22. september 2020
En 21-årig mand er kendt skyldig i to drabsforsøg. Han har nægtet sig skyldig.
En 21-årig mand er kendt skyldig i to drabsforsøg. Han har nægtet sig skyldig.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Idømt forvaring: Forsøgte at dræbe mand han skød i benet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Idømt forvaring: Forsøgte at dræbe mand han skød i benet
Opdateret 26. november 2019 kl. 16:15
Vestegnen - 26. november 2019 kl. 10:40
Af Peter Erlitz
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Et enigt nævningeting ved Retten i Glostrup har tirsdag kendt en 21-årig mand skyldig i to drabsforsøg og grov vold.

arrow Læs også: Anklage: Bandemedlem ville dræbe offer under hjemmerøveri

Den 21-årige er blevet idømt forvaring.

Om aftenen den 22. september 2018 trængte to maskerede gerningsmænd ind i hjemmet hos en yngre mand i Greve. Den ene gerningsmand rettede en skarpladt pistol mod mandens ansigt og truede ham til at udlevere en taske med cirka 11.000 kroner.

Offeret er en ung musiker, kendt for sin rap-musik.

Efter at have røvet pengene, blev han ifølge anklageskriftet truet til ikke at gå til politiet, med cirka disse ord: "Lad os så se hvor sej en rapper du er - hvis jeg skyder dig i knæet, melder du det så til politiet".

Gerningsmanden skød kort efter manden i benet. Da manden ville flygte, rettede gerningsmanden på cirka en meters afstand pistolen mod mandens overkrop og trykkede gentagne gange på aftrækkeren, uden at der afgik skud. Derefter tog gerningsmanden ladegreb på pistolen og trykkede igen på aftrækkeren, men stadig uden at et skud blev affyret. Drabsforsøget mislykkedes, idet de tekniske undersøgelser i sagen viste, at patronerne var fejlbehæftede.

Fandt pistol i Ishøj

Få dage efter hjemmerøveriet fandt politiet en pistol gemt på et grønt område ved Landlyst Vænge i Ishøj, og politiets hemmelige videoobservation af stedet samt dna-undersøgelser pegede på, at den 21-årige havde med våbnet at gøre. Det er gennem tekniske undersøgelser fastslået, at det var den pistol, som blev brugt under hjemmerøveriet.

Skød i boligområde

Det andet drabsforsøg fandt sted om aftenen den 7. oktober 2018, hvor to unge mænd sad på en bænk i Gersagerparken i Greve. Bænken stod placeret op af en boligblok. To mænd kom kørende på en knallert. Den ene hoppede af og affyrede ikke under 11 skud mod de to unge mænd.

Den anden pistol havde den 21-årige i bukselinningen, da han få dage efter skyderiet i Greve blev anholdt i en bus på Ishøj Stationsvej i Ishøj. Tekniske undersøgelser har fastslået, at det var den pistol, som blev anvendt ved skudepisoden.

En del af den samlede sag mod den 21-årige var også trusler mod Rasmus Paludan, leder af partiet Stram Kurs, under en Paludan-demonstration i Greve i juli 2018. Den 21-årige blev dømt for truslerne.

Våben som del af bandekonflikt

Den 21-årige, der har forklaret, at han er medlem af bandegrupperingen Brothas, erkendte, at han havde været i besiddelse af de to skydevåben. Han nægtede imidlertid at have haft noget med de to episoder at gøre.

Retten i Glostrup har dog fundet det bevist, at den 21-årige var til stede ved begge episoder, og at det var ham, der skød. Retten fandt det desuden bevist, at der i begge situationer havde været tale om drabsforsøg.

Retten har også fastslået, at den 21-åriges besiddelse af skydevåbnene i sagen i hvert fald til dels var på baggrund af den konflikt, som Brothas havde med to andre grupperinger - NNV-gruppen og Hundige Gruppen. Det har betydning for udmålingen af straffen, som kan forhøjes indtil det dobbelte.

Udgør en fare for andre

Anklagemyndigheden ved Vestegnens Politi påstod, at den 21-årige dømmes til forvaring.

Forvaring er en tidsubestemt straf og er en af de alvorligste straffe man kan idømmes.

Den 21-årige er siden han var 16 år dømt for flere tilfælde af grov kriminalitet.

På baggrund af den seneste mentalundersøgelse udtalte Retslægerådet, at den 21-årige ikke er sindssyg, men at han er svært personlighedsmæssigt afvigende. Sammenholdt med kriminaliteten vurderede Retslægerådet, at den 21-årige derfor frembyder nærliggende risiko for andres liv, legeme, helbred eller frihed, og at anvendelse af forvaring i stedet for fængsel med stor sandsynlighed er påkrævet for at forebygge denne fare.

Et enigt nævningeting ved Retten i Glostrup fandt, at det var påkrævet for at forebygge denne fare, at den 21-årige blev idømt forvaring i stedet for almindelig fængselsstraf. Der blev lagt vægt på karakteren af den kriminalitet, den 21-årige er fundet skyldig i, hans tidligere kriminalitet og de lægefaglige vurderinger.

Den 21-årige blev desuden forbudt at opholde sig i et nærmere afgrænset område i Greve og Ishøj kommuner i en periode på otte år.

Den 21-årige ankede dommen på stedet. Han ønsker at blive frifundet for blandt andet de to drabsforsøg.

Den 21-årige har været varetægtsfængslet siden 10. oktober 2018, og retten bestemte, at han skal være fortsat fængslet - hvilket han accepterede.

Tilfreds anklager

Mens den 21-årige altså ikke er enig i dommen, så er anklagemyndigheden ved Vestegnens Politi tilfreds:

- Jeg er meget tilfreds med, at retten har dømt efter anklageskriftet i fuldt omfang. Straffen skal ses i lyset af de meget alvorlige forbrydelser, han har begået, siger anklager Jannik Rasmussen.

Har debatten om sexisme taget overhånd?