18. oktober 2019
Den ovale grussti bliver brugt til den daglige gårdtur. I en time kan de indsatte gå eller løbe rundt på banen. De skal melde sig til på forhånd, og når de er meldt til, så skal de også dukke op. Det samme gælder de fritidsaktiviteter, de indsatte kan melde sig til. Foto: Kenn Thomsen
Den ovale grussti bliver brugt til den daglige gårdtur. I en time kan de indsatte gå eller løbe rundt på banen. De skal melde sig til på forhånd, og når de er meldt til, så skal de også dukke op. Det samme gælder de fritidsaktiviteter, de indsatte kan melde sig til. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Retssagen mod Peter Madsen begynder: Her får han sin hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retssagen mod Peter Madsen begynder: Her får han sin hverdag
Vestegnen - 05. september 2018 kl. 09:32
Af Freja Czajkowski
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Onsdag begynder sidste kapitel af det juridiske opgør mod Peter Madsen, når hans sag skal for retten i Østre Landsret. I april i år blev ubådsbyggeren idømt fængsel på livstid for at have parteret og dræbt den svenske journalist Kim Wall i august sidste år. Peter Madsen ankede straffen og håber med retssagen at kunne slippe for livstidsdommen, som han er i gang med at afsone.

Det sker i Herstedvester Fængsel i Albertslund, hvor han ifølge eb.dk for nylig blev flyttet til, og som huser nogle af de værste forbrydere. Kom med bag murene i fængslet i en ellers lukket verden, og se, hvor Peter Madsen afsoner sin straf.

- Her sidder dem, som journalisterne skriver om på forsiden af aviserne, siger Torsten Kjær Jespersen, som er enhedschef i Herstedvester Fængsel, lige da vi kommer ind bag murene på fængslet. Bare for at komme så langt kræver det en særlig godkendelse, at al elektronik, som kan »snakke« med omverdenen, bliver efterladt udenfor fængslet og en tur gennem tre rum med døre, der lukker bag en, før den næste åbner.

arrow Læs også: Peter Madsens løgne præger timelang oplæsning i retten

Det er nemlig ikke hvem som helst, som sidder i Herstedvester Fængsel. Det er indsatte, som er dømt for nogle af de mest forfærdelige ting. Det drejer sig om seksualforbrydelser og mord på både børn og voksne. Det er dem med lange domme, livstidsdomme og forvaring. Det er dømte som Peter Lundin og Amager-manden - og nu også Peter Madsen.

Kenn Thomsen

Alt dette står i fuld kontrast til det syn, der møder en bag muren til at starte med. Solen står højt på en skyfri himmel, blomsterne er sprunget ud, græsset er grønt, og fuglene synger.

I et af bedene sætter en stor andefamilie i løb, da vi går forbi og forstyrrer freden

- De indsatte synes, det er sjovt med ællingerne. Det er lidt som at have husdyr. Vi prøver dog at forhindre, at de fodrer dem, da det stadig er vilde dyr. Ællingerne lever desværre sjældent ret længe. Lige nu er der 7-8 stykker, men der går ikke længe, før der kun er to. Skaderne og mågerne tager dem, siger Torsten Kjær Jespersen, som har arbejdet i fængslet i en årrække.

Se alle billederne fra Herstedvester Fængsel her

Kenn Thomsen

Gårdtur og fodbold

De første bygninger, vi møder på det store areal, er administrationsbygningen, hvor Torsten Kjær Jespersens kontor blandt andet er placeret. Vi går videre og forbi en belægsbygning - navnet på de bygninger, hvor de indsattes celler er - og en modtagerafdeling. Sidstnævnte er til indsatte, som endnu ikke har fået tildelt en afdeling eller blevet udredet til behandling.

Vi kommer til det, der mest af alt minder om en mini atletikbane. En grussti formet som en oval. Det er her, de indsatte er, når de er på gårdtur. For selvom vi lige nu går frit omkring blandt blomster og grønt græs, de indsatte ikke samme frihed. De må gå til deres arbejde i fængslet om morgenen og fra det igen om eftermiddagen, men de må ikke forlade deres arbejdsplads i utide. Nogle gange sker det, at de skal til en samtale, et lægebesøg eller lignende i arbejdstiden. Så får de tilladelse til at forlade arbejdspladsen.

- Der bliver ringet, når de går, og ringet, når de går tilbage. Der er mere styr på det, end der ser ud til. Vi ved altid, hvor fangerne er, fortæller Torsten Kjær Jespersen.

Hver dag klokken 15.45 har de indsatte mulighed for at komme på gårdtur i en time. De skal have meldt sig til på forhånd.

Fangerne må gå eller løbe rundt på den ovale grussti i den time, og så skal de tilbage til deres celler eller opholdsrum.

To røde træbygninger ligger tæt op af hinanden. Den nærmest grusstien er halvt skole, hvor de indsatte kan modtage undervisning, og halvt belægsbygning. Her bor op til otte indsatte under friere rammer end resten.

I den anden røde bygning findes en de arbejdspladser, som beskæftiger de indsatte.

Kenn Thomsen

- Vi gør det bare

Ved en af de beigefarvede murstensbygninger, som generelt præger området, hænger et sort skilt med røde bogstaver:

'P2-værkstedet - vi gør det bare'

Torsten Kjær Jespersen kalder på en af hans kollegaer i værkstedet og spørger, om vi må kigge ind. Det må vi gerne, men som værksmester Christina lige tilføjer, skal de indsatte, som ikke ønsker at være der, have lov til at gå udenfor først. Efter et minuts tid åbner hun døren for os.

- Herinde beskæftiger vi 15 mand. Vi har en træ- og metalafdeling, og som I så på skiltet: 'vi gør det bare', fortæller Christina, som ikke ønsker at hendes efternavn bliver nævnt af sikkerhedsmæssige årsager.

- Folk kommer med billeder fra et blad og spørger, kan I det? Og det kan vi. Vi laver grille i alle størrelser, julehjerter, reoler i metal, specialbyggede hundebure, remser hun blandt andet op.

Det er alle, som kan lægge en bestilling i værkstedet.

- De indsatte har 37 timers arbejdsuge lige som udenfor, siger hun, men Torsten Kjær Jespersen tilføjer:

- Mange arbejder dog ikke 37 timer. Vi har nogle værksteder, for indsatte uden erhvervsevne hvor vi bare forventer, at de møder op til aktiviteter.

Alle de indsatte i fængslet skal altså møde på arbejde mellem 7.30 og 15.00 hver dag. De får lige omkring 10 -15 kroner i timen for deres arbejde.

Kenn Thomsen

Tillid til hinanden

Mens vi står og snakker, kommer en af de indsatte fra værkstedet forbi. Han skubber blidt til Torsten Kjær Jespersen og siger:

- Flyt dig. Vi har travlt, vi skal have pause, mens han grinende går forbi.

- Det er den jargon, vi har herinde, forklarer Torsten Kjær Jespersen, som aldrig er blevet overfaldet i de år, han har arbejdet i Herstedvester Fængsel.

- Hverdagen fungerer fantastisk på værkstedet. Vi har tillid til hinanden.

Det skal man have, når vi arbejder med så farlige maskiner, siger Christina, som oprindeligt arbejdede som fængselsbetjent, før hun blev ansat på værkstedet.

Hun mener, at dagligdagen på værkstedet er vigtig for den indsatte, men også samfundet.

- Hvis du en dag får en nabo fra fængslet af, vil du jo gerne have, at de siger hej om morgenen - ikke at de slår dig ned. Det hjælper ikke noget at låse dem inde uden kontakt. Vi lærer dem at hilse pænt. Vi lærer dem, at man skal rydde op efter sig selv, at de skal tale pænt til kollegaerne. Det er en af de vigtigste opgaver. Og det er det, jeg godt kan lide ved mit arbejde, siger Christina.

Se flere billeder fra Hestedvester Fængsel her

Kenn Thomsen

- De blev kæmpestore

Vi bevæger os videre til en anden del af bygningen. Her finder vi en simpel gymnastiksal og et træningsrum, som kun består af få maskiner.

- Det er efter en udmelding fra direktoratet. Vi skal ikke have tunge vægte. De indsatte blev kæmpestore. Og det var ikke kun træning. Det var også det, man populært kalder krudt. Væksthormoner og lignende, siger Torsten Kjær Jespersen, som godt ved, at de ikke kan styre alt, der er i omløb i fængslet.

- De har 24/7 til at finde ud af, hvordan de kan snyde os.

