31. juli 2021
En 36-årig mand fra Glostrup blev taget i en lasermåling i Rødovre med en hastighed på 108 kilometer i timen.
En 36-årig mand fra Glostrup blev taget i en lasermåling i Rødovre med en hastighed på 108 kilometer i timen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konfiskerer bil fra vanvidsbilists gravide kæreste: Se dommen her

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konfiskerer bil fra vanvidsbilists gravide kæreste: Se dommen her
Vestegnen - 10. juni 2021 kl. 13:04
Af Peter Erlitz

Da en 36-årig mand en aften i april, på en vej i Rødovre, trykkede så hårdt på speederen, at bilen nåede op på 108 kilometer i timen, var der tale om vanvidskørsel i lovens forstand.

For første gang på landsplan har Retten i Glostrup taget stilling til, om bilen efter de nye, skærpede regler skal konfiskeres. Det er nemlig den 36-åriges højgravide kæreste, som på papiret ejer bilen, der er en sort Mazda MX-3. Det er under et år siden, at den 34-årige kvinde optog et lån på omkring et par hundrede tusinde kroner for at købe bilen.

Den 36-årige mand fra Glostrup kom den 3. april ved 22-tiden kørende på Islevdalsvej i Rødovre, hvor den højest tilladte hastighed er 50 kilometer i timen. Manden kørte dog væsentlig stærkere. En lasermåling foretaget af Vestegnens Politi afslørede en hastighed på 108 kilometer i timen, og dermed er der tale om vanvidskørsel. Det blev den 36-årige sigtet for, og bilen blev beslaglagt.

Den 36-årige har erkendt, at han kørte for stærkt, men kan ikke genkende, at hastigheden var så høj.

Skærpede regler

De nye regler om vanvidskørsel trådte i kraft den 31. marts - altså få dage før hændelsen i Rødovre. Hvis man kører mere end 100 procent for hurtigt og mere end 100 kilometer i timen, så er der tale om vanvidskørsel.

Som udgangspunkt betyder det 20 dages ubetinget fængsel, frakendelse af kørekortet i tre år og konfiskation af bilen - også selvom bilen ikke er ejet af den person, som kører vanvidskørsel.

Det skal med andre ord være muligt at beslaglægge og efterfølgende konfiskere en bil efter vanvidskørsel, også selv om bilen er ejet af en anden person, et leasingselskab eller lignende.

I tilfældet fra Rødovre er bilen på papiret ejet af den 36-åriges kæreste og samlever. Under sagen har både den 36-årige mand og hans 34-årige kæresten fortalt, at det er hende, som betaler mest til bilen, og at han normalt skal have tilladelse, før han kører i bilen. I dette tilfælde var han kørt i bilen uden hendes vidende.

Her er dommen

Torsdag eftermiddag faldt dommen i Retten i Glostrup. Da det er den første sag af sin art i hele landet, efter de nye skærpede regler blev indført, har retten skulle bruge lidt tid på at overveje resultatet.

Den 36-årige mand blev idømt 20 dages ubetinget fængsel, og fik frakendt sit kørekort i tre år.

Desuden blev bilen konfiskeret.

Retten lagde vægt på, at bilen blev brugt jævnligt af manden, og blev betalt via en fælles budgetkonto. Parret har været samlevende i en længere årrække.

Den 36-årige mand modtog sin dom, mens den 34-årige kvinde valgte at tage betænkningstid med henblik på en anke til landsretten i spørgsmålet om konfiskation af bilen.

- Fordi strafskærpelsen om vanvidskørsel som udgangspunkt medfører konfiskation af bilen - også selvom den ejes af en anden end føreren - nedlagde anklagemyndigheden påstand om, at retten konfiskerede bilen, siger specialanklager Charlotte Møgelhøj, Vestegnens Politi.

Hvis det ender med, at bilen konfiskeres, så vil bilen blive solgt og beløbet gå i statskassen.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?