9. juli 2020
Børnene kom op i lastbilerne, så de med egne øjne kunne se, hvor svært det er for chaufførerne at tjekke ud, hvad der sker til højre for lastbilen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Børnene kom op i lastbilerne, så de med egne øjne kunne se, hvor svært det er for chaufførerne at tjekke ud, hvad der sker til højre for lastbilen. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor billedserie: Hold dig væk fra det dæk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor billedserie: Hold dig væk fra det dæk
Vestegnen - 14. september 2019 kl. 08:13
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Børn fra Hvidovre fik sunget og danset et alvorligt budskab ind. Og det kan både deres forældre og mange voksne cyklister godt tage til sig.

- Jeg kunne ikke se en dyt, lyder det kontant fra en pige.

Hun har lige siddet oppe i en stor lastbil og kigget i sidespejlene. Skolepigen var ikke imponeret over det udsyn, hun havde til højre for lastbilen.

- Jeg havde svært ved at se, om der var nogen ved siden af lastbilen, supplerer hendes klassekammerat.

To drenge fra klassen var lidt mere positive. De syntes, at de kunne se en hel del i lastbilens sidespejle.

Én ting var pigerne og drengene dog enige om: Hvis de oplever en højresvingende lastbil, så vil de stoppe op og vente, til den har passeret.

Og det er et budskab, som er værd at snakke om hjemme ved middagsbordet i børnefamilierne - og alle andre steder.

Forleden var den landsdækkende trafiksikkerhedskampagne »Lastbilkaravanen« forbi Vestegnen - mere præcist p-pladsen ved Langhøjskolen i Hvidovre. Kampagnen lærer de mindste elever at færdes sikkert i trafikken og omkring lastbiler, hvor fokus er på den kritiske zone ved højre fordæk på lastbilen.

Det er vejgodstransportens brancheorganisation ITD, der står bag kampagnen.

- Lastbiler transporterer i dag langt størstedelen af alle varer i Danmark. Vi har et særligt ansvar for at hjælpe med at holde fokus på trafiksikkerhed, fordi det redder liv. Derfor har vi lavet »Lastbilkaravanen« for de mindste trafikanter. Vi har skabt et univers, hvor vi gennem sang og leg får sikkerhed og lastbiler på skoleskemaet. Resultatet skulle gerne være en større tryghed, når de færdes i trafikken. Og vi håber på, at eleverne får gode vaner fra starten, når de færdes i trafikken sammen med mor og far, siger Malene Vitus, kommunikationskonsulent i ITD.

Det er karakteren »Magda« der fra scenen sætter gang i læring og underholdning for de mange hundrede børn. De vigtige og alvorlige budskaber bliver leveret med sang og dans.

Børnene gøres fortrolige med lastbilens lyde - start, stop, bak, dyt.

Og »Magda« har skrevet en sang, hvor omkvædet er klart:

Hvis dine knogler ikke skal knæk'

så hold dig væk fra det dæk!
Det hele leveret af bandet Truckers by Choise.

Efter det indledende sceneshow er det tid til en rundtur på p-pladsen. På skift kommer børnene op i førerhuset på de store lastbiler, så de med egne øjne kan se, hvor svært det er at have tjek på, hvad der sker omkring lastbilen.

Det var lokale vognmænd, der stillede lastbiler og chauffører til rådighed og dermed bakkede op om at skabe øget sikkerhed i trafikken.

Vestegnens Politi er også på pletten, så børnene kan prøve at sidde på en politimotorcykel og i en patruljebil.

På andre stande kan børnene lære om vejskiltenes betydning, trafiksikkerhed og at have tjek på cyklen.

Med til kampagnen hører også, at alle klasser modtager et klassesæt med bogen »Brumbassen i trafikken«, der er en del af læringen om trafiksikkerhed.

Op mod 800 elever besøgte »Lastbilkaravanen« i Hvidovre. Det er dog håbet, at budskaberne i kampagnen når endnu længere ud, og at forældre og skoler tager emnet op sammen med børnene. I sidste ende handler det om at forebygge de alvorlige højresvingsulykker.

Bogen »Brumbassen i trafikken« kan downloades fra »Lastbilkaravanens« hjemmeside, og den findes også på nogle biblioteker.

Man kan læse mere på www.lastbilkaravanen.dk

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?