16. december 2018
I år er fire afdøde indtil videre blevet kørt med motorcykel som rustvogn, hvor kisten står i sidevognen. Foto: Begravelse Danmark
I år er fire afdøde indtil videre blevet kørt med motorcykel som rustvogn, hvor kisten står i sidevognen. Foto: Begravelse Danmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: LP'er eller en gryde på kisten: Personlige bisættelser hitter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LP'er eller en gryde på kisten: Personlige bisættelser hitter
Vestegnen - 15. april 2018 kl. 10:34
Af Louise A. Poulsen, Søndagsavisen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Da prins Henrik døde i februar, kom det frem, at han havde ønsket sin aske delt mellem havet og haven ved sit hjem på Fredensborg Slot.

Og det er blot et eksempel blandt mange på den tendens, at begravelser og bisættelser bliver mere og mere personlige.

Det fortæller Daniel Hansen, der står bag begravelsesguiden.dk, der blandt andet rådgiver om jura, økonomi og valg af bedemand.

»Flere og flere henvender sig til os om personlige begravelser. Det kan være, at folk vil begraves hjemme i deres egen have, eller at en bjergbestiger vil have asken spredt ud over Mount Everest. I USA er det jo kommet dertil, at ens aske kan blive lavet til en diamant, som de efterladte kan gemme,« siger Daniel Hansen.

Også Begravelse Danmark, der er en landsdækkende kæde af begravelsesforretninger, oplever tendensen til, at begravelsen skal afspejle den afdøde. Det fortæller direktør Mogens Balling.

»Det behøver ikke være noget fancy eller dyrt. Det kan være små specielle ting, som gør, at begravelsen både bliver en god afsked for de efterladte, men også en hyldest til det liv, der er levet, og den person, der er død,« siger han og nævner et par eksempler:

»En kok, der døde, havde en yndlingsgryde, og den stod oven på kisten med blomster i. En anden afdød havde skrevet masser af festsange, og en linje, han altid havde med, blev printet på hans kiste. En begravelse eller bisættelse er en tung dag, men det skal også være en god dag, som de efterladte kan mindes,« siger Mogens Balling.

Begravelse Danmark lancerede for fire år siden en kampagne for netop individuelle begravelser. For eksempel kan man bestille en hvid rustvogn eller en Harley Davidson-motorcykel som rustvogn, hvor kisten står i sidevognen. I år er fire afdøde indtil videre blevet kørt med motorcyklen.

Daniel Hansen og begravelsesguiden.dk har spurgt besøgende på sitet, om de ønsker at have indflydelse på, hvordan deres egen begravelse skal foregår. Selv i aldersgruppen 35-55 år, der ikke ligefrem står med det ene ben i graven, svarede 62 procent ja.

»Den danske begravelseskultur har jo meget været en hvid kiste, sortklædte efterladte og en masse blomster ned ad kirkegulvet. Men vi har fået et mere afslappet forhold til begravelser. Tingene skal ikke være så firkantede, når det gælder afskeden. Det må gerne være individuelt. Ligesom på de sociale medier vil vi gerne skille os ud og tegne et portræt af os selv eller vores kære, der ikke ligner alle andre,« siger Daniel Hansen.

Fakta: Alternative begravelser
  • En fisker fik dekoreret kisten med muslingeskaller.
  • Én blev med rustvognen kørt forbi det lokale værtshus, hvor han havde tilbragt meget tid med vennerne.
  • En vin-entusiast fik kisten pyntet med vinranker.
  • En dj fik pyntet kisten med hovedtelefoner og plader.
  • En ung mand, der var glad for USA, men aldrig nåede derover, lå i en åben kiste, som man bruger det meget i USA.
  • Til en begravelse af et barn blæste andre børn sæbebobler.
  • Pårørende skrev personlige hilsner til afdøde på kisten.
  • En 'øko-freak' ville have en kiste i FSC-træ, begraves fra en trækirkegård og ligge på en skovkirkegård.
  • En ceremoni blev holdt med kisten hjemme i haven og uden en præst.
  • En roer fik sin begravelsesceremoni holdt i roklubben.


Kilde: begravelsesguiden.dk

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk