24. juli 2019
Foto: Kim Rasmussen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stor billedserie: Her sættes scenen i X Factor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stor billedserie: Her sættes scenen i X Factor
Vestegnen - 22. marts 2019 kl. 09:27
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Godt en million tv-seere sidder hver fredag aften og følger med i X Factor. De færreste ved, at showet sendes fra en gammel fabrikshal på Vestegnen, der er restaureret og ombygget til et eventhus, der rummer et af Skandinaviens største åbne rum.

Wauw!
Det er ganske enkelt imponerende at træde ind i det nye eventhus i Brøndby. Det åbne rum er 45 meter langt, 30 meter bredt og 16 meter højt. Udstyret med jernspær i loftet, som kan bære op til 80 tons belysning, højttalere og andet udstyr.

Det er et af Skandinaviens største åbne rum - altså uden søjler - og det har store fordele, både i et show som X Factor og når store bands og artister skal øve sig.

For det er nemlig ikke kun X Factor, der har fået øjnene op for eventhuset i Brøndby - der også har navnet PP230 - efter adressen i Priorparken 230. Flere store bands har benyttet eventhuset som forberedelse til turnéer og koncerter.

- Her har de mulighed for at øve og afprøve hele deres setup. Det gælder lys, lyd, skærme, kabler og alt mulig andet udstyr, forklarer Torben Merrildgaard, der er ansvarlig leder i firmaet Litecom, som er medejer af PP230 i Brøndby, og som i øvrigt er specialiseret i at levere opsætning til tv -og musikproduktioner mm.

Dizzy Mizz Lizzy, Suspekt, Lukas Graham, The National og flere andre har benyttet sig af faciliteterne i eventhuset. Forud for sine seneste store shows brugte Anders »Anden« Matthesen PP230 i sine forberedelser - blandt andet til generalprøver med publikum på. Da det hele var på plads, kunne Anders Matthesen flytte hele sceneopbygningen og teknikken direkte fra Brøndby til Royal Arena.

Det måske mest prominente navn, der har benyttet PP230, ønskede bestemt ikke publikum.

- Jeg fik en opringning fra USA omkring huset og dets faciliteter, men man ville ikke rigtig ud med, hvem det handlede om. Det viste sig så at være Metallica, der skulle bruge huset som forberedelse til koncerter, så vi havde bandet og dets 30-40 mand store crew gående her i Brøndby i fem dage, fortæller Torben Merrildgaard.

Bevaringsværdig bygning

Når Thomas Blachman holder en rygepause foran PP230, så har han udsigt til S-toget mellem Brøndbyøster og Glostrup, og til de mange virksomheder omkring. Han bliver dog ikke forstyrret af uvedkommende.

Eventhuset ligger nemlig i Priorparken i Brøndby, et indhegnet erhvervsområde, hvor man skal have særlig tilladelse for at komme ind. Erhvervsområdet er i disse år på vej til at blive forvandt til en moderne erhvervspark med kontorer, moderne produktion og meget mere - samtidig med der fortsat skal være plads til transport- og logistikvirksomheder.

PP230 passer perfekt ind i dette billede.

Eventhuset er indrettet i en bevaringsværdig industribygning, som tidligere har rummet NKTs højspændingslaboratorum. Bygningen er opført i 1960 i en meget høj kvalitet.

Efter NKT forlod stedet, stod bygningen tom i nogle år, indtil Litecom købte sig ind i den for cirka fire år siden. Og helt tilfældigt var det ikke.

- Jeg er født og opvokset i Brøndby og har drevet firma i Glostrup, så jeg kendte godt til den gamle bygning, fortæller direktør Torben Merrildgaard.

Høj sikkerhed

Siden købet har Litecom investeret millioner i en modernisering og en nænsom restaurering.

- Selve bygningen er simpelthen state of the art, med en helt fremragende akustik. Den har så mange fine funktioner og detaljer, og det har været vigtigt for os at bevare bygningens udtryk fra dengang. Samtidig er der sket en opdatering både inde og ude, i en meget tæt dialog med Brøndby Kommune, som virkelig har været imødekommende hele vejen igennem forløbet, siger Torben Merrildgaard.

- Vi har omdannet bygningen fra et sted med produktion til et hus med mennesker, og den opgave havde været svær at løse uden opbakning fra Brøndby Kommune, tilføjer Torben Merrildgaard.

En kraftig opdatering har været nødvendig blandt andet af hensyn til funktionalitet og sikkerhed. Eksempelvis er brandalarmeringsanlægget noget af det bedste der findes, og det er den øvrige sikkerhed også.

PP230 har plads til et varierende størrelse publikum, afhængig af sceneopbygningen. I forbindelse med X Factor er publikumstallet på cirka 600 personer.

Respekt for bygningen

Bygningen er blevet udstyret med nye tekniske installationer, men fx stikkontakter, lamper, farver og meget andet interiør er bevaret og restaureret i respekt for den gamle bygning.

En stor moderne produktion kræver masser af strøm, og den er der rigeligt af i det gamle højspændingslaboratorium. Og strømmen er placeret med omtanke, så uanset hvordan man vil benytte rummet, så er der masser af strømudtag, så det ikke er nødvendigt at trække kabler ud over gulvet.

Nu skulle man tro, at der blev godt varmt i det store rum, når projektørlyset tændes. Sådan er det ikke. Dels fordi der i dag bruges led-pærer, dels fordi bygningen fra sin industritid har et gedigent ventilationsanlæg.

Torben Merrildgaard indrømmer, at man har været lidt nørdet i restaureringen af bygningen - og at man fortsat er det. Det gælder fx loftbelysningen i lokaler og gange. Her mangler der lige nu nogle skærme - og de kan ikke fåes mere. Løsningen er at tage en af de andre originale skærme og så 3D-printe nogle nye.

- Vi har ganske enkelt pillet alt ned, har pudset det op, og sat det tilbage, fortæller Torben Merrildgaard.

- Jeg vil tro, at hvis medarbejdere fra tidligere kom ind i bygningen nu, så ville de næsten ikke kunne se forskel, tilføjer Torben Merrildgaard, som også understreger, at restaureringen har givet arbejde til rigtig mange lokale håndværkere.

Et rart sted at være

Foruden det kæmpestore scenerum, har bygningen en lang række lokaler, hvor der er mulighed for spisning og afslapning, og at kunne trække sig tilbage i fred og ro.

- Bygningen har på den måde en perfekt infrastruktur. Det er simpelthen et rart sted at være, og vi har kun fået positive tilbagemeldinger, fastslår Torben Merrildgaard.

Mens X Factor benytter PP230, bruges lokalerne til alt fra sminke og påklædning, til lounge for deltagere og dommere.

Og så er der indrettet presserum i det auditorium, som NKT brugte, når de havde internationale besøg og konferencer. Også dette flotte lokale er bragt tilbage til dengang, blandt andet med flotte vægpaneler i træ.

Torben Merrildgaard håber, at PP230 vil medvirke til at sætte Brøndby på landkortet. Lige nu kan Litecom levere nøglefærdige rammer til tv -og musikproduktioner, teater, musicals mm, men på sigt håber han, at eventhuset også vil kunne bruges til forskellige begivenheder, der kan tiltrække publikum fra både Brøndby og hele Vestegnen.

- Og så håber vi naturligvis også på, at man ude i verden får øjnene op for dette unikke sted, så nogle af de helt store navne vælger at begynde en turné i Skandinavien, fordi de i Brøndby har mulighed for de rigtige rammer at forberede sig i, siger Torben Merrildgaard.