Kenn Thomsen

Fra gymnastiksalen går vi videre mod en af belægsbygningerne. Torsten Kjær Jespersen kigger ned i græsset langs muren ind til cellerne efter cigaretskodder. Han forklarer, at der er rygeforbud inden for overalt i fængslet - dog med undtagelse af isolationsafdelingen, hvor de har en rygekabine.

Men det er ikke alle, der kan finde ud af at overholde reglerne, fortæller Torsten Kjær Jespersen, mens han låser døren op til bygningen. Lige inden for døren er der placeret nogle kasser, som ved første øjekast kunne ligne postkasser, som man har i etageejendomme. Men er der ingen brevsprække.

Enhedschefen fortæller, at de indsattes tobak og cigaretter skal låses inde der for at undgå, at de ryger indenfor.

Knive med wires

Den belægsbygning, som vi går ind i, er også kendt som grønlænderafdelingen. På Grønland har de ingen lukkede fængsler. Derfor bliver nogle dømte sendt til Danmark for at afsone.

- Vi har de grønlændere, som Grønland ikke selv kan have, som Morten, en af fængselsbetjentene, der arbejder på afdelingen, forklarer.

Bygningen består af en opholdsstue, to køkkener og en karakteristisk lang gang med blå nummererede døre ind til de indsattes celler. I køkkenet er knivene sat fast med wires til væggen.

Kenn Thomsen

En af de indsatte grønlændere giver os lov til at se hans celle. Den er på omkring otte kvadratmeter med en seng, køleskab, vask, kommode og et lille fjernsyn. Og så er der heller ikke plads til meget andet.

For enden af gangen kommer man ind i et sammenslået kontor og opholdsstue for fængselsbetjentene på afdelingen. Stemningen i lokalet virker afslappet. De har allesammen arbejdet som fængselsbetjent i mange år.

- Vi er lykkeligvis fri for bander. Nogle indsatte kan fare i flint i løbet af ingen tid, men de falder også ned i løbet af ingen tid. Det giver nogle andre udfordringer, når de er syge. Nævn en diagnose, og vi har den i fængslet, siger Lene, som i de 30 år hun har arbejdet der, aldrig er blevet overfaldet - i hvert fald ikke fysisk.

- Men vi får svinere verbalt af de værste slags, der kan komme ud af et menneske, fortæller Torsten Kjær Jespersen, der som enhedschef blandt andet har ansvar for grønlænderafdelingen.

- Der er en anden tilgang blandt de indsatte. De har ikke meget netværk uden for fængslet. Enten har de slået familien ihjel, ellers har familien slået hånden af dem, siger Morten, og Torsten Kjær Jespersen tilføjer:

- Qua de er her så længe, får man et godt forhold til de indsatte. Man lærer dem at kende.

- Der var nogen indsatte der var her, da jeg startede for 11 år siden, og de er der nok også, når jeg går på pension om 3 års tid.

Kenn Thomsen

Vi er ved at være tilbage ved porten til fængslet. Rundturen er slut, men der er lige tid til et sidste spørgsmål. For hvordan er det så at arbejde med fanger, der har gjort så forfærdelige ting?

- Da jeg startede, ville jeg gerne vide, hvem der sad herinde. Jeg sad læste om dem. Jeg tænkte 'hold da op, skal jeg være her med den slags mennesker'. Men så lagde jeg det fra mig.

Han nævner titlen på en bog skrevet af en tidligere politiinspektør, som arbejdede for Rejseholdet.

- 'Man jagter et bæst og fanger et menneske'. Det er det, man gør.

- Men man skal kunne holde ud at arbejde med den slags mennesker. Jeg er den samme, når jeg går ud af portene. Ellers ville jeg ikke kunne holde det ud i 36 år, siger Torsten Kjær Jespersen, inden den sidste dør ud mod friheden lukker bag os.

Se alle billederne fra Herstedvester Fængsel her

arrow Peter Madsen nægter at betale til Kim Walls efterladte
05. september 2018 kl. 10:18 Opdateret: kl. 10:20
arrow Peter Madsen indleder kamp mod livstid i landsretten
05. september 2018 kl. 05:30 Opdateret: kl. 05:30
arrow Peter Madsen har flyttet fængsel efter overfald
28. august 2018 kl. 16:07 Opdateret: kl. 16:08