24. januar 2019
Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: »Man kan altid gøre det bedre«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

»Man kan altid gøre det bedre«
Opdateret 20. januar 2018 kl. 08:33
Vestegnen - 07. januar 2018 kl. 10:52
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mathias Andersson fra Rødovre skal om kort tid deltage i DM i Skills som møbelsnedker-elev. Han træner på livet løs med at bygge det skrivebord, som er opgaven ved mesterskabet.

»Jeg håber at komme i top-3,« siger 18-årige Mathias Andersson fra Rødovre, inden han i dagene fra 18.-20. januar skal deltage i DM i Skills i Herning.

En kæmpe begivenhed, hvor landets bedste håndværkere -og elever mødes for at afgøre det landsdækkende mesterskab. Deltagerne har - ligesom Mathias - kvalificeret sig via regionale mesterskaber.

Mathias Andersson er møbelsnedker-elev på Next Uddannelse København, og lige nu træner han på livet løs i lokaler, som Next på Tæbyvej i Rødovre har stillet til rådighed.

Mathias og de øvrige finalister i DM for møbelsnedkere har allerede modtaget arbejdstegningerne til det skrivebord, som de skal fremstille under mesterskabet. Så nu er han i gang med træningen.

»Jeg får vel bygget tre-fire skriveborde i tiden op til mesterskabet,« fortæller Mathias Andersson.

Kan lide detaljerne

Møbelsnedkeriet er lige Mathias. Han elsker detaljerne og det fine snedkerarbejde - samtidig med han kan lide at være kreativ. På sigt håber han at blive selvstændig, og selv at kunne designe fx møbler eller højttalere, som han så kan producere.

Interessen for møbelsnedkeriet er dog kommet gradvis.

Efter at have taget 9. klasse i Rødovre, tog han 10. klasse på Uddannelsescentret Nygård i Brøndby. Her blev han præsenteret for en lang række fag og uddannelser, og det samme gjorde sig gældende, da han efterfølgende tog det faglige grundforløb. Den afgørende beslutning for Mathias var at gå fra tømrer/snedker til møbelsnedker.

»Som møbelsnedker arbejder man i høj grad på værkstedet og har fast base der, og det er jeg mere til end som tømrer, hvor man ofte har skiftende arbejdssteder,« siger Mathias.

Ved sin side har Mathias den værktøjskasse, som han lavede, da han besøgte smedeuddannelsen på Next i Ishøj. Også et stykke håndværk, der vidner om, at Mathias kan noget med detaljer og præcision.

Disse kompetencer får han brugt i uddannelsen til møbelsnedker, og de er i høj grad nødvendige, når mesterskabet skal afgøres.

Forbereder en tidsplan

Deltagerne har 22 timer, fordelt på alle konkurrencedage, til at bygge det elegante skrivebord i asketræ. Der er tale om et flot og gennemtænkt møbel - med mange samlinger og detaljer. Selve bordpladen kan lukkes op i sektioner, der er indrettet til papirer, computertilbehør og andet.

Deltagerne kan maksimalt opnå ét hundrede points. Der trækkes points fra, hvis samlinger eller finish ikke er i orden. Der er imidlertid taktik i at bruge tiden de steder, hvor der er flest points på spil, forklarer Mathias Andersson:

»Der er mange points at hente ved at samlingerne sidder lige i skabet, mens der er færre points at miste, hvis der mangler lidt ved finishen. Det var jeg ikke lige opmærksom på ved det regionale mesterskab, så jeg brugte rigtig lang tid på en optimal finish - men skulle have brugt lidt mere tid på samlingerne,« fortæller Mathias, som blev to'er ved det regionale mesterskab.

En del af forberedelserne går derfor på at udarbejde den helt rigtige tidsplan.

»Jeg tager tid på de enkelte processer, og finder ud af, hvor lang tid hver enkelt ting tager. Så når jeg står i finalen, så ved jeg hele tiden, hvor langt fremme jeg skal være. Der vil altid være noget, der tager lidt længere tid end forventet, så det gælder om at følge en overordnet tidsplan, så der til sidst er plads til at kunne gå det hele igennem. Man skal være færdig i god tid - men ikke i alt for god tid,« lyder det fra Mathias Andersson.

Stræber efter det perfekte

Han har ikke noget imod at blive kaldt for lidt nørdet. Og han erkender også, at han er konkurrence-menneske:

»Jeg stræber efter det perfekte. Jeg vil altid kunne finde småting, som skal rettes - for andre er det muligvis detaljer, men jeg synes det er fedt, når det lykkes. Min indstilling er, at man altid kan blive bedre, hvis man har lysten og viljen - og det har jeg,« siger Mathias.

Når han tager til Herning for at dyste til DM, så skal han overnatte på hotel under konkurrencen. Der er sørget for sponsorer til både ophold, værktøj, arbejdstøj, høreværn og andet. Også på det punkt er forberedelserne optimale.

Trendy uddannelse

Som et led i uddannelsen er Mathias lige nu i skolepraktik. Han har fået lov at bruge praktikperioden på forberedelserne til DM i Skills, og Next på Tæbyvej i Rødovre har stillet et værksted til rådighed, hvor Mathias kan arbejde og træne.

Skolepraktikken er nødvendig, fordi der ikke er ret mange lærepladser i møbelsnedker-faget.

»Det er stort set umuligt at få en praktikplads. Der er rigtig mange, som i disse år gerne vil være møbelsnedkere, men der er ikke mange praktikpladser,« fortæller Mathias.

På erhvervsskolerne er det vurderingen, at blandt andet indretnings-, bolig- og loppemarkedsprogrammer på tv er en del af inspirationen. Dertil kommer, at det er blevet trendy - i hvert fald i hovedstadsområdet - i højere grad at forme møbler helt fra grunden.

Møbelsnedker-uddannelsen er blevet rigtig populær de senere år. også fordi det er en uddannelse, der udfordrer både det praktiske håndværk, teoretisk viden og de kreative evner.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk