16. juli 2019
Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle. Foto: Kroppedal/Vikingebro
gallery icon

Se billedserie

Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle. Foto: Kroppedal/Vikingebro
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stemningsfuld udstilling om Vestegnens vikinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stemningsfuld udstilling om Vestegnens vikinger
Vestegnen - 13. marts 2019 kl. 07:08
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kroppedal Museum genåbner med stor udstilling om Vestegnens vikinger - og et nyt publikums- og velkomstområde.

Den 15. marts kan Kroppedal Museum igen byde museumsgæster velkommen i idylliske omgivelser i udkanten Vestskoven, på grænsen mellem Albertslund og Taastrup.

Et nyt publikumsområde, der blandt andet rummer museumsbutik, skal fremover ikke bare skabe mere plads og gøre besøget på Kroppedal lidt mere hyggeligt, men også danne bedre forbindelse mellem museet og de skønne udendørsområder.

Ombygningen har fundet sted samtidig med, at museet har etableret udstilling om hverdagslivet i vikingetiden, der er en del af det igangværende formidlingsprojekt Vikingebro.

Vikingerne fra Gotland
»Hver dag er en kamp - en udstilling om mennesket i vikingetiden« hedder museets nye udstilling.

Udgangspunktet for udstillingen er en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle, som museets arkæologer udgravede for nogle år tilbage. Gravpladsen er en af de største vikingegravpladser fra tidlig vikingetid, vi kender til herhjemme. Udover at rumme i alt 120 vikingegrave, viste gravfund også, at flere af vikingerne stammede fra Gotland og formentlig var bosat på Vestegnen omkring 800 e.Kr.

Et mix af fiktion og fakta
Nu er de blevet »genoplivet« i et mix af fiktion og fakta i en udstilling, der udgøres af både animationsfilm og arkæologiske fund: Publikum møder en vikingefamilie, som de følger hele vejen igennem udstillingen.

Og gennem deres historie, får man et anderledes indblik i hverdagslivet i vikingetiden. Det er ikke en fortælling om krigeriske vikinger, der drager på togter for at plyndre. Snarere tværtimod. Det er en historie om det helt almindelige hverdagsliv som bonde, der i sig selv kunne være en barsk og nådesløs affære.

Udstillingsprojektleder Mads Thernøe uddyber:

- Vi har forsøgt at skabe en anderledes museumsoplevelse, hvor stemning og fortælling er i fokus. Det gør vi blandt andet gennem en smuk og dramatisk animationsfilm, der nok er fiktiv, men som bygger meget indgående på arkæologiske og historiske fakta. Så hvad enten man vil nørde autentiske vikingefund eller om man blot vil have fornemmelsen af at træde ind i en anden verden for en stund, så tilbyder udstillingen begge dele, fortæller Mads Thernøe.

Scenografi og animation
Til at skabe den rette stemning, har Kroppedal Museum allieret sig med scenograferne Torden & Lynild, der normalt designer scenografi til landets førende teatre, og som tidligere har vundet en Reumert for deres arbejde.

Animationsfilmen »År 805«, som er et gennemgående element i hele udstillingen, er skabt af blandt andre illustrator Sune Elskær, som udover at have stor erfaring med at tegne oldtids- og vikingefortællinger i både bog-, film- og udstillingsformat, også producerer storyboards til blandt andet Lars von Triers film.

Sonja Richter har lagt stemme til filmen, der for få måneder siden blev nomineret til to filmpriser ved Ekko Shortlist Awards for henholdsvis Bedste animationsfilm og Bedste lyddesign.

Udstillingen er støttet af Nordea-fonden, Friluftsrådet, Albertslund og Høje-Taastrup Kommuner.