakken mellem ham og fotografen drejer sig ind på objektiver og kameraer, for da han boede i Syrien arbejdede han som fotograf og havde sit eget studie.

Kæmper med sproget

Men sproget er stadig en udfordring for at komme videre, fortæller den syriske flygtning fra Solrød. Det er ikke nemt at tale dansk, og i vindueskarmen på hans værelse ligger der også en dansk-arabisk ordbog, ligesom han en enkelt gang under interviewet må tage Google Translate i brug.

Men det er meget bedre, end da avisen mødte ham sidst. Dengang måtte han bruge sin telefon flere gange til at slå ord op. Nu går han til danskundervisning to gange om ugen, og han ved, at måden han bliver bedre til sproget er ved at komme ud i samfundet.

Jobbene og praktikken har også gjort ham bedre til at tale og forstå det danske sprog, og selvom han stadig har udfordringer og ikke selv er enig, når man siger, at man er imponeret over, at hans sprog er blevet meget bedre på et år, så er der sket en forandring, og samtalen er meget mere flydende end sidste gang, avisen mødte ham.

Børnene har det godt
Hans to børn Jandi og Jouliana har det godt og bor hos deres mor i Vejle. Riyad Morad ser dem en gang imellem, sidste gang var for et par måneder siden, og i løbet af sidste år har de også været i København og opleve byen. De er integreret og taler flydende dansk.

»Min søn spurgte mig en dag, hvorfor han taler flydende dansk, når jeg ikke gør. Vi har jo begge været i Danmark i lige lang tid. Jeg måtte jo bare sige, at det er nemmere for børn at lære sproget,« fortæller Riyad Morad, der har håb for og tro på fremtiden og livet i Danmark.

»Når mit helbred bliver i orden, jeg får en lejlighed, og jeg får arbejde som fotograf, så bliver det godt, og så vil jeg helt automatisk lære dansk og blive en del af Danmark,« siger Riyad Morad med forhåbning i stemmen om at det hele nok skal gå.

Om Riyad Morad
  • For lidt mere end et år siden, mødte avisen Riyad Morad, der var flygtet til Danmark ni måneder inden.
  • I 2012 blev hans hus i Syrien bombet, og flugten mod Danmark begyndte.
  • Nu har han været i landet i knap to år, efter han kom her til med sine to børn Jandi på 11 år og Jouliana på 16 år og hans ekskone. De tre bor i Vejle.
  • Riyad Morad har stadig familie i Syrien. De er dog ifølge ham i nogenlunde sikkerhed i byen Afrin i det nordlige Syrien.
  • Læs artiklen om Riyad Morad fra sidste gang her.

LÆSER
ARRANGEMENTER


Har du en aviskode?

Du finder aviskoden
i den trykte udgave af din avis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk