22. september 2019
Hvidovre er den kommune på Vestegnen, hvor man har det mindste boligareal pr. person.
Hvidovre er den kommune på Vestegnen, hvor man har det mindste boligareal pr. person.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Så meget plads bor vi på

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Så meget plads bor vi på
Vestegnen - 24. marts 2019 kl. 10:24
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Beboerne i en række kommuner på Vestegnen er på landsplan dem, som har mindst boligareal. Og det er gået tilbage de seneste ti år.

I Hvidovre er boligarealet pr. person i gennemsnit på 41,1 kvadratmeter. Og det er én kvadratmeter mindre end for ti år siden.

Hvidovre er den kommune, hvor beboerne har det tredje mindste boligareal i landet - og Hvidovre har følgeskab af en række af kommunerne på Vestegnen.

Det viser en analyse fra Kommunernes Nyhedsbrev Momentum, der på baggrund af tal fra Danmarks Statistik har udregnet det gennemsnitlige boligareal pr. person - dels i 2017 og dels i 2007.

Både Hvidovre, Rødovre, Albertslund, Ishøj og Brøndby ligger i top-10 af kommunerne med mindst boligareal pr. person. Analysen viser også, at det gennemsnitlige boligareal siden 2007 er faldet i en række af kommunerne på Vestegnen.

Generelt viser analysen en tydelig trend om, at boligarealet per person i storbyerne og omegnskommunerne er lille, mens man har langt mere plads i boligen i resten af Danmark.

En stor del af forklaringen skal ifølge Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, findes i typen af boligmasse - parcelhus og lejligheder i de enkelte kommuner samt familieformer.

- Der er flere lejligheder i byerne, og lejlighederne er mindre end parcelhusene, som tilbage i 1970'erne blev bygget i 135 kvadratmeter og siden steg til 155 kvadratmeter, mens de få der bliver bygget i dag er oppe på omkring 200 kvadratmeter. Samtidig har man i byerne flere singlefamilier, mens man i landdistrikterne og de mindre provinsbyer har flere par, siger Curt Liliegreen til Momentum.

Analysen understreger, at jo længere væk man kommer fra de store byer, jo mere boligareal pr. person er der til rådighed. I Greve er tallet eksempelvis 49,9 kvadratmeter, og i nabokommunen Solrød er der 51,0 kvadratmeter boligareal pr. person. I begge kommuner er boligarealet i gennemsnit forøget i perioden fra 2007 til 2017. Også i Albertslund er boligarealet pr. person forøget de seneste ti år.

Boligareal på Vestegnen
  • Tallene viser kommune for kommune det gennemsnitlige boligareal pr. person i 2017, og udviklingen fra 2007.
  • Hvidovre: 41,1 / - 1,0
  • Rødovre: 41,4 / - 1,3
  • Albertslund: 41,5 / + 1,3
  • Ishøj: 42,1 / - 0,6
  • Brøndby: 43,1 / - 1,1
  • Glostrup: 43,7 / - 1,4
  • Vallensbæk: 44,8 / - 2,3
  • Greve: 49,9 / + 0,9