28. november 2020
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solfanger på stadion vinder international pris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solfanger på stadion vinder international pris
Vestegnen - 11. december 2019 kl. 09:58

En stort solreflektor, der skal give græsset på Brøndby Stadion bedre vækstmuligheder, har netop vundet en international førstepris.

I hård konkurrence med milliard-projekter i blandt andet USA og England, blev det det danske iværksætterselskab Second Sun, som løb med førsteprisen i kategorien Innovation Award.

Det var den internationale organisation, The Stadium Business, der stod for prisuddelingen, som fandt sted på Hilton London Wembley i London.

Prisen blev af den internationale dommerkomité givet med følgende begrundelse: "A low cost, sustainable solution to an age old problem. Sometimes simple ideas are the best!"

Direktør for iværksættervirksomheden Second Sun, Nicolai Moustgaard, var overrasket:

- Gennem hele arrangementet indså jeg, at vi var oppe imod store milliard-projekter fra flere store lande. Så jeg havde på ingen måde forudset, at det skulle være os, som løb med prisen. At vinde denne prestigefyldte pris vil give os et rigtigt godt positivt skub i den rigtige retning på den internationale bane for vores solreflektorsystem. Der har da også allerede nu været bud efter os fra udlandet, som ønsker at høre mere om systemet. Så vi glæder os til at fortsætte arbejdet med den bæredygtige løsning - også uden for Danmarks grænser, siger han.

Lige nu er solreflektorsystemet opstillet på Brøndby Stadion.

Grønsværen på et stadion er altid en udfordring at holde ved lige. Specielt årstiderne med få solskinstimer og skygge fra tribunen udfordrer banens arbejdsteam for at give fodboldspillerne det bedste underlag at spille på.

Second Sun og Brøndby Stadion har indgået en aftale om at opsætte et 10 gange 20 meter langt solreflektorsystem, som kan spejle sollyset ned på banen året rundt. Den nye opfindelse er både bæredygtig og yderst økonomisk sammenlignet med alternative løsninger som fx kunstig belysning.

Groundsman Chris Hague fra Brøndby Stadion siger:

- Det letter bestemt vores arbejde, at lysforholdene er optimale på banen. Lys er et afgørende element for græsset for et optimalt resultat sammen med luft, temperatur og vand. Vi håber, at Second Suns nye spejlreflektorsystem kan hjælpe os, da græssets vækst som sagt ikke mindst er meget afhængig af effektiv belysning, siger han.

- At der samtidig er tale om en meget bæredygtig løsning, er vi bestemt optagede af, tilføjer Chris Hague.

Second Suns system er baseret på spejlreflekser, som automatisk vil dreje sig mod sol- og dagslys med spejling ned på det ønskede område på grønsværen. Et forsigtigt skøn på den årlige energibesparelse, og dermed også den økonomiske besparelse ved brug af systemet, er cirka 25-75 procent for et professionelt stadion i Europa - afhængigt af stadions størrelse, geografiske placering og eksisterende udstyr - og derved også en 25-75 procent reduktion af CO2 aftrykket.

Solreflektorsystemet generer ikke, når der er kampe på Brøndby Stadion. Det kan simpelthen rulles væk og tager dermed ikke udsyn fra tilskuerne.

Systemets opsætning på Brøndby Stadion er delfinansieret af Markedsmodningsfonden. Second Sun og Brøndby Stadion er i øvrigt i gang med at forberede en ansøgning til Horizon 2020 programmet om finansiel støtte til en fuld implementering af systemet.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?