20. september 2021
Jørgen Pedersen har som frivillig gennem 50 år fulgte Brøndby tæt. Han udnævner Michael Laudrup til den bedste spiller i klubbens historie. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Jørgen Pedersen har som frivillig gennem 50 år fulgte Brøndby tæt. Han udnævner Michael Laudrup til den bedste spiller i klubbens historie. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Klubben blev hans liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klubben blev hans liv
Vestegnen - 03. januar 2016 kl. 15:38
Af Peter Erlitz

»Røde Jørgen« kan fejre 50-års jubilæum som frivillig i Brøndbyernes IF. På cv'et står alt fra juniortræner til holdleder under Morten Olsen. På onsdag markeres det unikke jubilæum med en reception i klubhuset.

Lad os lige få navnet på plads. Det borgerlige navn er Jørgen Pedersen. Når han i Brøndby-regi går under navnet »Røde Jørgen« er årsagen ikke fortiden i Aalborg, hvor klubben er kendt for de røde farver. Nej, navnet er kommet, fordi Jørgen i sine yngre dage var rigtig rødhåret...

Jørgen Pedersen fik aldrig en større karriere inden for kridtstregerne. Til gengæld har han udført en bemærkelsesværdig indsats som frivillig i Brøndbyernes IF. Og passionen for fodbold har altid været der.

Afsættet var, da Jørgen Pedersen sammen med sin daværende kæreste flyttede til Glostrup. Han blev ansat i malerfirmaet Kurt Hansen i Glostrup, og på et tidspunkt kom han til at køre sammen med en kollega, der fortalte, at de i Brøndbyernes IF manglede en ungdomstræner. Jørgen Pedersen slog til, og den 6. januar 1966 startede han som træner for 3.junior holdet.

Det blev starten på en frivillig karriere, som har gjort »Røde Jørgen« til en nøgleperson i Brøndbyernes IF. Han har varetaget et utal af poster i klubben - og har siddet i bestyrelsen gennem 31 år.

»Klubben blev mit liv - på godt og ondt,« fortæller Jørgen Pedersen, der fremhæver sammenholdet og klubbens kultur som noget helt unikt. Og han peger på vennen og kollegaen gennem årtier - den tidligere BIF-formand Per Bjerregaard, som en leder, der forstod at samle folk og motivere dem til at lave noget. »Røde Jørgen« var selv en af dem.

Det har kostet i privatlivet, men Jørgen Pedersen har i alle årene brændt for klubben - og gør det stadig.

»Der var jo perioder, hvor jeg stort set aldrig var hjemme. Det var klubben frem for alt,« husker Jørgen Pedersen, der senere flyttede til Brøndby, hvor han stadig bor.

Holdleder for Morten Olsen
Han var i perioder ansat fast i klubben. I et par år tog han sig af cafeteriatet i klubhuset, og i en årrække var han leder af en række firmaer og butikker med sportstøj, som Brøndbyernes IF åbnede. Det var en tid med fuld fart på.

»Jeg var ansat om dagen og frivillig om aftenen - eller omvendt. Det hele blev blandet sammen, med Brøndbyernes IF som samlingspunkt.«

Da Morten Olsen kom til Brøndby som træner, var det en betingelse, at der skulle knyttes en fuldtidsansat holdleder til holdet for at tage sig af det praktiske. Det blev Jørgen Pedersen. Så i de år havde han et tæt samarbejde med Morten Olsen og trænerstaben, hvor »Røde Jørgen« klarede en masse praktiske opgaver. Førsteholdet skulle under Morten Olsen træne to gange om dagen, så der skulle i flere omgange være styr på blandt andet spillertøjet.

»Alt skulle foregå efter en snor. Der var struktur på tingene, men Morten Olsen var en kanon fyr at samarbejde med,« fortæller Jørgen Pedersen.

Stadig aktiv
Jørgen Pedersen har i alle årene gjort en forskel for udviklingen i Brøndbyernes IF, og han sagde sjældent nej, når han blev spurgt. Så foruden det mangeårige bestyrelsesarbejde, har han været blandt andet ungdomsformand og stadioninspektør - og stået i spidsen for en perlerække af initiativer, som har bundet klubben sammen. »Røde Jørgen« er om nogen en kulturbærer i klubben.

Og sådan er det stadig.
Jørgen Pedersen er formand for støtteforeningen »BIF's Veteraner«. Og det er ikke hvem som helst, der kan komme ind her. For at blive optaget i den eksklusive klub, skal man have haft mindst 15 års frivilligt bestyrelsesarbejde eller tilsvarende i Brøndbyernes IF.

Jørgen Pedersen er også formand for »Forældre-BIF«, der er en støtteforening for ungdomsafdelingen. Foreningen holder hver torsdag - 48 gange om året - bankospil. Og det er med succes.

»Hvis man gør det op over alle årene, så har vi vel indtjent cirka 20 millioner kroner til ungdomsafdelingen,« forklarer Jørgen Pedersen. I gennemsnit er der 245 deltagere til de ugentlige bankospil.

Altid på stadion
Selv om »Røde Jørgens« største bedrifter ikke har udfoldet sig på fodboldbanen, så har han altid været glad for at spille. Og han dyrkede i mange år både fodbold, badminton og tennis.

Det er bentøjet ikke til længere, så nu er han aktiv i Brøndby Golfklub, hvor hans vindermentalitet udfoldes.

Fodbolden er dog nummer ét, så Jørgen Pedersen er fast mand, når Brøndby spiller hjemme.

Og er der nogen, som har studeret næsten alle spillere på tæt hold, så er det Jørgen Pedersen. Og han tøver ikke længe med at pege på Michael Laudrup som den bedste Brøndby-spiller gennem tiderne.

Hædres
Jørgen Pedersens 50-års jubilæum som frivillig i Brøndbyernes IF markeres med en reception onsdag den 6. januar fra kl. 15-17 i klubhuset på Brøndby Stadion 26.

Synes du, at kommunen er der for dig?