17. juli 2019
Borgmestrene fra Vestegnen og Sydamager vil samarbejde om fælles indsats om unge og rygning. Fra venstre ses: Ole Bjørstorp, Ishøj, Steen Christensen, Albertslund, Michael Ziegler, Høje-Taastrup, John Engelhardt, Glostrup, Allan S. Andersen, Tårnby, Henrik Rasmussen, Vallensbæk, Kent Magelund, Brøndby, Allan Holst, viceborgmester, Dragør, Helle Adelborg, Hvidovre ? alle er selv røgfri.
Borgmestrene fra Vestegnen og Sydamager vil samarbejde om fælles indsats om unge og rygning. Fra venstre ses: Ole Bjørstorp, Ishøj, Steen Christensen, Albertslund, Michael Ziegler, Høje-Taastrup, John Engelhardt, Glostrup, Allan S. Andersen, Tårnby, Henrik Rasmussen, Vallensbæk, Kent Magelund, Brøndby, Allan Holst, viceborgmester, Dragør, Helle Adelborg, Hvidovre ? alle er selv røgfri.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Røgfrie borgmestre: Vi vil have tobaksfri ungdom på Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Røgfrie borgmestre: Vi vil have tobaksfri ungdom på Vestegnen
Vestegnen - 30. januar 2018 kl. 15:36
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Først fik de voksne rygere tilbud om hjælp til rygestop - nu er turen kommet til de unge.

arrow Læs også: Indfører tobaksfri skoletid og røgfri arbejdstid

Albertslund, Brøndby, Dragør, Glostrup, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, Tårnby og Vallensbæk kommuner har allerede gode resultater med at samarbejde om rygestoptilbud og nu går de sammen i en fælles indsats om at få de unge væk fra tobakken.

Politikerne i de ni kommuner har besluttet at gå ind i en fælles rygestop-indsats for unge under overskriften »Bliv en vinder uden tobak«. Visionen er, at der i 2030 er en helt tobaksfri generation af børn og unge. Vejen dertil går gennem målrettede indsatser mod rygning, snus og tyggetobak i både folkeskoler, på erhvervsskoler og i fritids- og foreningstilbud.

Som det første vil folkeskolerne blive inviteret til at melde sig til indsatsen med tobaksfri skoletid. Målet er at få 20 skoler med tobaksfri skoletid inden 2020. På erhvervsskolerne er det ligeledes målet at få indført tobaksfri skoletid. Dette skal ske ved hjælp fra Hjerteforeningen og Kræftens Bekæmpelse. På fritidsområdet sættes gang i en undersøgelse, der har til formål at afdække omfang og forbrugsmønster i forhold til snus/tyggetobak, og hvordan tobaksfrihed kan fremmes i foreningslivet og blandt voksne rollemodeller.

»Vi er stolte over, at vi kan samarbejde om en så vigtig indsats, for det er væsentligt, at vi får flere unge til at sige nej tak til rygning og brug af tobak. Det er jo et faktum, at der ofte følger sygdom og dårligt helbred med rygning. Vi bliver nødt til at gøre en indsats for at lære de unge, at der simpelt hen ikke er nogen gode grunde til at fylde kroppen med røg og nikotin,« lyder det samstemmende fra borgmestrene i de ni kommuner. Samtlige borgmestre er i øvrigt selv røgfrie.

Kommunernes Landsforening anbefaler i deres udspil om sundhedsfremme og forebyggelse netop, at flere skal vælge et røgfrit liv, og ingen børn og unge skal begynde at ryge. Med partnerskabet »Bliv en vinder uden tobak« har de ni kommuner blandt andet på Vestegnen sat en ambitiøs kurs og meldt sig ind i kampen for en tobaksfri fremtid.

Unge og rygning
  • Kun 5 procent af de 15-årige er daglige rygere. Men i gruppen af 16–25-årige ryger hele 15 procent dagligt.
  • Der er markant flere rygere på erhvervsskolerne end i gymnasierne.
  • Undersøgelser viser, at der er en sammenhæng mellem at være ryger og at have prøvet at ryge hash.
  • Snus er en form for røgfri tobak. Snus indeholder nikotin, som er stærkt afhængighedsskabende. Det er forbudt at sælge snus i Danmark. Alligevel har hver tredje unge mand prøvet snus, og 12 procent bruger det dagligt, ugentligt eller sjældnere.
  • Læs mere om ungeindsatsen på www.udentobak.dk
arrow Vil være fri for røg: Kommune indfører røgfri skoletid
03. april 2019 kl. 10:15 Opdateret: kl. 10:15
arrow De unge skal skodde smøgerne
31. marts 2019 kl. 10:46 Opdateret: kl. 07:27
arrow Nej til tobak: Generation røgfri
25. januar 2019 kl. 07:12 Opdateret: kl. 07:12