16. januar 2019
Juletræerne bliver sejlet ud i havnen, hvor betonklodser holder dem nede.
gallery icon

Se billedserie

Juletræerne bliver sejlet ud i havnen, hvor betonklodser holder dem nede.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Juletræer hjælper aborre-bestanden i Ishøj havn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Juletræer hjælper aborre-bestanden i Ishøj havn
Vestegnen - 13. maj 2018 kl. 13:25
Af Freja Czajkowski
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Aborre-bestanden i Ishøj Havn lever godt af en masse juletræer, som ellers havde udtjent sit formål. Ishøj Sportsfiskerklub indsamler nemlig hvert år juletræer, som bliver sat ned i søen, så aborrerne har gode gydepladser.

I disse måneder gyder aborrerne i Ishøj Havn. Og her er der en stor sandsynlighed for, at gamle juletræer spiller en rolle. For under vandet i åen er juletræer, som tidligere har pyntet i folks hjem, placeret. Her har de et nyt formål: At danne gydepladser for aborrerne, der lever i vandet.

Det fortæller biolog og ph.d.-studerende Emil Flindt Christensen, som var med til at starte den årlige tradition op i 2012.

»Når aborrer gyder, spredes æggene i et langt bånd, næsten som en netstrømpe. Aborrerne vil gerne lægge dem favorable steder. Så de vil ikke have, de ender nede på en mudret bund. I stedet bruger de grene, sivplanter, rør og så også juletræer,« fortæller han.

Før juletræerne bliver placeret i vandet, har Emil Flindt Christensen været ude og undersøge, hvor aborrerne oftest gyder. Så kan de nemlig booste de steder, som aborrerne bruger mest. Selve udsættelsen af træer foregår på den måde, at flere træer bliver bundet sammen og får sat en betonklods på, så de synker.

»For mig rent fagligt er det fedt, men lokalt er det også kæmpe begivenhed,« siger Emil Flindt, som er i gang med sin ph.d. om netop aborrerne i Ishøj Havn. For aborrer er normalt en ferskvandsfisk, men vandet i Ishøj Havn er salt.

»De lever i opblandet havvand. Det er lidt specielt, for ikke særlig mange andre bestande gør det. De har nogle unikke egenskaber, der gør, at de kan bruge havnen,« siger han.

Og de specielle egenskaber er også en af grundene til, at juletræer hvert år bliver sænket i Ishøj Havn.

»Bestanden er under pres på grund af fiskere og skarv. Det handler om at kunne forvalte bestanden på en bæredygtig måde,« siger Emil Flindt Christensen og fortsætter:

»Deres unikke evne til at opholde sig i saltvand gør, at de ikke bare kan erstattes med aborre fra andre områder.«

Men hvorfor lige juletræer?
»Det er nemt at få fat på, og lige efter nytår skal mange af med dem. Det er det, der er mest tilgængeligt,« siger Emil Flindt Christensen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk