12. juli 2020
Støjskærmen ud mod Søndre Ringvej omfatter ni rækkehuse. Den er to meter høj og 82 meter lang. Foto: Bjørn Armbjørn
gallery icon

Se billedserie

Støjskærmen ud mod Søndre Ringvej omfatter ni rækkehuse. Den er to meter høj og 82 meter lang. Foto: Bjørn Armbjørn
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Som at lukke et vindue til trafikstøjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som at lukke et vindue til trafikstøjen
Opdateret 25. juni 2016 kl. 08:49
Vestegnen - 24. juni 2016 kl. 13:34
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

»Det er lidt lige som et lukke et vindue ud mod trafikstøjen. Nu kan jeg sidde ude i min baghave og nyde min morgenkaffe,« siger Preben Lindekron, der bor på Broksøvej i Vallensbæk.

arrow Læs også: »Det har allerede hjulpet på trafikstøjen«

Preben Lindekron bor i et af de ni rækkehuse på Broksøvej, der har baghave ud til Søndre Ringvej i Vallensbæk. En tæt trafikeret vej, der leverer trafikstøj fra både biler, busser og lastbiler.

Hidtil har beboerne haft plankeværk og bevoksning som værn mod vejen. I dag har de fået en ny støjskærm, lavet af glasfiber fra gamle vindmøllevinger. Der er tale om et forsøg, hvor trafikstøjen måles før og efter opsætning af støjskærmen, der er 82 meter lang og to meter høj.

»Efter støjskærmen er sat op, kan vi stå stille og roligt og snakke sammen, hvor vi tidligere skulle stå og råbe. Af samme årsag brugte vi ikke haven ret meget. Det har i den grad ændret sig efter støjskærmen er sat op,« fortæller Preben Lindekron.

Han er rigtig glad for støjskærmen - og det er alle hans naboer også, for den er i hvert fald meget pænere end det gamle, udslidte plankeværk.

Det er dog ikke alle beboere, der kan høre forskel på trafikstøjen. Vestegnen talte med flere, som ikke oplevede en forbedring efter støjskærmen er sat op.

Interessen for den nye støjskærm af genbrugsmaterialer er dog stor i lokalområdet, og mange var mødt op til indvielsen af støjskærmen ud mod Søndre Ringvej.

»Det kan ikke være helt dårligt, for jeg hører jo beboere i området spørge, hvornår projektet fortsætter hen til dem,« sagde Vallensbæks borgmester Henrik Rasmussen ved indvielsen.

Han håber på, at forsøget i Vallensbæk forløber positivt, så man kan hjælpe et nyt produkt på vej, og dermed skabe vækst og arbejdspladser.

Projektet i Vallensbæk foregår i et samarbejde mellem Gate 21, Miljøskærm, NCC, Vallensbæk Kommune og Brüel & Kjær.

Forsøg i fuld skala

Støjskærmen i Vallensbæk er en del af projektet Silent City, hvor en række kommuner i Køge Bugt-området er gået sammen med miljøpartnerskabet Gate 21 og private virksomheder om at sætte fokus på trafikstøj og udvikle nye måder til at bekæmpe støj fra trafikken. Med i Silent City er blandt andet Albertslund, Brøndby, Ishøj, Solrød, Hvidovre og Vallensbæk kommuner.

Et af de centrale elementer i Silent City er at skabe et levende laboratorium i fuld skala. At skabe en »legeplads« hvor nye løsninger mod trafikstøj kan afprøves langs vejene - blandt andet i et samarbejde med private virksomheder, som dermed får mulighed for at afprøve deres produkter i fuld skala, og at vise produkterne frem. Idéen er, at det på én gang kan hjælpe beboere, der er plaget af trafikstøj, og at det samtidig kan betyde vækst, nye produkter og ny viden for de virksomheder, som deltager.

Støjskærmen i Vallensbæk er et af de første projekter.

Der er allerede blevet gennemført støjmålinger hos beboerne på Broksøvej inden støjskærmen blev sat op. Tilsvarende målinger med støjskærm vil blive foretaget efter ferien, når trafikken på Søndre Ringvej igen er på normalt niveau.

Teknikernes vurdering er, at støjen kan dæmpes i hvert fald 4-6 dB, hvilket vil opleves som en væsentlig reduktion af støjen. Nu venter alle, ikke mindst beboerne, på resultaterne.

Næsten rent genbrug

Baggrunden for dette forsøg er en genial ide, som Jakob W. Nielsen har fået - og som han nu har omsat i firmaet Miljøskærm. Og der er tale om en to-i-en løsning, hvor kasseret glasfiber genanvendes og ender som støjskærme.

I løbet af de sidste 40-50 år er anvendelsen af glasfiber steget støt. Med en øget anvendelse følger en stigende mængde af kasseret materiale, og dermed et stigende miljømæssigt problem. I dag bliver kasseret glasfiber lagt i deponier på lossepladsen eller i nogle tilfælde brændt. Der er ikke lige fundet oplagte muligheder for genanvendelse - men det kan altså komme nu.

Glasfiber er et godt materiale til mange ting: Det er stærkt og fleksibelt, har rigtig god bestandighed overfor mange påvirkninger, lav vægt - og er oven i købet relativt billigt. Glasfiber bruges til fx vindmøllevinger, lystbåde, flagstænger og karrosseridele til biler.

Ideen er i al sin enkelhed at knuse de kasserede vindmøllevinger af glasfiber. Derefter presses materialet sammen til plader, der så kan bruges til støjskærme. Alt tyder på, at disse støjskærme har en rigtig god effekt.

Nu skal forsøget i Vallensbæk give nogle helt præcise svar og erfaringer med produktet. Og hvis forsøget falder ud med succes, så kan Miljøskærm altså løse to problemer: Trafikstøj og genanvendelse af kasseret glasfiber.

»Jeg er sikker på, at disse skærme virker,« bemærkede Jakob W. Nielsen ved indvielsen i Vallensbæk.

Han fremhævede også, at 90 procent af produktet er genbrugsmateriale i form af glasfiber, plast mm.

Man kan læse mere om idéen bag Miljøskærm på www.miljoskarm.dk

arrow Vil afprøve støjdæmpende autoværn
11. november 2016 kl. 15:25 Opdateret: kl. 15:25
arrow Nødvendigt: Folkekrav mod trafikstøj
25. maj 2016 kl. 20:17 Opdateret: kl. 17:29
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?