12. juli 2020
Barndomsveninden Senem ønskede tillykke. Foto: Per Christensen
gallery icon

Se billedserie

Barndomsveninden Senem ønskede tillykke. Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Studenterhue med en helt særlig betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Studenterhue med en helt særlig betydning
Vestegnen - 23. juni 2020 kl. 18:27
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var et rørende øjeblik, da 19-årige Sibel Cetin fra Brøndby Strand fik sat studenterhuen på hovedet af sin mor. Efter en alvorlig ulykke, hvor hun svævede mellem liv og død, har hun kæmpet sig tilbage.

En kæmpe portion stædighed og tålmodighed.

Det er en stor del af baggrunden for, at Sibel Cetin fredag fik sat studenterhuen på hovedet.

- Jeg ville bare være student. Det var dét, jeg gik efter, og det er en rigtig god følelse at stå med studenterhuen, siger Sibel.

Der var masser af blomster, knus og kram - og glædestårer, da hun efter den sidste eksamen på Sydkysten Gymnasium i Ishøj mødtes med familie og venner. Det var ganske enkelt et rørende og overvældende øjeblik.


Sibels mor satte studenterhuen på.
Alvorlig ulykke

Sibel har nemlig haft et helt usædvanligt studenterforløb.

I april 2018 var Sibel, da hun gik i 2.g, ude for en ulykke på parkeringspladsen ved Sydkysten Gymnasium. En ulykke, der skete i kådhed. Sibel havde sat sig på bagsmækken af en bil, og på et tidspunkt faldt hun af bilen og slog hovedet ned i belægningen.

Hun lå i koma med åbent kraniebrud, og svævede mellem liv og død. Hun overlevede - og derefter fulgte flere operationer i hjernen og genoptræning af både kroppen og hjernen. Et forløb, hvor hun er blevet støttet af familie og sundhedspersonale.

Hun har blandt andet arbejdet meget med at kunne holde fokus og koncentration, og at fastholde struktur på tingene. Det gør hun til dels stadig.

Tilbage til livet og til gymnasiet

Hendes viljestyrke fejler dog ikke noget. Hun har, netop med stædighed og tålmodighed, kæmpet sig tilbage til livet - og kæmpet for at blive student.

- Jeg gav aldrig op. Jeg ønskede bare så meget at blive student. Jeg ville gøre både mig selv og min familie stolte, fortæller Sibel i dag med studenterhuen på hovedet.

Hun insisterede på, at hun efter sommerferien 2018 skulle i 3.g i stedet for at gå 2.g om. Hun kunne dermed forblive i klassen - og var også med, da klassekammeraterne sidste år tog på vogntur.

Sibel var dog ikke færdig. Hun havde kun enkelte fag i den "gamle" 3.g-klasse, fordi hun både fysisk og psykisk havde brug for pauser. I det seneste år har hun til gengæld haft fuldt pensum i alle fag, og det har været hårdt, for hun har stadig mén efter ulykken.

Det kommer også til udtryk i en eksamenssituation. Fredagens eksamen var i hendes studieretningsprojekt, der handlede om den naturvidenskabelige revolution, og involverede fagene matematik og historie. Sibel fik karakteren 02 - men hvilket gennemsnit, hun ender med, er ikke afgørende for hende. Alene det at få sin studentereksamen i hus, er en kæmpe sejr.

- Jeg er glad for de valg, jeg har taget - selvom andre måske syntes jeg skulle have gjort noget andet eller fortalte mig, at det kunne jeg ikke klare. Så svarede jeg bare, at jo, det kan jeg godt klare. Jeg ville det bare så meget, siger en sej Sibel.


Familie og venner ventede på Sibel efter den sidste eksamen - og der var masser af knus og kram.

Studenterhuen blev fejret fredag med god mad, og de seneste dage har der været vogntur og fest med veninderne.

Præcis hvordan fremtiden skal se ud, er Sibel ikke helt afklaret med.

- I første omgang skal jeg have et halvt sabbatår, og så vil jeg finde ud af, hvad der så skal ske.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?