12. juli 2020
I 2019 blev der ikke en eneste gang udledt urenset spildevand ud i Køge Bugt.
I 2019 blev der ikke en eneste gang udledt urenset spildevand ud i Køge Bugt.
Foto: Jesper Larsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ingen bypass til Køge Bugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ingen bypass til Køge Bugt
Vestegnen - 03. juni 2020 kl. 18:11
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mens bølgerne går højt i debatten om udledning af urenset spildevand til Øresund, så er der anderledes smult vande omkring Renseanlæg Avedøre og udledning til Køge Bugt.

I hele 2019 har der ikke været ét eneste tilfælde, hvor Renseanlæg Avedøre har udledt spildevand, som kun var mekanisk renset. Det hænger blandt andet sammen med, at der er investeret i en større kapacitet på renseanlægget.

Renseanlæg Avedøre, er en del af Biofos, som har blandt andre Albertslund, Brøndby, Hvidovre, Rødovre og Vallensbæk kommuner som ejere. Renseanlæg Avedøre tager sig også af spildevand fra Glostrup, Høje-Taastrup og Ishøj. Renseanlæg Avedøre ligger på Kanalholmen på Avedøre Holme i Hvidovre Kommune.

Mens det for årtier siden var "almindeligt", at urenset spildevand i forbindelse med store regnmængder blev ledt ud gennem et afløb ved Brøndby Havn og skabte miljøgener, så er proppen sat effektivt i for denne trafik.

Renseanlæg Avedøre satte omkring 2010-11 gang i et større projekt, som skulle øge kapaciteten på spildevandscentret markant, og gøre Renseanlæg Avedøre klar til at møde styrtregnen på Vestegnen.

Renseanlæg Avedøre blev udstyret med nogle af landets største pumper, og der blev udlagt endnu en havledning, som går cirka en kilometer ud i Køge Bugt, hvor spildevandet udledes efter en grundig rensning. Alt sammen har gjort, at spildevandscentret nu kan håndtere cirka 20.000 kubikmeter spildevand i timen, mod tidligere cirka 12.000 kubikmeter.

Desuden har kommuner og forsyninger investeret massivt i projekter, der kan forsinke regnvandet på sin vej mod renseanlægget.

Alt sammen medvirker til, at Renseanlæg Avedøre i hele 2019 ikke har haft et eneste bypass.

Bypass betyder, at spildevandscentret - på grund af store mængder regnvand - ikke har kapacitet til at foretage andet end en mekanisk rensning af spildevandet, inden det lukkes ud omkring en kilometer ude i Køge Bugt. Den mekaniske rensning betyder, at man fjerner klude, papir og lignende, og at omkring halvdelen af det organiske stof er fjernet.

Sådan en situation er ikke opstået i 2019 - på trods af, at der opleves flere og flere situationer med styrtregn.

Konsekvensen er, at Spildevandscenter Avedøre i 2019 alene har udledt renset spildevand til Køge Bugt, med den positive effekt, det har haft på fiskeri, badning eller sejlads langs Køge Bugt.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?