23. februar 2020
Farverne skal gøre det lettere for patienter og pårørende at orientere sig.
gallery icon

Se billedserie

Farverne skal gøre det lettere for patienter og pårørende at orientere sig.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hospital bekender kulør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hospital bekender kulør
Vestegnen - 19. januar 2020 kl. 07:13
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Grøn, gul, blå og orange. Det bliver farverne i det nye byggeri på Hvidovre Hospital. Formålet med farverne er blandt andet at gøre det lettere at finde rundt.

Farver har mange fordele. De kan berolige, de kan aflede opmærksomhed, og de kan hjælpe os med at orientere os og finde vej. Derfor bliver farver også brugt aktivt, når man skal indrette det nye Hvidovre Hospital.

I dag består Hvidovre Hospital af fire centre, som hver har deres egen farve: orange, blå, gul og rød. Det hjælper patienter og pårørende med at finde vej, når de kan gå efter en farve og ikke kun et nummer eller et afdelingsnavn. Den nye bygning får, som det femte center, farven grøn.

- Den grønne farve, vil være på udvalgte vægge helt fra P-kælderen og op til øverste etage. Det vil hovedsageligt være i trappeopgange, ved modtagelsesskranker og bag vagtstationer - ligesom vi kender det fra de andre centre i det eksisterende byggeri, forklarer Charlotte Guldbæk, som er arkitekt i center for ejendomme.

Derudover vil skiltene i det nye byggeri også være grønne.

Centerfarven bliver også understøttet af kunst. Og ligesom i det eksisterende byggeri, vil kunstneren Ruth Campau lave et flere meter højt værk, som skal hænge centralt i nybyggeriet og underbygge den grønne farve.

Fire farver i patientværelserne

På hver enkelt etage bliver indgangspartierne til patientværelserne malet i fire forskellige farver, alt efter hvilket verdenshjørne værelsernes vindue vender mod.

De fire farver er blå, gul, orange og grøn. Her gælder det, at de østvendte værelser får en blågrå farve, der lægger sig op ad morgenlyset. Sydvendte værelser bliver malet i en støvet gul, der understreger middagslyset, mens de vestvendte værelser males i en varmere orange nuance, der underbygger det gyldne lys i de sene eftermiddagstimer. Til sidst får de nordlige værelser en rolig lysegrøn farve.

På selve patientstuerne vil de fire farver gå igen. Her vil døren samt indgangsnichen og en plade bag håndvasken på badeværelset blive malet. Alle andre flader i patientværelserne, som vægge, lofter og gulve, vil være i neutrale farver i grå og hvide nuancer. Kontorer, personale- og depotrum bliver også malet grå og hvide.

Farver hjælper med at finde vej

Formålet med alle farverne er, at de skal gøre det lettere for personale og patienter at orientere sig.

- Tanken er, at når fx besøgende har fundet frem til det grønne center og fundet fx hjerteafdelingen, så kan personalet lede dem videre ved at henvise til fx patientværelse nr. 23 ved de blå vægge. På den måde bliver det lettere at overskue og adskille de mange patientstuer på hvert afsnit, forklarer Charlotte Guldbæk.

Det nye byggeri ved Hvidovre Hospital skal efter planen stå færdigt i 2022. Det vil indeholde en ny fælles akutmodtagelse, ny hjerteafdeling, ny børne- og ungeafdeling samt et nyt barselsafsnit, som er tæt integreret med et nyt neonatalafsnit.

Nyt Hvidovre Hospital
  • Den nye hospitalsbygning er på 32.000 kvadratmeter.
  • Der bygges 240 nye patientværelser.
  • Den nye bygning skal rumme en ny fælles akutmodtagelse, en ny hovedindgang til Hvidovre Hospital, en ny børne- og ungeafdeling, et nyt barselsafsnit tæt integreret med et nyt afsnit til for tidligt fødte børn og en ny hjerteafdeling.
  • Det samlede projekt omfatter også mere dagslys i ambulatorieetagen, ombygning af de nuværende sengeafsnit, nye patientmodtagelser, 4-sengsstuer omdannes til ensengsstuer, nye tagterrasser til patienterne og bedre hjælp til at finde vej.
  • Det nye byggeri forventes færdigt i 2022.
  • Nyt Hvidovre Hospital har et samlet budget på cirka 1,7 milliarder kroner, finansieret af Statens Kvalitetsfond og Region Hovedstaden.