15. juli 2019
13.000 kvadratmeter af Hvidovre Hospital tag er dækket af solceller. Resten af taget er taghave med buske, træer og græs.
gallery icon

Se billedserie

13.000 kvadratmeter af Hvidovre Hospital tag er dækket af solceller. Resten af taget er taghave med buske, træer og græs.
Foto: DRAGOER LUFTFOTO
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solrig sommer: Grønnere hospital

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solrig sommer: Grønnere hospital
Vestegnen - 09. september 2018 kl. 11:03
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens det meste af Danmark har måtte aflyse grillfester og genoverveje sin holdning til klimaforandringerne, har solcelleanlægget på taget af Hvidovre Hospital aldrig haft det bedre. De mange solskinstimer har i den grad givet udslag i mere grøn energi til hospitalet.

- Det har været en helt fantastisk sommer set ud fra et energisynspunkt. Vores solceller har leveret over det forventede, og det bringer os nærmere målet om et bæredygtigt og grønt hospital, fortæller Lars Munch Reul, der er projektleder på Hvidovre Hospitals ESCO-projekt, som arbejder på at gøre hospitalet mere energieffektivt og grønt.

Solcelleanlægget har i alt fra medio maj til og med august produceret mere end 830.000 kilowatt-timer, hvilket svarer til 130 almindelige husstandens samlede elforbrug på et år.

Men selvom solcellerne har produceret en masse strøm, så svarer sommerens strømproduktion faktisk kun til tre procent af hospitalets årlige forbrug.

- Et hospital er fyldt med scannere, frysere, senge som hæves og sænkes og et utal af apparater og maskiner, som bruger strøm i døgndrift. Det gør det ekstra vigtigt, at vi gør en indsats for at skaffe så meget af det som muligt på en grøn og bæredygtig måde, fortæller Lars Munch Reul.

Solcelleanlægget består af godt 13.000 kvadratmeter solceller, og det gør det til et af Nordeuropas største. Det store anlæg vil mindske hospitalets årlige CO2 udledning med omkring 190 tons.

I øjeblikket er der flere projekter i gang på Hvidovre Hospital, som skal optimere energiforbruget og på den måde give besparelser til hospitalets drift i kroner og øre, men også i CO2-udledning og energi.

- Udfordringen ved disse projekter er, at de foregår på et hospital, som er i fuld drift med at behandle patienter samtidig med, at vi render rundt og åbner loft og vægge for at skifte installationer ud, forklarer Lars Munch Reul.

Derfor er samarbejdet mellem personalet og projektet essentielt.

- Vi ved godt, at vi kan være meget forstyrrende, men vi syntes vi har et rigtig godt samarbejde, og at både personalet og patienterne har forståelse for projektet og er tålmodige, fortæller Lars Munch Reul.

ESCO er en projekt- og finansieringsmodel, som private og offentlige bygningsejere kan bruge ved større energirenoveringer af deres bygninger. ESCO står for Energy Service Company, og det grundlæggende princip er, at omkostninger til energirenovering bliver finansieret gennem de energibesparelser, som renoveringen medfører. Der bliver altså ikke tilført nye midler til renoveringerne, men på længere sigt sparer hospitalet penge på energiregningen samtidig med at CO2-udledningen mindskes.