24. juni 2021
For første gang i et halvt år kunne mændene igen mødes i Mænds Mødesteder. Snakken gik lystigt og i dagens anledning blev der serveret brunch. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

For første gang i et halvt år kunne mændene igen mødes i Mænds Mødesteder. Snakken gik lystigt og i dagens anledning blev der serveret brunch. Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kun for mænd: Røverhistorier og godt kammeratskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun for mænd: Røverhistorier og godt kammeratskab
Vestegnen - 06. juni 2021 kl. 18:37
Af Pernille Rohde

Der dufter af bacon og kaffe og ved bordet sidder ca. 15 mænd og snakker og smiler. Vi er på besøg på Sydvestvej 42, hvor foreningen Mænds Mødesteder holder til. Det har de gjort siden 2016, men i det sidste halve år, har de ikke måttet mødes i det lille hus på Sydvestvej.

Flere af dem har dog ikke kunnet undvære hinandens selskab og derfor er de trukket i varmt tøj og har mødtes på Herstedhøje.

Denne tirsdag er det første gang, at de igen kan sidde ved bordet og nyde kaffen og kammeratskabet.

- Vi har lavet brunch i dag for at fejre, at vi nu kan ses indenfor igen, siger Søren Brandis og byder alle velkommen. Han er formand for Mænds Mødesteder i Glostrup.

Australsk koncept

Søren tog i 2016 initiativ til at starte mødestedet.

- Det er et australsk koncept, som netop var kommet til Danmark på det tidspunkt, Min kone så en annonce i avisen om, at kommunen søgte frivillige, der gerne ville være med til at danne et mødested. Jeg var gået på efterløn og tænkte, at der skulle ske noget, fortæller Søren Brandis.

Da han havde besluttet sig for at være primus motor for den nye forening, ventede der et stort arbejde med at få rammerne på plads.

- Vi fik lov til at bruge huset her på Sydvestvej, som tidligere var blevet brugt af Vej Parks ansatte til bad, omklædning og frokostsstue, så vi skulle i gang med at indrette det, så vi kunne bruge det. Vi har selv skaffet alt, lige fra køkkenelementer, komfur og køleskab til borde og stole, fortæller Søren Brandis.

- Vores sofagruppe stammer fra den tidligere præstegård, som blev lavet om til Byhistorisk Hus og spiseborddsstolene fik vi en lokal genbrugsbutik. Vi kunne ikke betale for dem, men lovede til gengæld at hjælpe dem med praktisk arbejde, fortæller Søren.

En del af de nuværende medlemmer har været med fra begyndelsen, men der er hele tiden et flow af nogle, der kommer og går.

God omgangstone

Anders Thorst er en af dem, der har været med i flere år og han står for indkøb af morgenmad og kaffe.

- Jeg kom herned første gang, da der blev holdt Sundhedsdag. Og jeg synes, det virkede som et fint sted og jeg valgte at blive medlem. Jeg var holdt op med at arbejde og havde tiden til det. Og det er hyggeligt hernede - vi har en god omgangstone, en slags hjertelig mobning, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Der bliver udvekslet røverhistorier og talt om løst og fast, når mændende mødes to gange om ugen. Foto: Kenn Thomsen

Anders Thorst fortæller, at det kun er mænd, der har adgang til fællesskabet.

- Kvinder har ingen adgang, for det er vores sted. Men det er tit konerne, der får deres mænd til at komme her, siger han.

Mange bliver ensomme

Ofte har mændene gået meget alene hjemme inden de bliver medlem.

- Mange bliver ensomme, når de mangler arbejdspladsen. Vi havde et medlem, der havde mistet sin kone og havde været meget alene efterfølgende. Han fortalte, at han havde været så meget alene, at han havde mistet sit sprog.

- En anden blev væk i et par år, fordi hans kone blev dement, men da hun kom på plejehjem, begyndte han igen at møde op en gang imellem, fortæller Søren Brandis.

Når mændene sidder om bordet med kaffen, er det sjældent de meget personlige ting, der bliver talt om.

- Så fortæller vi røverhistorier og hygger os. Men ude i køkkenet tager vi tit en snak om svære ting, og det skal der også være plads til, siger Søren Brandis.

Alle er velkomne

Glostrup Kommune var en af de første, der tog initiativ til en lokal afdeling af Mænds Mødesteder. Men i dag findes foreningen i 28 kommuner, På Vestegnen findes der også et Mænds Mødesteder i Brøndby.

Bor man i en kommune uden dette tilbud, er man velkommen i Glostrup, siger Søren Brandis.

- Man er altid velkommen her. Vi mødes hver tirsdag og fredag kl. 9 på Sydvestvej 42 og hvis man har lyst til socialt samvær, er man meget velkommen, siger han.

En af dem, der fornylig er dukket op i foreningen, er Freddy.

- Jeg er stadig prøvemedlem. Jeg er lidt yngre end de andre, men synes egentlig ikke, at det betyder så meget. Jeg kan mærke, at det er et sted, hvor man kan snakke om andet end det, man går og grubler over til hverdag og det rart, siger han.

Udover at spise morgenmad sammen, tager Mænds Mødesteder også på udflugter. Snart skal de fx til et fordrag om Letbanen.

Aftensmad spiser de sammen en gang om måneden.

- Første onsdag i hver måned spiser vi aftensmad sammen her i huset. Her er røg- og alkoholfrit, men vi kan godt drikke en alkoholfri øl til maden, smiler Anders Thorst.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?