13. april 2021
Sosu?er er en efterspurgt arbejdskraft.
Sosu?er er en efterspurgt arbejdskraft.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mangel på sosu'er

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mangel på sosu'er
Vestegnen - 16. juni 2019 kl. 06:48
Af Peter Erlitz

Blandt andet et stigende antal ældre gør sosu-assistenter og -hjælpere efterspurgte.

arrow Læs også: Vi vil være de varme hænder

Kommunerne skal de kommende år finde rigtig mange nye sosu'er - dels fordi antallet af ældre stiger, dels fordi et større antal erfarne sosu'er forlader deres jobs på grund af alder. Samtidig søger færre ind på uddannelserne til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent.

Allerede nu kan man ude i kommunerne mærke manglen på »de varme hænder« i hjemmeplejen og på plejehjemmene - og skal man tro på analyser fra Kommunernes Landsforening og fagforbundet FOA, så bliver det en endnu større udfordring de kommende år.

Alle kommuner i Vestegnens område står med denne udfordring. Prognoserne peger fx på, at Ishøj frem mod 2026 skal ansætte nye sosu'er svarende til godt 80 procent af det nuværende antal ansatte, for at holde trit med det antal sosu'er som forlader jobbet på grund af alder, og så et stigende antal ældre, der kræver hjælp og pleje.

I andre kommuner på Vestegnen er tallet lidt mindre - men udfordringen den samme.

Mange af kommunerne på Vestegnen skal ud at finde 40-70 procent nye sosu'er i forhold til det nuværende antal ansatte.

Derfor er der også taget flere initiativer for at få flere unge til at søge ind på uddannelserne til social- og sundhedshjælper og social- og sundhedsassistent. Det ligger dog fast, at både uddannelse og job skal være endnu mere attraktive, hvis ikke der skal mangle varme hænder i de kommende år.

Social- og sundhedsassistenter
  • Social- og sundhedsassistenter arbejder på plejehjem, i den kommunale hjemmepleje, på hospitaler eller institutioner for psykisk eller fysisk handicappede.
  • På uddannelsen får man en grundlæggende viden om at give praktisk og personlig hjælp. Man lærer også om sygepleje- og omsorgsopgaver, og om hvordan man kan planlægge aktiviteter, der styrker helbredet og forhindrer sygdomme.
  • På skolen lærer man blandt andet om kroppen, de mest almindelige sygdomme og sammenhængen mellem livsstil og sygdom. Eleverne får viden om hygiejne, forebyggelse af smitte og om kemi i fx plejemidler og medicin.
  • Desuden lærer eleverne at administrere medicin til borgeren og at dokumentere den sygepleje, der udføres.
  • Man skal blive dygtig til at kommunikere og arbejde sammen med borgere, patienter og pårørende. Man skal også lære at arbejde sammen med andre sundhedsprofessionelle om at tilrettelægge et sammenhængende plejeforløb.
  • Uddannelsen veksler mellem praktikperioder og skoleforløb.
  • Som social- og sundhedsassistent udfører man sygeplejeopgaver, planlægger aktiviteter og vejleder sosu-hjælpere i hjemmeplejen, på plejehjem og hospitaler.
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?