9. juli 2020
Beboerrepræsentanter mødtes forleden med folketingsmedlem Morten Bødskov og Hvidovres borgmester Helle Adelborg. Her blev det nye projekt for Allingvej foldet ud.
gallery icon

Se billedserie

Beboerrepræsentanter mødtes forleden med folketingsmedlem Morten Bødskov og Hvidovres borgmester Helle Adelborg. Her blev det nye projekt for Allingvej foldet ud.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plagede beboere kan se lyset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plagede beboere kan se lyset
Vestegnen - 11. oktober 2017 kl. 14:56
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De har kæmpet for mindre trafikstøj fra Holbækmotorvejen og fra den nye jernbane. Og de har kæmpet for at få en pænere og mere trafiksikker fordelingsvej i boligområdet.

arrow Læs også: Trafikstøj: Lukker huller i støjvold

Nu ser begge dele ud til at lykkes for beboerne ved Allingvej i Hvidovre. Allingvej går parallelt med Holbækmotorvejen mellem Hvidovrevej og Avedøre Havnevej.

Boligområdet ved Allingvej ligger tæt på Holbækmotorvejen, der på denne strækning er en af landets mest trafikerede, og beboerne ved Alligvej har i årevis været blandt landets mest støjplagede. Og i slutningen af 2018 åbner den nye jernbane, hvor der vil køre seks til ti tog i timen.

I jernbaneprojektet var der indbygget en støjskærm på den 790 meter lang strækning, fra jernbanen kører ud af Hvidovretunnelen og frem til Avedøre Havnevej.

Ikke nogen optimal løsning. Det ville nemlig ikke give beboerne mindre trafikstøj fra motorvejen - og derfor er der i årevis blevet kæmpet for en løsning, der kunne dæmpe støjen fra både motorvej og jernbane.

Det har været en langstrakt og hård kamp for at få den bedst mulige løsning.

Særbevilling i Folketinget
I foråret 2016 afsatte den daværende transportminister, Hans Christian Schmidt (V) penge fra en særlig pulje til en 330 meter lang støjskærm, der skal dæmpe støjen fra Holbækmotorvejen langs Allingvej - på strækningen fra Hvidovrevej til Ulstrupvej. Det er samme strækning, hvor den nye jernbane kører i en tunnel. Denne støjskærm er nu sat op.

Denne løsning hjælper dog ikke beboerne på den anden strækning fra Ulstrupvej til Avedøre Havnevej, der også kæmper med en infernalsk støj fra motorvejen.

Et trafikforlig i Folketinget i august, som Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Radikale, SF og Konservative stod bag, gav dog godt 19 millioner kroner til en cirka 790 meter lang støjskærm langs Holbækmotorvejen mellem Ulstrupvej og Avedøre Havnevej. Støjskærmen skal placeres mellem Holbækmotorvejen og jernbanen.

Ikke mindst folketingsmedlem Morten Bødskov (S) - der er valgt på Vestegnen - har engageret sig i sagen, og han er godt tilfreds med resultatet:

»Kampen for støjværnet er et resultat af målrettet arbejde fra beboernes side. Foretræde i Folketingets trafikudvalg, intense forhandlingsforløb og tæt koordination mellem beboere, kommunalbestyrelse og folkevalgte på Christiansborg,« siger Morten Bødskov.

Beboerne har været glade for hans indsats - han har kunne åbne nogle døre, og kunne give gode råd til, hvordan man kom videre i kampen for mindre trafikstøj.

Lægger op til tung støjskærm
Forleden holdt repræsentanter for beboerne ved Allingvej møde med Vejdirektoratet om udformning af støjskærmen. På mødet blev der fremlagt en skitse til, hvordan støjskærmen kan se ud - og den opfylder på mange punkter beboernes ønsker. Der er skitseret en beton-skærm i fire meters højde, beklædt med lydabsorberende materiale på begge sider. På en 150 meter strækning i begge ender, er der ikke plads til betonskærmen, og her er det planen at opsætte en anden, lettere type støjskærm med ekstra lyddæmpning, også i fire meters højde.

»Nu må vi se, hvordan den endelige løsning kommer til at se ud, men foreløbig synes jeg man har lyttet. Vi har hele tiden ønsket en »tung« støjskærm, fordi vi mener det er den mest effektive løsning, og det er der nu lagt op til,« siger Svend Sørensen fra støjgruppen på Allingvej.

Millioner til Allingvej
Sideløbende med kampen for mindre trafikstøj, har beboerne også kæmpet for en bedre udformning af Allingvej, der har været gravet op og brugt intensivt i forbindelse med anlæg af den nye jernbane.

Hvidovre Kommune har nu vedtaget et projekt, der vil gøre Allingvej både pænere og mere trafiksikker.

I det nye projekt er p-pladserne på Allingvej flyttet fra nordsiden - mod den nye jernbane - og til sydsiden. En løsning, som de fleste beboere er tilfredse med.

Omkostningerne ved projektet er på 3,1 millioner kroner.

Det har været en del af striden, at beboerne ser Allingvej som en beboelsesvej, hvor der godt kunne være en fartgrænse på 40 kilometer i timen, mens kommunen ser Alligevej som en vigtig tværvej mellem Avedøre Havnevej og Hvidovrevej.

»Vi fastholder, at Allingvej skal kunne fungere som en tværgående vej, men vi har sænket hastigheden til 50 kilometer i timen, og vi gør også vejen mere trafiksikker og planter grønt,« siger Hvidovres borgmester Helle Adelborg.

Hun fremhæver også, at det er helt usædvanligt, at der bliver taget 3,1 millioner kroner fra kommunens kassebeholdning, så projektet kan komme i gang allerede i år.

Selv om beboerne ikke har fået opfyldt alle ønsker, så er de tilfredse med, at Allingvej nu renoveres, og at kommunen har lyttet.

Set med kommunale øjne kan der dog komme et efterspil. Der er ikke enighed om det beløb, som Hvidovre Kommune skal have af Banedanmark som kompensation for skaderne på Allingvej under jernbanebyggeriet, og det kan ende i en retssag mellem kommunen og Banedanmark.

arrow Tilbyder gratis støjvolde i Ishøj og Vallensbæk
21. september 2017 kl. 13:35 Opdateret: kl. 13:35
arrow Fælles kamp: Ned med trafikstøjen
21. juli 2017 kl. 09:31 Opdateret: kl. 09:31
Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?