27. september 2020
Susanne og Jens Østergaard kører selv træningsture for at få kilometer i benene. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Susanne og Jens Østergaard kører selv træningsture for at få kilometer i benene. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Rynkerne« skal lære at cykle i flok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Rynkerne« skal lære at cykle i flok
Vestegnen - 27. april 2019 kl. 14:59
Af Peter Erlitz

Susanne og Jens Østergaard forbereder sig på turen til Paris, sammen med resten af Team Rynkeby Vestegnen, der cykler til fordel for kræftramte børn.

arrow Læs også: Millioner til alvorligt syge børn

- Det kan godt være lidt grænseoverskridende at skulle køre så tæt på de andre ryttere. Det kræver tillid og teknik, når vi skal cykle skulder ved skulder, hjul ved hjul - men det er jo fordi vi ikke skal fylde for meget ude på vejene.

Susanne og Jens Østergaard fra Greve har, ligesom de øvrige ryttere på Team Rynkeby Vestegnen, forladt det varme spinning-lokale med høj musik i fitnesscentret, hvor formen hen over vinteren er bygget op. Nu gælder det turene på den gule cykel ude på vejene, og der skal mange kilometer i benene, inden det gælder turen til Paris i den gode sags tjeneste.

- Det er dejligt at komme ud på landevejene i den friske luft, fastslår Susanne og Jens.

Øget velvære

De kan godt mærke, at formen er blevet virkelig meget bedre efter de mange timer på spinningcyklen. De har trænet dels sammen med Team Rynkeby Vestegnen-holdet, dels for sig selv.

- Jeg kan godt mærke det, når vi spiller den ugentlige gang badminton. Jeg bliver slet ikke så forpustet mere. Det har givet mere end jeg havde forestillet mig, bemærker Jens.

Da Søndagsavisen Vestegnen mødte ham for nogle måneder tilbage, var en af hans største bekymringer, om han nu også nåede til Paris. Denne bekymring er stort set væk i dag.

Inden Susanne og Jens kom ind på Team Rynkeby Vestegnen, cyklede de kun til husbehov - en tur til bageren eller et besøg i nærområdet ved huset i Hundige. Det er der i dén grad lavet om på.

Både Susanne og Jens har allerede nu fået et fysisk velvære ud af de mange timer både på spinningcyklen og ude på vejene.

- Vi kan mærke, hvor godt vi har fået det, og det er helt sikkert også noget vi vil holde vedlige, når turen til Paris er gennemført, konstaterer de.

Teknik og koncentration

Nu gælder det træningsturene på den knaldgule Team Rynkeby Vestegnen-cykel. To gange om ugen cykler Susanne og Jens med holdet, og så supplerer de med en ugentlig cykeltur for at få flest mulige kilometer i benene.

Mens turene lige nu ligger på 75-100 kilometer, så skal de inden Paris-turen op på ture på cirka 180 kilometer, så distancen på træningsturene sættes gradvist op.

Når Susanne og Jens cykler med holdet, så er det ikke kun kilometer i benene, det handler om. Der trænes i høj grad også på at køre sammen. Det kræver både teknik og koncentration - netop fordi rytterne kører så tæt.

- Vi skal lære, hvordan vi skal placere os i forhold til hinanden, og at ligge på hjul. Af hensyn til den øvrige trafik på vejen, skal vi jo ikke fylde for meget. Vi skal også lære, hvordan kommandoer og meldinger - fx hvis der er huller eller sten på vejen - bliver givet ned gennem feltet, så uheld undgås, fortæller Susanne og Jens.

Det kræver alt sammen koncentration i stedet for snak, som Susanne bemærker.

- Jeg skal i hvert fald lige vænne mig til, at vi kører så tæt sammen. Jeg kan bedst lide at være ret langt fremme i feltet, så jeg lige kan se, hvad der sker fremme på vejen. At ligge helt nede bagerst, det er altså ikke lige mig, siger Susanne.

Har købt bedre dæk

Susanne og Jens Østergaard lægger ikke skjul på, at både forberedelserne og selve turen til Paris er en kæmpe udfordring og oplevelse - blandt andet det sociale sammenhold i Team Rynkeby Vestegnen.

Den største motivation er dog at kunne støtte det gode formål.

- Man kan jo altid støtte med fx økonomiske bidrag, men her knokler man i bogstaveligste forstand for at yde noget. Det er noget særligt, siger Susanne og Jens.

Team Rynkeby handler nemlig om at samle penge ind til kritisk syge børn - blandt andet bliver der hvert år doneret millioner af kroner til Børnecancerfonden og Børnelungefonden. Indtægterne går ubeskåret til de syge børn og deres familier - deltagerne på Team Rynkeby-holdet får, populært sagt, ikke noget foræret.

Susanne og Jens skal selv betale for at være med, Deltagerbetalingen skal blandt andet dække udgifterne til racercykel, cykeltøj, hoteller og mad, og hjemtransport fra Paris. Desuden kan der komme ekstra udgifter, fx til yderligere udstyr.

Det er tilfældet for Susanne og Jens, der har tilkøbt ekstra udstyr til den gule racercykel. Blandt andet har de skiftet dækkene.

- Der har allerede været en del punkteringer, så vi har skiftet til nogle dæk med indlæg, så de ikke så nemt punkterer. Det er altså hårdt at punktere, og så skal køre op til holdet igen, konstaterer Susanne og Jens.

Team Rynkeby Vestegnen starter turen til Paris lørdag den 29. juni fra fanzonen ved Brøndby Stadion.

arrow Billeder: Vestegnens »Rynker« er på vej mod Paris
29. juni 2019 kl. 11:37 Opdateret: kl. 11:37
arrow Vestegnen cykler mod Paris
27. juni 2019 kl. 06:45 Opdateret: kl. 06:45
arrow De vigtige vandbærere
02. juni 2019 kl. 14:48 Opdateret: kl. 15:13
Har debatten om sexisme taget overhånd?