2. juni 2020
Maria Abdrabo sammen med sønnen Elias. Hun var glad for at kunne være hjemme i stedet for at blive indlagt.
Maria Abdrabo sammen med sønnen Elias. Hun var glad for at kunne være hjemme i stedet for at blive indlagt.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny teknologi: Gravide kan slippe for indlæggelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny teknologi: Gravide kan slippe for indlæggelse
Vestegnen - 10. oktober 2019 kl. 20:09
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Gravide bliver typisk indlagt resten af graviditeten, hvis fx vandet går for tidligt. Men nu kan de ved hjælp af en tablet og elektroder blive hjemme og sende målinger af blod, puls og fostrets hjerterytme til Hvidovre Hospital via nettet.

Denne nye løsning vurderes relevant for cirka 1000 kvinder ud af de cirka 7500 gravide kvinder, som årligt føder på Hvidovre Hospital.

- Det er jo deprimerende at være indlagt. Man ligger bare og venter på, at tiden går, og man har alt for meget tid til at google om for tidligt fødte og blive bekymret. Og så sover man dårligt. Jeg synes, det var hårdt, fortæller Maria Abdrabo, som var indlagt de sidste mange uger af sin første graviditet, men undgik indlæggelse i sin anden graviditet, selv om fostervandet også anden gang gik alt for tidligt.

- Det var fuldstændigt som, da jeg ventede min datter, så jeg vidste, hvad det var. Dengang blev jeg indlagt, så det troede jeg, at jeg skulle igen. Men jeg kom i stedet hjem med telemedicin, fortæller Maria Abdrabo.

De sidste fem uger af graviditeten tog hun derfor hver dag en blodprøve og målte babys puls og hjerterytme derhjemme via elektroder på maven og sendte resultaterne via en tablet til Hvidovre Hospital. En helt anden oplevelse end i hendes første graviditet, hvor hun var indlagt fra graviditetsuge 30.

- Det var en gave, særligt fordi vi også har vores datter. Hvis jeg skulle have været indlagt, havde jeg ikke været sammen med hende dagligt i mange uger. Og det havde måske ændret hendes opfattelse af at få en lillebror. Nu var jeg her, og vi kunne tale om babyen. Det gjorde en kæmpe forskel, siger Maria.

De fleste kvinder er glade for muligheden, ligesom Maria Abdrabo er, fortæller vicechefjordemoder Ditte Kjærgård Kirschner, og lige nu er Hvidovre Hospital det sted i Danmark, der har flest gravide tilknyttet telemedicin - der er hele tiden 20 kvinder i gang.

- De føler sig mindre syge, og at deres barn er mindre sygt. Samtidig er de fleste gravide unge og født ind i teknologien, så de lærer det hurtigt, fortæller Ditte Kjærgård Kirschner, som understreger, at telemedicin er et tilbud. Ønsker man det ikke, bliver man indlagt.

Hvidovre Hospital tilbyder telemedicin til gravide med for højt blodtryk, med for tidlig vandafgang, med svangerskabsforgiftning, der i en tidligere graviditet har mistet et barn og er meget utrygge, med graviditetsbetinget leverkløe, eller hvor fostret har mindre tilvækst.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?