10. august 2020
På stranden er der skilte med et unikt redningsnummer. Det sikrer en hurtigere hjælp.
På stranden er der skilte med et unikt redningsnummer. Det sikrer en hurtigere hjælp.
Foto: John Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pas på revlehuller

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på revlehuller
Vestegnen - 28. juli 2020 kl. 14:19
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det aktuelle sommervejr sætter sit præg på antallet af aktioner, som Trygfondens livreddere i Strandparken gennemførte i sidste uge.

Færre børn og voksne på stranden og i vandet, giver alt andet lige færre aktioner.

Trygfonden Kystlivredning er hver dag klar til at holde øje i Brøndby Strand, Vallensbæk Strand, Ishøj Strand og Hundige Strand. I sidste uge havde livredderne disse aktionstal:

Brøndby: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 2 forebyggende aktioner og 118 oplysende indsatser.

Vallensbæk: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 7 forebyggende aktioner og 61 oplysende indsatser.

Ishøj: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 20 forebyggende aktioner og 156 oplysende indsatser.

Hundige: 0 livreddende aktioner, 0 førstehjælpsaktioner, 0 forebyggende aktioner og 82 oplysende indsatser.

Pas på revlehuller
Tager man på badetur i Strandparken, så skal man være opmærksom på revlehuller, lyder det fra Trygfonden Kystlivredning.

Et revlehul er en fordybning i strandens revler, og under bestemte vind- og bølgeforhold kan der opstå en udadgående strøm, der fører vand ud fra stranden. Det er netop denne strøm, der kan være farlig, hvis man bliver fanget i den og begynder at kæmpe imod.

- Et revlehul er som udgangspunkt ikke farligt, hvis man ved, hvordan man skal tackle det. Men begynder man at svømme mod strømmen for at komme ind mod land, kan det blive rigtig farligt. Selv stærke og erfarne svømmere er druknet i udmattelse, fordi de er gået i panik og har forsøgt at kæmpe imod strømmen. Det bedste, man kan gøre, er at bevare roen og svømme til siden langs stranden og bruge bølgerne til at komme ind igen, fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i Trygfonden Kystlivredning, og fortsætter:

- Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så er det igen vigtigt at bevare roen og danne sig et overblik over situationen. Er der mulighed for at kontakte en livredder, så gør det, og ellers ring 1-1-2. Kast gerne noget, der kan flyde, ud til den nødstedte, fx en redningskrans, og råb, at vedkommende skal bevare roen og forsøge at svømme til siden. Mange er selv druknet i et forsøg på at redde nogen ud af et revlehul, så det er vigtigt, at man også selv bevarer roen og tænker klart. Er du alene og ser dig nødsaget til at gå i vandet, så husk at ringe 1-1-2 først, find om muligt et flydemiddel og bjærg nødstedte ud af faren, siger Lasse Serup Jensby

Kend redningsnummeret
Der er tusinder af revlehuller langs de danske kyster, men det er primært under bestemte vind- og bølgeforhold, fx pålandsvind, at revlehullerne er farlige. Livredderne opfordrer derfor til, at man altid lærer stranden at kende og orienterer sig om de lokale forhold, inden man går i vandet.

- Det bedste er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Livredderne har sikret sig, at badeforholdene i denne zone er forsvarlige, og skulle man få brug for hjælp, er der en livredder at få fat på. Man bør også altid sørge for at kende redningsnummeret eller nærmeste adresse på det badested, man besøger. Så kan hjælpen hurtigere nå frem, hvis uheldet skulle være ude, og man får brug at ringe 1-1-2, siger Lasse Serup Jensby.

Næsten alle strande i Danmark har et grønt skilt med et unikt nummer, som man skal oplyse, når man ringer 1-1-2.

Ved hjælp af redningsnummeret kan alarmcentralen lokalisere præcist, hvor man befinder sig, og hjælpen kan nå hurtigere frem.

Det er kommunerne, der i samarbejde med det lokale beredskab og Rigspolitiet beslutter, hvor redningsnummerskiltene skal placeres, og det er kommunerne, der sætter skiltene op og har ansvaret for dem.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?