24. september 2021
Sporlægningsmaskinen bevæger sig gennem Vestegnen med 200 meter i timen. Foto: Hans Jørgen Johansen
gallery icon

Se billedserie

Sporlægningsmaskinen bevæger sig gennem Vestegnen med 200 meter i timen. Foto: Hans Jørgen Johansen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sporlægning: Fed video og flotte billeder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sporlægning: Fed video og flotte billeder
Opdateret 22. januar 2017 kl. 08:17
Vestegnen - 20. januar 2017 kl. 06:57
Af Peter Erlitz

Det ser godt nok lav-teknologisk ud. Til gengæld er det afprøvet og det virker. Også når landets mest moderne jernbane skal anlægges.

arrow Læs også: Så er skinnerne på København-Ringsted lagt

Med millimeter-præcision bliver svellerne lagt ned på skærverne. Der er nøjagtig 625 millimeter mellem hver svelle. Sporlægningsmaskinen løfter skinnerne, og sørger for - igen med stor præcision - at sænke skinnerne ned i de klemmer, som sidder på svellerne.

Med en hastighed på 200 meter i timen kører sporlægningsmaskinen fremad, og holdet på maskinen kan dermed nå at lægge cirka to kilometer spor om dagen.

Lige nu er den nye højhastighedsbane mellem København og Ringsted godt i gang med at komme til at ligne en rigtig jernbane. På strækningen mellem Ringsted og Køge Nord er der lagt spor i begge retninger, og lige nu bevæger sporlægningsmaskinen sig nordpå gennem Vestegnen, hvor den nye bane går igennem Solrød, Greve, Ishøj, Vallensbæk, Brøndby, Hvidovre, Høje-Taastrup og København.

»Tidsplanen holder, så vi regner med at være helt færdige med at lægge spor i slutningen af april. Fra den 1. maj skal banen elektrificeres og det nye signalsystem skal etableres,« fortæller Jan Nielsen, der er byggeleder i Banedanmark.

Stor præcision

Sporlægningen på den nye jernbane er noget af et fælles europæisk projekt. Skærverne kommer fra Norge - her har man skærver med den rigtige styrke og den rigtige størrelse, så de »kitter« sig sammen til et totalt stabilt underlag. Skinnerne er produceret i Polen. Betonsvellerne er støbt på Banedanmarks svellefabrik i Fredericia. Strukton Danmark er hovedentreprenør på den samlede opgave. Sporlægningen udføres af et italiensk datterfirma til den hollandske Strukton-koncern. Og så er sporlægningsmaskinen i øvrigt af amerikansk fabrikat.

Sporlægningsmaskinen er næsten 400 meter lang. I den forreste del sker den egentlige sporlægning, og bagved er der et antal vogne med cirka 3.200 sveller.

På forhånd er skinnerne - svarende til en dags arbejde - trukket ud på skærvelaget, der er mindst 35 cm tykt. Hver skinne er 120 meter lang og vejer 7,2 tons.

Når sporlægningsmaskinen kører fremad, bliver svellerne på et transportbånd ført fremad fra svellevognene og nedad til det kommende spor. Mens maskinen kører, skubbes svellerne på plads, så de ligger med den rigtige afstand og så de kommer til at passe præcist med bredden på sporet. Derefter presses skinnerne ned i klemmerne på svellerne. En af folkene på sporlægningsmaskinen sørger for, at de tunge stålskinner styres ned i klemmerne med stor præcision.

Sådan går det fremad - med 200 meter i timen. Dag efter dag, indtil der er spor i begge retninger.

Skinne-udtræk på broen

Den lange bro hen over Vallensbæk-grenen på motorvejen ved Ishøj og Vallensbæk udgør dog en særlig udfordring.

»Der er tale om en stålbro, så den har relativ store bevægelser. Broen er bygget sådan, at den kan bevæge sig, alt efter temperaturen. Faktisk består broen af to dele, og med en zone i midten, hvor broen kan udvide sig, eller trække sig sammen, alt efter temperaturen. Hver del af broen kan udvide sig med op mod 300 millimeter,« siger Jan Nielsen.

Det stiller krav til både skinner og sveller.

Midt på broen er der et særligt skinne-udtræk. Skinnerne har en form, så de kan glide sammen eller fra hinanden, alt efter broens bevægelser.

Det særlige skinneudtræk er produceret i Tyskland - ligesom banens sporskifter. Skinne-udtrækket - der er ét i hver retning på Vallensbækbroen - kommer som en færdig sektion, der vejer 24 tons. Disse færdige skinneudtræk er blevet kørt på blokvogn fra Tyskland og derefter hejst op på broen - en operation, som betød, at man måtte spærre to spor på motorvejen i en periode, fortæller byggeleder Jan Nielsen.

Jernbanesporene er ikke færdige, når sveller og skinner er blevet lagt.

»Mellemrummet mellem svellerne skal fyldes ud med skærver. Vi skal så at sige pakke sporet helt ind i skærver, så det ligger fuldstændig stabilt,« forklarer Jan Nielsen.

Lige som ved udlægningen af sveller og skinner, er det et arbejde, der foregår under nøje kontrol, så de togrejsende kan sætte sig roligt ind i toget og køre afsted med op mod 250 kilometer i timen.

arrow Video: To kilometer skinner om dagen
28. oktober 2016 kl. 19:36 Opdateret: kl. 10:11
Stemmer du til kommunalvalget i år?