15. december 2019
Nikolaj Mejer viser her frem, hvordan man bruger boardet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Nikolaj Mejer viser her frem, hvordan man bruger boardet. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Med stranden som arbejdsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med stranden som arbejdsplads
Vestegnen - 19. juli 2019 kl. 14:04
Af Freja Czajkowski
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Solen skinner over Vallensbæk strand, men der er endnu ikke mange gæster i hverken sandet eller vandet denne formiddag. Kystlivredderne Bjørn Sabroe Simonsen og Nikolaj Mejer er dog klar, hvis nogen skulle få brug for hjælp.

Og dagens første forespørgsel kommer da også hurtigt.

- Må jeg komme op i tårnet, spørger en lille pige.

Hun var også på stranden dagen før og fik lov til at se livreddertårnet indefra, og det var åbenbart så stor en oplevelse, at hun godt vil det igen.

Det er 18-årige Bjørn Sabroe Simonsens første sæson som livredder for Trygfondens livreddertjeneste, mens 21-årige Nikolaj Mejer er på sin tredje. De bruger deres sommer på at hjælpe de badende gæster.

- Det er et fedt job. Det er fedt at være på stranden og kunne gøre noget for andre, siger Bjørn Sabroe Simonsen og Nikolaj Mejer er enig.

Det er dog langt fra en ren badeferie, og de kan være godt trætte efter at sidde og holde øje fra 10 til 18 hver dag. De skal konstant være opmærksomme på deres omgivelser, selvom der især på Vallensbæk strand sjældent sker alvorlige ulykker.

Hver uge bliver de også testet med såkaldte in-situ øvelser. En gruppe livreddere kommer uanmeldt på besøg og simulerer rigtige situationer, hvor livredderne skal reagere. Så bliver de blandt andet testet på, hvor hurtigt de reagerer, og hvordan de reagerer.

Det er da heldigvis heller ikke de store dramaer, de to livreddere ind til videre har været udsat for denne sæson ind til videre. De har hjulpet en, som er blevet ramt af en brandmand, en som har skåret sig på en sten og en med sand i øjnene. Ellers går tiden med præventivt arbejde.

Fralandsvind og badedyr

- Hvorfor er der gult flag, vil en mand på stranden vide, mens han kigger op på det gule flag i toppen af livreddertårnet.

- Der er fralandsvind, fortæller Nikolaj Mejer ham.

Kort tid efter må Bjørn Sabroe Simonsen også længere ned ad stranden med et informationshæfte. Nogle børn leger med en badering, som på grund af vinden risikerer at flyde langt ud.

- Vi vil hellere reagere præventivt, forklarer Nikolaj Mejer, mens Bjørn Sabroe Simonsen snakker med familien.

Da det er Bjørns første sæson, har han ikke været ude i nogle nødsituationer endnu, men det har Nikolaj. Han har blandt andet været med til at redde en 19-årig pige fra at drukne og en lille dreng, som gik i panik over at være kommet på dybt vand. Også flere windsurfere har han måtte komme til undsætning. Blandt andet en på Bornholm.

- Hun var på vej mod Polen. Hun kunne ikke vende, siger han.

Sidste års varme sommer gav også mange aktioner. En stor del af dem var folk, som var på luftmadrasser og store oppustelige dyr, som var kommet for langt ud. Nikolaj Mejer måtte redde en mand, som var drevet tre kilometer ud på havet på et oppusteligt dyr.

Pejlestænger og boards

I sandet foran tårnet står en flere meter høj stang, mens en lignende ligger i sandet.

- Det er pejlestænger, siger Nikolaj Mejer og tilføjer:

- Det er det mest usexede, vi har, men næsten også det vigtigste.

Pejlestængerne bliver brugt - som navnet måske antyder - til udpege positionen for en aktion. Hvis livredderne ser en svømmer i nød, kan de via de to pejlestænger udpege stedet. Hvis svømmeren forsvinder under vandet, ved de stadig, hvor de skal svømme ud. Det hjælper også til orientering, når livredderne er ude i vandet.

På nogle strande har kystlivredderne bil og båd til rådighed, men det er der ikke på Vallensbæk strand, da den ikke bliver anset som højrisiko i forhold til ulykker. Men hvis det skulle gå galt, kan de ringe til Ishøj eller Brøndby. Ellers har de udstyr som svømmefødder og maske, et stand up padleboard og et almindeligt board.

- Boardet er nok det, vi bruger mest. Det flyder godt, og man kan bære en person på det, siger Nikolaj Mejer.

Og hvad laver man så som livredder, når det øser ned, og ingen gider være på stranden?

- Vi har et trangia-sæt, siger Bjørn Sabroe Simonsen.

- Så går der sport i, hvem der kan lave det bedste måltid. Det tog engang fem timer at lave english breakfast, siger Nikolaj Mejer med et grin.

Ellers tager de våddragten på og går ud i vandet og træner.

Snart tager både Nikolaj Mejer og Bjørn Sabroe Simonsen videre til en ny strand. De skifter nemlig mellem strande og havnebade sommeren ud. Og der er ingen tvivl om, at man næste år vil se både Bjørn Sabroe Simonsen og Nikolaj Mejer på de danske strande. De er begge vilde med jobbet.