24. november 2020
Bygningssnedkereleverne der har bygget Jacob Hilmers kuppel.
gallery icon

Se billedserie

Bygningssnedkereleverne der har bygget Jacob Hilmers kuppel.
Foto: PALLE DEMANT
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kæmpekuppel i træ

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kæmpekuppel i træ
Vestegnen - 20. november 2020 kl. 08:18

Hos Next Uddannelse i Rødovre har bygningssnedkerelever færdiggjort en kæmpe tre meter høj kuppel, som arkitekt Jacob Hilmer har designet.

Kuppelen består af 40 plader, sat sammen til en rund, buet form, der mest af alt ligner en kæmpe svamp.

I projektet har bygningssnedkereleverne arbejdet sammen med Jacob Hilmer Architecture. Synergien mellem arkitekt og håndværkere har været inspirerende begge veje:

- Det har været spændende, at arkitekten har været der, til at fortælle om hans idéer, siger elev Andreas Grønbech.

Fra den anden side af bordet siger arkitekt Jacob Hilmer:

- Det er helt fantastisk at komme herud og se hvordan bygningssnedkereleverne har arbejdet, og været engagerede, og de har taget det her til sig, med former, som man ellers ikke lige ser i byggeriet.

Dygtigere elever
Projektet er sat i verden af videnscenteret for håndværk, design og arkitektur, og udført på Next Uddannelse på Tæbyvej i Rødovre, og meningen er at de to faggrupper skal lære af hinanden. Om det siger faglærer Thorsten Schmaltz:

- At arbejde med en anden faggruppe er altid inspirerende. De har en hel anden tilgang til tingene. Og det respekterer man også, og Jacob respekterer vores tilgang til tingene. Det er meget givtigt.

Elevernes samarbejdsevner styrkes indbyrdes og tværfagligt gennem vedvarende dialog og sparring mellem snedkerelever, arkitekter og faglærere.

Det var elevernes opgave at transformere Jacob Hilmers idé til tegninger, som egnede sig til at blive udfræset på CNC-maskinen. Efter en uges tegning i 3D, så blev der fræset i en uge, og at samle kuppelen tog under en uge.

En CNC-maskine er en computerstyret maskine, der fræser de enkelte dele ud på baggrund af de tegninger, som maskinen fodres med.

- Man får øjnene op for hvad sådan en CNC-maskine kan. Der er helt klart en enorm stor fremtid i at arbejde med dem, siger elev Jonathan Schierbeck, der før 1:1 workshoppen aldrig har arbejdet med CNC-maskiner.

Videnscenter for Håndværk, Design & Arkitektur og Next Uddannelse har tidligere afholdt lignende workshops, og har oplevet et stort engagement og en fantastisk holdånd ved alle afholdte workshops. Nu skal videnscenteret prøve at udbrede idéen til andre erhvervsskoler i landet, og står klar med hjælp til de skoler de er interesserede.

Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?