17. januar 2021
Senior projektleder Niels Brock fortæller i tre videoer om det store letbaneprojekt i Glostrup.
gallery icon

Se billedserie

Senior projektleder Niels Brock fortæller i tre videoer om det store letbaneprojekt i Glostrup.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se videoer: Her skal letbanen køre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se videoer: Her skal letbanen køre
Vestegnen - 01. juli 2020 kl. 07:03
Af Peter Erlitz

Ingen er i tvivl om, at Hovedstadens Letbane har gang i et omfattende anlægsarbejde i området ved Glostrup Station og Ring 3.

arrow Læs også: Støjende arbejde i weekenden

Det er på dette sted, at letbanen skal føres over veje og jernbane, og frem til Glostrup Station.

Det er et stort og kompliceret projekt, og som almindelig borger kan det være svært at overskue.

Derfor har Hovedstadens Letbane produceret tre informative videoer, hvor senior projektleder Niels Brock fortæller om arbejdet med letbanen, og hvad der sker bag byggepladshegnet og i ringvejskrydset.

De tre videoer kan ses på letbanens hjemmeside og på www.sn.dk/vestegnen

Skal krydse Ring 3 flere gange

Det store anlægsarbejde i området ved Glostrup Station er et af de første, hvor der er tale om egentligt byggeri af letbanen. Samtidig er det et af de mest komplicerede projekter.

Letbanen skal på nye stålbroer føres hen over jernbane og veje ved siden af den nuværende bro på Søndre Ringvej.

Letbanen skal køre langs med Ring 3. Udgangspunktet er Ishøj, og så skal letbanen passere Vallensbæk, Brøndby, Glostrup/Albertslund og Rødovre, inden den fortsætter mod Lundtofte nord for Lyngby.

På den største del af strækningen, skal letbanen køre i den vestlige side af Ring 3.

Kort før broen over jernbanen i Glostrup, omkring kommunegrænsen til Brøndby, skal letbanen krydse over til den østlige side af Ring 3. Derefter skal letbanetogene køre på de nye broer henover Banemarksvej/Stationsparken og jernbanen, nedad på en rampe syd for Sydvestvej, og videre mod Glostrup Station, hvor letbanestationen er placeret.

- Der er jo en højdeforskel, så vi skal anlægge nogle ramper, som letbanetoget kan køre op og ned ad. Lige nu er vi i gang med at opbygge rampen og har udlagt en større sandpude, efter at der på pågældende sted er udskiftet jord (blød bund), som ikke havde den tilstrækkelige bæreevne. Vi er dermed sikre på at bygge videre på stabile jordbundsforhold (eller fast grund), der ikke sætter sig, når letbanen engang kommer til at køre på rampen, fortæller senior projektleder Niels Brock fra Hovedstadens Letbane.

Anlægsarbejdet mellem Ring3 og Glostrup Station.

Når letbanetoget har passeret hen over de nye broer, svinger det ned mod Glostrup Station, hvor den nye letbanestation er placeret, og som skaber nemme skiftemuligheder for passagerer til busser og S-tog.

Det er også på Glostrup Station, at togføreren skifter.

- Letbanetogene er indrettet ens i begge ender. På Glostrup Station går togføreren simpelthen ned i den anden ende af toget, som så fortsætter - men altså i modsat køreretning, forklarer Niels Brock.

Fra Glostrup Station kører letbanen tilbage og op på Ring 3, hvor den først krydser endnu en ny bro over Sydvestvej for så at krydse Ring 3, så letbanetogene kommer til at køre i midten af Ring 3 det sidste stykke op mod og igennem ringvejskrydset. Letbanen skal så krydse Ring 3 til den vestlige side umiddelbart før letbanestationen ud for Rigshospitalet Glostrup.

Signaler prioriterer letbanen

Det er naturligvis en udfordring, at letbanen skal krydse den stærkt trafikerede Ring 3 flere gange og skal passere ringvejskrydset i Glostrup.

Det skal nu nok gå, siger senior projektleder Niels Brock.

- På hele letbanestrækningen vil der være intelligente signaler, der får både letbanen og trafikken til at glide. Signalerne vil sikre fremkommeligheden for både letbanen på Ring 3 og trafikanterne på tværs af Ring 3, så køretiderne kan sikres, forklarer Niels Brock.

Letbane til tiden

Byggeriet skrider frem efter tidsplanen.

Det betyder, at de nye stålbroer vil kunne hejses på plads til næste år. Det kræver, at togtrafikken stoppes kortvarigt, og blandt andet af den grund er det helt nødvendigt, at deadlines i projektet overholdes.

Lige nu knokler 22 personer på byggepladsen ved Sydvestvej, og yderligere 14 personer er i gang med en stor ombygning af ringsvejskrydset.

arrow Her formes letbanen
28. juni 2020 kl. 10:35 Opdateret: kl. 07:39
I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?