21. januar 2019
Borgerne kan se frem til øget synlighed af lokalpolitiet, siger politiinspektør Jørgen Harlev.
gallery icon

Se billedserie

Borgerne kan se frem til øget synlighed af lokalpolitiet, siger politiinspektør Jørgen Harlev.
Foto: Picasa
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politifolk vender hjem til Vestegnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politifolk vender hjem til Vestegnen
Vestegnen - 10. februar 2018 kl. 16:09
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vestegnens Politi afgiver næsten ikke mandskab mere i forbindelse med bandekonflikt og bevogtning. Samtidig vil Vestegnens Politi i løbet af 2018 blive tilført flere politifolk. Det vil styrke lokalpolitiets indsats med forebyggelse og tryghed.

Et stort antal politifolk fra Vestegnen var i løbet af 2017 afgivet til indsatsen mod bandekonflikten i København, terrorbevogtning og grænsekontrol. Situationen var på et tidspunkt så alvorlig, at samtlige borgmestre på Vestegnen skrev til justitsministeren, fordi de var bekymret for trygheden i Vestegnens kommuner. Det var i høj grad lokalpolitiet, der måtte afgive mandskab.

I dag er politifolkene vendt tilbage til Vestegnen. Afslutning på bandekonflikten og indsættelse af forsvaret til bevogtning betyder, at Vestegnens Politi lige nu kun afgiver et par mand, som står for uddannelse i forbindelse med bevogtningsopgaver i hovedstaden.

Samtidig kan Vestegnens Politi i løbet af 2018 se frem til at blive styrket, oplyser chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard:

»Vi vil i løbet af 2018 få en netto-tilvækst på cirka 25-30 politifolk, der vil gå ind i både efterforskning, beredskab og andre funktioner. Vi ser frem til denne styrkelse,« siger chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard. Han påpeger dog også, at det samlede antal politifolk på Vestegnen trods styrkelsen vil være lavere end pr. 1. januar 2017.

Øget synlighed

Den samlede styrkelse af Vestegnens Politi vil i særlig grad kunne mærkes i lokalpolitiet, der tæller cirka 60 politifolk. Borgere og samarbejdspartnere kan se frem til en øget synlighed og et øget nærvær.

»Vi har været i en situation, hvor vi har måtte sige: At ja, hvis vi var her alle sammen, så ville vi gøre det du ønsker. Vi har lyttet til borgere og andre, og har forklaret, at vi ikke kunne gå ind i alle henvendelser lige nu og her, men ville gøre det på et senere tidspunkt. Vi har været ærlige, og det er min opfattelse, at de allerfleste har været forstående. Vi har givet borgere og andre en forklaring - ikke en bortforklaring,« siger politiinspektør Jørgen Harlev, der er leder af lokalpolitiet i Vestegnens Politi.

Lokalpolitiet er ofte den del af Vestegnens Politi, som borgere, virksomheder, boligforeninger, grundejerforeninger, kommuner og andre lokale aktører er tættest på. Lokalpolitiet løser en lang række opgaver, der spænder ganske vidt.

Hvis det er nødvendigt at foretage en bekymringssamtale, fordi en ung person er ved at komme på gale veje, så er det oftest medarbejdere fra lokalpolitiet, der tager sig af det. Når der er cyklistprøver på skolerne, er det lokalpolitiet, der møder op. Og det er i høj grad også lokalpolitiet, der er synligt og skaber tryghed i boligområder, ved stationen, i butikscentre og ved større events - for bare at nævne nogle få eksempler.

»Lokalpolitiet tager sig af den nære tryghed, og udfører det, man kan kalde godt gammeldags politiarbejde. Og så er det en hovedopgave for os at forebygge kriminalitet, og at forhindre, at unge mennesker havner i kriminalitet eller bliver rekrutteret til rocker-bande grupperinger,« forklarer Jørgen Harlev.

Inddrager civilsamfundet

Lokalpolitiet vil kunne løse opgaverne med endnu større styrke i 2018. Og vil også have endnu bedre muligheder for at indgå i lokale samarbejder, partnerskaber og netværk.

»Det er vigtigt at inddrage civilsamfundet. Det kan være kommuner, det kan være bolig- og grundejerforeninger, det kan være erhvervsforeninger eller noget helt tredje. Det er vigtigt, at vi kommer ud og har en tæt dialog i lokalområderne. Det kan være på et møde i beboer- eller grundejerforeningen, eller det kan være ved at patruljere i et boligområde. Når vi nu er fuldtallige, så er det et mål at styrke denne dialog,« siger Jørgen Harlev.

Den tætte kontakt i lokalområderne giver også lokalpolitiet viden og indblik i, hvad der rører sig. Er der grupper, som skaber ballade eller utryghed? Hvad har borgerne af bekymringer? Er der problemer med hashhandel eller anden kriminalitet?

»Lokalpolitifolkene skal opbygge viden og kontakter. De skal kende situationen og udviklingen i de enkelte lokalområder, og kunne sætte ind, når der er brug for det. Lokalpolitiets viden er naturligvis vigtig i det daglige arbejde, og så kan denne viden også sættes i spil, når forskellige sager skal efterforskes. Derfor skal der også være et tæt samspil internt i politiet,« siger Jørgen Harlev.

Dedikerede lokalpolitifolk

Politiinspektør Jørgen Harlev fremhæver også, at lokalrådene vil komme til at spille en central rolle. I hver kommune er der et lokalråd med repræsentanter for politi og kommune. Lokalrådene kan være med til at udpege, hvad der er af problemer, og i et samarbejde mellem politi, kommune og andre aktører, kan indsatsen sættes på skinner.

»Flere hænder gør det muligt at sætte ekstra tryk på indsatsen,« siger Jørgen Harlev.

Lokalpolitiet på Vestegnen sidder samlet på politistationen i Rødovre, men er fortsat inddelt i distrikter.

Distrikt Øst dækker Brøndby, Glostrup, Hvidovre og Rødovre kommuner, mens Distrikt Vest dækker Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk.

I hver kommune er der to lokalpolitifolk, som er dedikeret til kontakten til fx kommune, boligområder mm.

Selv om lokalpolitiet som udgangspunkt arbejder distriktsvis, så er der tale om en samlet enhed med fleksibilitet.

»Hvis der er brug for en massiv indsats i et bestemt område, så har vi mulighed for det netop ved at organisere lokalpolitiet på denne måde,« siger politiinspektør Jørgen Harlev.

Nye kompetencer

Selv om lokalpolitiet på Vestegnen leverer godt gammeldags politiarbejde, så er man ikke bleg for at prøve nye løsninger.

Et eksempel er, at lokalpolitiet på Vestegnen nu får tilført nye kompetencer, der kan være med til at udvikle den politifaglige forebyggelses-indsats.

Der er ansat fire personer, som har baggrund som lærer, pædagoger og socialrådgiver.

»Idéen er, at disse ansatte kan bygge bro mellem det politifaglige arbejde og de mange aktører, som vi samarbejder med. Det kan være fx skoler, klubber og foreninger. Vi tror simpelthen, at dette samspil kan kvalificere det forebyggende arbejde,« forklarer Jørgen Harlev.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk