19. februar 2020
Mikala Bagge fra Nationalmuseet kom for at tage maleriet ned fra væggen. Det er også hende, som skal stå for rensning og reparation af det to gange fire meter store maleri. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Mikala Bagge fra Nationalmuseet kom for at tage maleriet ned fra væggen. Det er også hende, som skal stå for rensning og reparation af det to gange fire meter store maleri. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se video og billeder: Scherfig maleri vil blive savnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se video og billeder: Scherfig maleri vil blive savnet
Vestegnen - 28. september 2019 kl. 18:16
Af Freja Czajkowski
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

- Vi kommer til at savne det, siger Alieu Jobe, mens han kigger op på det store Hans Scherfig maleri, som hænger på lærerværelset på Albertslund Gymnasium.

Alieu Jobe er pedel, og han skal sammen med sin kollega Hasse hjælpe til, når to medarbejdere fra Nationalmuseet om lidt dukker op for at tage det to gange fire meter store maleri ned.

Nu er det slut

Maleriet »Orfeus spiller for dyrene« har hængt på gymnasiets lærerværelse siden 2003. Men nu er det slut. Først skal det til Nationalmuseet, som renser og reparerer det, før det bliver udlånt til Nivaagaard Malerisamling og til sidst slutter sin rejse med at vende tilbage til Vestegnen på det nye Vestskovens Gymnasium i Albertslund.

- Det er et flot maleri. Alle farverne. Når jeg møder ind tidligt om morgenen, er det det første, jeg ser. Alle de flotte farver, siger Alieu Jobe, før han endnu engang tilføjer:

- Jeg kommer til at savne det.

Og han er ikke den eneste. Flere lærere er ovre at tage selfies foran maleriet, og en del spørger ind til, hvad der så skal op - for væggen bliver så bar.

Kom med i en fusion

Maleriet fra 1975 kom med, da det tidligere Vallensbæk HF fusionerede med Albertslund Gymnasium. Der er derfor ikke mange på skolen som kender den fulde historie bag maleriet. Der er dog en enkelt, som kan gøre os lidt klogere. 62-årige lærer Birgitte Damsgaard arbejdede på VUC Vest, som delte bygning med Vallensbæk HF, og flyttede med under fusionen.

Hun forklarer, at maleriet er doneret af Statens Kunstfond og bestilt specifikt til Vallensbæk Statsskole, som Vallensbæk HF hed dengang.

Dengang hang det i skolens festsal, som også blev brugt til badminton. Oprindeligt kunne maleriet klappes sammen som en altertavle.

Gik galt i badminton

- Men det hang højt oppe, så det var besværligt at klappe sammen, siger Birgitte Damsgaard som forklaring på, at det en dag gik galt.

- Det var en hård smash, siger hun, mens hun peger på en reparation i maleriet fra dengang.

En fjerbold gik simpelthen gennem lærredet, da der blev spillet badminton i salen.

Hullet kan stadig ses, men er forsøgt repareret. Det er blandt andet det, som Nationalmuseet skal kigge på.

Talte dyr

Festsalen blev også brugt til skriftlige eksamener.

- Det var lidt kedeligt at være eksamensvagt, så vi gik og talte dyrene, fortæller Birgitte Damsgaard og refererer til de mange forskellige dyr, som er på Hans Scherfig maleriet.

Nogle lærere mente, at der var flere dyr end andre.

- De talte »skaden« med, siger hun med et smil.

Birgitte Damsgaard forklarer også, at det ikke var en egoistisk beslutning, at maleriet skulle hænge på lærerværelset.

- Det er den eneste væg på skolen, hvor der er plads til den, siger hun.

Fremtrædende plads

Men når maleriet »Orfeus spiller for dyrene« endnu engang vender hjem til Vestegnen vil den få en fremtræden plads på skolen. .

- Det er et helt vanvittig flot maleri. På sådan en vinterdag, sætter det kulør på tilværelsen, siger Birgitte Damsgaard.

Mikala Bagge fra Nationalmuseet er i mellemtiden gået i gang med at skrue maleriet løs. Hun er malerikonservator og skal sørge for, at maleriet kommer sikkert frem til Nationalmuseet.

- Snavset skal væk. Der er meget lidt af det. Det er ikke nogen stor konserveringsopgave, siger hun og tilføjer:

- Det er i rigtig fin stand. Det er imponerende.

Hun har afsat en uge på Nationalmuseets værksted til maleriet. »Skaden« vil også være væk, når maleriet er klar.

- Vi skal lave en bedre reparation af den. Det skal være helt plant og helt væk, siger Mikala Bagge, som forklarer, at de godt må male der, hvor der ingen maling er.

Dermed skal skaden også have lidt maling, så man fremadrettet ikke vil kunne se, at der har været en fjerbold på afveje.

Flytning uden problemer

Afmonteringen af det store maleri forløber uden problemer. Mikala Bagge og hendes kollega Kim Møller havde sat god tid af til det, for man ved aldrig, og der er noget der driller.

Det er flyttefirmaet Møbeltransport Danmark, som er blevet hyret ind til transportere maleriet, som er i tre bidder.

- Vi ved, det, de laver, er helt i orden. Det er jeg især glad for i dag, hvor det stormer en halv pelikan og regner hele tiden, siger Mikala Bagge, som forklarer, det maleriet godt kan virke som et sejl i vinden.

De to flyttefolk skal da også holde godt fast, da det midterste - og bredeste- stykke af maleriet skal flyttes.

Men alt går som det skal. Maleriet forlader Albertslund Gymnasium for sidste gang pakket ind i bobleplast.

Til august næste år flytter det renset og repareret ind på det nye gymnasium, hvor en glasfront skal beskytte det, så lærere og studerende kan få glæde af det mange år endnu.