26. maj 2019
Helligtrekongerslyset i Greve Museums juleudstilling. Foto: Greve Museum
gallery icon

Se billedserie

Helligtrekongerslyset i Greve Museums juleudstilling. Foto: Greve Museum
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Runder julen af med varsler om fremtiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Runder julen af med varsler om fremtiden
Vestegnen - 31. december 2018 kl. 07:53
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Søndag den 6. januar kl. 14 kan man tage med på rundvisning på Greve Museum. De besøgende kan komme ind i det gamle stuehus fra 1826 og opleve udstillingen »Den gamle jul på landet« - det er sidste chance, før udstillingen tages ned dagen efter.

Denne eftermiddag kan gæsterne høre om de særlige traditioner i dagene efter jul og frem til helligtrekonger.

»Bang!«
Sådan lød det, når vægerne i et særligt tredelt helligtrekongerslys mødtes og antændte en smule indstøbt krudt. Det lille knald slukkede flammen og markerede, at nu var julen forbi. Den gamle tradition med at tænde et tre-armet lys for at markere julens afslutning var blot et af elementerne i den folkelige fest, der indtil midten af 1800-tallet blev fejret over hele landet som Helligtrekonger.

Fakkeloptog, krybbespil, udklædninger, stjernemesser, omvandrende stjernesangere og mystik, varsler og overtro var andre indslag i forbindelse med helligtrekonger, der i dag nok må siges at være en næsten glemt fest.

Når vi når frem til nytår, kan det ofte ikke gå hurtigt nok med at få det tørre juletræ ud af huset og få julepynten gemt væk, men sådan har det ikke altid været. Frem til 1770 var Helligtrekongersdag en officiel dansk helligdag, der markerede slutningen på julen, og man lod juletræ og julepynt stå helt frem til denne dag. Dagene mellem jul og Helligtrekonger blev ligesom i dag brugt til at mødes med venner og familie, og der blev festet både på gårdene og i gaden. Denne søndag på Greve Museum kan man blandt andet høre om de meget populære fakkeloptog, hvor grupper af unge brugte juledagene til at tigge penge ved at gå udklædte og syngende i optog fra hus til hus.

På rundvisningen kan man også lære mere om hvordan man på Helligtrekongersaften og -nat tog varsler om fremtiden. På denne aften kunne bonden tage varsler om det kommende års høst og de unge ugifte piger kunne ved at fremsige en særlig bøn foran et spejl være heldige at se deres kommende brudgom i spejlet. Hvem ved, måske kan man endda få lidt tips og idéer til, hvordan man kan komme til at se, hvad der sker i det kommende år for en selv, hvis man går med på rundvisningen!

Rundvisningen koster 40 kroner for voksne og er gratis for børn under 18 år. Hvis man har købt entrébillet til 40 kroner til museets udstillinger samme dag er dagens offentlige rundvisning inkluderet i entrébilletten. Helligtrekongerrundvisningen plejer at være et velbesøgt arrangement, og derfor anbefales det, at man reserverer sin billet på forhånd. Læs mere på www.grevemuseum.dk